19 Δεκεμβρίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο «τραπέζι» από ΝΑΤΟ και ΕΕ η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων - Συμμετοχή και της Ελλάδας;

Πηγή: Associated Press

Όλο και πιο ανοιχτά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βάζουν στο «τραπέζι» την αποστολή ευρωατλαντικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι συζήτησε εκ νέου με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, το ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέσο που «θα συνέβαλε στην επίτευξη βιώσιμης ειρήνης».

«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: Είναι απαραίτητες αξιόπιστες εγγυήσεις για μια ειρήνη που αληθινά μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε ο Ζελένσκι, από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και Ευρωπαίους ηγέτες.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε όσον αφορά την πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν σχετικά με την παρουσία (σ.σ. στρατιωτικών) δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της πορείας προς την ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο Εμ. Μακρόν συζήτησε αυτό το ενδεχόμενο με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ, την περασμένη βδομάδα.

Συζητήσεις για την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών

Χθες, ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συζήτησαν στις Βρυξέλλες τα «επόμενα βήματα» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ευρωατλαντικών με τη Ρωσία, στο έδαφος της Ουκρανίας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα μπορούσαν να δοθούν στο Κίεβο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας, όπως ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων, ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της παραγωγής όπλων, σε μια προσπάθεια τα «δυτικά» μονοπώλια να πιάσουν «πόστα» στις επενδύσεις μιας μελλοντικής ανοικοδόμησης.

Οπως μετέδωσε χτες το Reuters, επικαλούμενο πηγές, οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, η δύναμη θα μπορούσε να σχηματιστεί από έναν συνασπισμό περίπου 5-8 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

Αναλυτές και αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ακριβή αποστολή της. «Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι περίπου 40.000 στρατιώτες μπορεί να είναι εφικτός στόχος», σημειώνει το Reuters.

Οι πηγές επισημαίνουν επίσης ότι «μέχρι στιγμής συζητιέται αν μια μελλοντική ευρωπαϊκή αποστολή θα αναλάμβανε έναν παραδοσιακό "ειρηνευτικό ρόλο", όπως η παρακολούθηση γραμμής κατάπαυσης του πυρός ή θα παρείχε ισχυρό αποτρεπτικό μέσο» κατά της Ρωσίας.

Ιταλοί και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για «ειρηνευτικό σώμα», ενώ Γάλλοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επικεντρωθεί στην «αποτροπή».

Πρωτοστατεί στην πολεμική εμπλοκή η ελληνική κυβέρνηση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι 27 ηγέτες -- με εξαίρεση τον Γάλλο πρόεδρο που θα μεταβεί στη Μαγιότ-- θα υποδεχθούν τον Ουκρανό πρόεδρο, Β. Ζελένσκι και θα επαναλάβουν «την ακλόνητη υποστήριξή τους» προς την Ουκρανία «για όσο καιρό χρειαστεί», σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου.

«Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει», τονίζεται στο σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της ΕΕ, το οποίο προσθέτει ότι δεν θα πρέπει να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.

Η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στην πολεμική εμπλοκή στη σύγκρουση με τη Ρωσία, ενισχύοντας με όλους τους τρόπους το Κίεβο. Από την κυβέρνηση έλεγαν ότι  ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία, προκειμένου «να μην βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, όποτε ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες». 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου