Ιδιαίτερα προβλήματα για την υγεία — Η υγεία είναι προσωπική-ατομική υπόθεση ή κοινωνικό δικαίωμα;
Η Υγεία –Πρόνοια είναι κοινωνικό αγαθό / λαϊκή ανάγκη ή εμπόρευμα στον καπιταλισμό; Είναι σύγχρονο, ρεαλιστικό να συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, να μετράμε τη ζωή μας με το σταγονόμετρο-ευρώμετρο;
Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καθορίζονται από, την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, έχει ξεσπάσει ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, στη Παλαιστίνη στη Μέση Ανατολή. Από την ανάδειξη των ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνες περιπέτειες, στη διαπάλη με τον εθνικισμό, στο ότι η καταστολή πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση, από την διαμόρφωση-αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. και τακτική της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων.
Η υγεία είναι προσωπική-ατομική υπόθεση ή κοινωνικό δικαίωμα;
Η Υγεία –Πρόνοια είναι κοινωνικό αγαθό / λαϊκή ανάγκη ή εμπόρευμα στον καπιταλισμό; Είναι σύγχρονο, ρεαλιστικό να συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, να μετράμε τη ζωή μας με το σταγονόμετρο-ευρώμετρο;
Καρκίνος: Ως καρκίνος ή νεοπλασματική νόσος, ορίζεται μία ομάδα ασθενειών των κυττάρων που έχουν σχέση με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη με πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε άλλα μέρη του σώματος. Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα σε όλες τις χώρες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.
Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας του, μεταξύ αυτών και πάνω από 2.000 νέοι, τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ η πρόωρη θνησιμότητα συνδέεται με:
1)– Προβλήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό σε μονάδες διάγνωσης και θεραπείας
2)– Παρωχημένες υποδομές
3)– Κατακερματισμός των υπηρεσιών
4)– Άνιση κατανομή των πόρων
5)– Ανεπαρκή πρόληψη (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή)
6)– Έλλειψη στρατηγικών και προγραμμάτων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, καθώς και η αύξηση των παραγόντων κινδύνου στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.[1]
Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί πως, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, θα σημειωθεί στον κόσμο αύξηση 60% στις περιπτώσεις καρκίνου τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η μεγαλύτερη αύξηση (περίπου 81%) σε νέες περιπτώσεις θα προκύψει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα ποσοστά επιβίωσης, σήμερα, είναι τα χαμηλότερα.[2]
Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας ολοένα και χειροτερεύει ως αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Με την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών, τα εξαντλητικά ωράρια και εφημερίες, την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας, την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κρίσιμων υπηρεσιών με την είσοδο εργολάβων και τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων.
Παράλληλα, η πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού, τα ράντζα της ντροπής, ο εξαναγκασμός των ασθενών να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη στα απογευματινά χειρουργεία, η διάλυση της ΠΦΥ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν κανονικότητα. Υπολογίζεται ότι σε σχέση με το 2019, κατά τη χρονική περίοδο 2020-’23 χάθηκαν από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σωρευτικά 359.630 χειρουργικές επεμβάσεις, εκ των οποίων το 42% (151.952 χειρουργικές επεμβάσεις) αφορά σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ σε Αττική και Πειραιά και το 35% (125.653 χειρουργικές επεμβάσεις) σε νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ σε Μακεδονία και Θράκη.
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των κρατικής χρηματοδότησης για την υγειονομική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών και μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει τον αντίστοιχο νόμο 4486/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που θα γίνεται η πρόσβαση στις μονάδες υγείας, προκειμένου, να «προσαρμοσθεί» η παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη στα ολοένα και πιο ασφυκτικά πλαίσια, που καθορίζονται από τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση (μόνο το 2022, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ).
Είναι να απορείς πως η καθημερινή δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε στο χώρο εργασίας μας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ με τις τεράστιες απαιτήσεις λόγω υποστελέχωσης. Πώς θα μπορούσε να απαντήσει η κυβέρνηση για τις ελλείψεις της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που αγγίζουν τα 200 κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και που κάνουν δύσκολη, όχι απλά τη στελέχωση μεμονωμένων νοσηλευτικών τμημάτων, αλλά και ολόκληρων ορόφων.
Ο Υπουργός υγείας φώναζε για την ενίσχυση της Μονάδας Μαστού με το 2ο χειρουργικό κρεβάτι που δόθηκε, μη δίνοντας σημασία ότι τα χειρουργεία του νοσοκομείου μας γενικά είναι υποστελεχωμένα τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς, ενώ συχνές είναι και οι ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά, όπως καταγράφηκαν και πρόσφατα. Και τα οποία χειρουργεία έχουν στελεχωθεί με προσωπικό από τη ΜΕΘ που με τη σειρά της απαριθμεί τώρα 10 κρεβάτια και έχει απομείνει να στελεχώνεται με 19 νοσηλευτές! Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι διαχρονικά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι συσσωρευμένες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχουν οδηγήσει σε συμπτύξεις τμημάτων οπότε και αυτή τη στιγμή στον 2ο όροφο έχουμε να φιλοξενούνται παράλληλα η Α’ Χειρουργική, η Ουρολογική και η Θωρακοχειρουργική Κλινική, στον 6ο όροφο έχουμε τη Μονάδα Μαστού, την Πλαστική Χειρουργική, τη Γυναικολογική και πληθώρα φιλοξενιών άλλων κλινικών, στον 3ο όροφο την Α’ Παθολογική μαζί με την Γαστρεντερολογική και στον 7ο όροφο την Β’ Παθολογική μαζί με την Ενδοκρινολογική.
Υπάρχουν τμήματα στο ΓΝΑΠ ΜΕΤΑΞΑ (όπως για παράδειγμα το φαρμακείο, το τμήμα διατροφής, τα εργαστήρια, οι διοικητικές υπηρεσίες) που για χρόνια ολόκληρα είναι γνωστές οι ελλείψεις σε προσωπικό και η επισφάλεια κάτω από την οποία δουλεύουν. Οι συνάδελφοι αφήνονται, παρατημένοι να δουλεύουν μόνοι τους με δυσκολία ακόμη και στο να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια και με το φόβο μην ασθενήσουν και πάψει η λειτουργία ολόκληρων τμημάτων. Οι εργαζόμενοι που μετά τα τόσα χρόνια προσφοράς στα νοσοκομεία οδηγούνται στην εξαθλίωση.
Με βάση τα διεθνή στάνταρ για να καλυφθούν οι ανάγκες των καρκινοπαθών σε ακτινοθεραπεία πρέπει να λειτουργούν 6 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα Γραμμικοί Επιταχυντές ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Στη Χώρα μας λειτουργούν λιγότερα των 3 Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στα Δημόσια Νοσοκομεία και 3,5 συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Ακτινοθεραπείες κατ’ έτος χρειάζονται 35.000 καρκινοπαθείς. Με βάση τις δυνατότητες των μηχανημάτων (Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα), τις ώρες λειτουργίας (μόνο πρωί) και την αδυναμία προσφυγής στον Ιδιωτικό Τομέα όλο και περισσότερων Ασθενών, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αποκλείονται 13.000 καρκινοπαθείς από τις ακτινοθεραπείες [3].
Από την άλλη βρίσκονται λύσεις με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως της Τεχνικής Υπηρεσίας, της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης που έχουν δοθεί σε εργολάβους και κερδίζουν σε βάρος των εργαζομένων. Είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης σε όλα τα νοσοκομεία με τους εργαζόμενους όλων των τμημάτων να βιώνουν απίστευτες καταστάσεις καθημερινά, με τη δουλειά να εντατικοποιείται όλο και περισσότερο και η κόπωση να χτυπάει κόκκινο.
Για τον ογκολογικό ασθενή του Ελλαδικού χώρου η δυσλειτουργία του ογκολογικού νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» και η εγκατάλειψη του στα όρια της κατάρρευσης σημαίνει ότι χάνουν έναν σημαντικό χώρο προάσπισης της υγείας τους και παροχής δωρεάν υπηρεσιών υγείας. Ένα νοσοκομείο με εμπειρία 5 και πλέον δεκαετιών στην ογκολογία καταρρέει.
Τι θα γίνουν οι ογκολογικοί ασθενείς; Πόσο μπορούν να περιμένουν για να χειρουργηθούν ή να κάνουν εξετάσεις ή να κάνουν θεραπείες; Ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει, αλλά εξελίσσεται τις περισσότερες φορές ραγδαία. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
«Η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητές μας» ανέφερε σε ανάρτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πρώτη Μείζονα Προτεραιότητα Ανάταξης: Αυξήσεις έως και 357% για τουλάχιστον 400 φάρμακα. Στο όνομα του «δημοσιονομικού εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης» (κόστος) αύξησαν κι άλλο τις τιμές των φαρμάκων (όφελος της φαρμακοβιομηχανίας). Η λιανική τιμή για φάρμακα π.χ. όσων έχουν καρδιολογικά προβλήματα τριπλασιάζεται, το ίδιο για αντιβιοτικά και ογκολογικά σκευάσματα.
Τα στοιχεία είναι από την Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού τους για το 2025 (σελίδα 102).
– Οι φόροι που είχαν προϋπολογίσει για το 2024 ήταν 62,9 δις ευρώ. Τελικά πήραν 66,7 δις, δηλαδή σχεδόν 4 δις περισσότερα κι από όσα είχαν εξαγγείλει ότι θα βουτήξουν. Και τώρα για το 2025 δηλώνουν στον προϋπολογισμό τους ότι θα ανεβάσουν τα έσοδα από την φορολογία στα 69,2 δις. Δηλαδή σχεδόν 7 δις ευρώ (!) πάνω από ό,τι είχαν πει ότι θα εισπράξουν το 2024 και 2,5 δις περισσότερα από όσα τελικά λήστεψαν!
– Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει με τους έμμεσους και πλέον αντικοινωνικού χαρακτήρα φόρους: Οι φόροι που είχαν εξαγγείλει από τον ΦΠΑ για το 2024 ήταν 24,379 δις, τελικά βούτηξαν 25,341 δις και τώρα εξαγγέλλουν ότι το 2025 θα εισπράξουν φόρους από ΦΠΑ ύψους 26,673 δις! Δηλαδή σχεδόν 2,5 δις περισσότερα από όσα είχαν εγγράψει για το 2024! Σε αυτά πρέπει να προστεθούν, φυσικά, και τα 7,3 δις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, δηλαδή η φοροληστεία που επιβάλλουν στις βενζίνες, την ενέργεια κλπ.
– Ποιός τα πληρώνει αυτά; Μα είναι γνωστό: Το 95% των φόρων αρμέγεται από τον λαό, αφού οι αγαπημένοι τους τραπεζίτες απολαμβάνουν “αναβαλλόμενο φόρο” (δηλαδή ΔΕΝ πληρώνουν φόρους), οι λατρεμένοι τους εφοπλιστές απολαμβάνουν “οικειοθελή φορολόγηση” (δηλαδή ΔΕΝ πληρώνουν φόρους), οι βιομήχανοι απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές μέχρι και για τα κομμωτήρια των στελεχών τους (δηλαδή ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ότι πληρώνουν φόρους).
Εμπορευματοποίηση της πρόληψης, της υγείας, του φαρμάκου, της ψυχικής ευεξίας έτσι ώστε να στηριχτεί η μονοπωλιακή-καπιταλιστική κερδοφορία. Δαπάνες του προϋπολογισμού του κράτους για την Υγεία 2010 6.8 δισ.[4] Το 2019 3.79 δις,[5] Που και για τα συμφέροντα ποιας τάξης πηγαίνει ο πακτωλός χρημάτων;
Χαρακτηριστικά στην προωθημένη καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρηματοδότηση της Υγείας αντιμετωπίζεται ως «επένδυση», για την εξασφάλιση του ελάχιστου εκείνου επιπέδου υγείας των εργαζομένων, ως απαραίτητο όρο για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, προκειμένου αυτή να μπορεί να εντάσσεται στην καπιταλιστική παραγωγή. Τα αντιλαϊκά σχέδια της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που αντιγράφει (στην αγγλική αργκό/slang… copy/paste) τα ήδη νομοθετημένα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποτυπώνονται και στον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα από ποιους τα παίρνει η κυβέρνηση και σε ποιους τα δίνει.
Ενώ έχουμε αύξηση του πληθυσμού που νοσεί, ταυτόχρονα γίνεται υποβάθμιση των δημόσιων δομών, και περικοπές στις παροχές. Όλο και περισσότεροι αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες Υγείας και όλα αυτά για να δοθεί ζεστό χρήμα και πελατεία σε κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και φαρμακοβιομήχανους.
Δεύτερη Μείζονα Προτεραιότητα Ανάταξης: Αποδιοργανώνουν και κλείνουν τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Οι ανάγκες των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους θυσιάζονται για άλλη μια φορά στον βωμό του «κόστους – οφέλους», αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των εναπομεινάντων Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΨΝΑ Δαφνί, ΨΝ Θεσσαλονίκης) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα βάζει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο 18 ΑΝΩ, στο ΑΡΓΩ, στο ΙΑΝΟΣ, στο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, σε δημόσια δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, και κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται μετά το 2027 η λειτουργία τους.
Τρίτη Μείζονα Προτεραιότητα Ανάταξης: «Δυνατότητα» σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και σε ιδιώτες να καλύπτουν κενά στο ΕΣΥ. Η νομοθέτηση σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο αποτελεί κυνική ομολογία ότι δεν θα βελτιώσει το εισόδημά τους – όπως όλες οι κυβερνήσεις – και δεν θα πάρει κανένα μέτρο για την επιστημονική τους ανέλιξη.
Τέταρτη Μείζονα Προτεραιότητα Ανάταξης: Το Μάρτη του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία για την περίοδο 2021-2030.
Κόφτες για οποιαδήποτε προνοιακή παροχή,
- Διατήρηση των επιδομάτων και συντάξεων κάτω από τα όρια της φτώχειας.
- Τα φάρμακα είναι δωρεάν μόνο για την κύρια νόσο και όχι τη δευτερεύουσα. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) τα πληρώνουν 100% και ας είναι άκρως απαραίτητα (π.χ. αντιόξινα, παυσίπονα, κρέμες για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων και όχι μόνο). Αυτά για τους ασφαλισμένους, αφού οι ανασφάλιστοι είναι εντελώς στον …αέρα. Πρόσφατα, οι συμμετοχές σε άκρως απαραίτητα σκευάσματα ανέβηκαν από το 0% στο 25%.
- Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η εμπορευματοποίηση των πρόσθετων αναγκών των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων σε όλα τα επίπεδα, υγεία, εκπαίδευση, αθλητισμός, πολιτισμός, αναψυχή. Τους τελευταίους μήνες, είναι σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος περικοπών στις θεραπείες των ΑμεΑ. Περικοπές που επιβεβαιώνουν ότι το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία , οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην υγεία , δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τους πιο εξαθλιωμένους στη λογική «κόστος- όφελος» (δηλαδή την ποσοτικοποίηση του κόστους και την εκτίμηση του κέρδους του έργου/επένδυσης), για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Η βασική διαφορά στη φιλοσοφία είναι πως η υγεία είναι στην ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας, και όχι ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Αυτό αποτελεί θεμελιώδη διαφορά ανάμεσα στους δύο δρόμους ανάπτυξης (Καπιταλιστικό και Κομμουνιστικό), και αντανακλάται και στην εξασφάλιση των κοινωνικών προϋποθέσεων στο σοσιαλισμό για την πλήρη ανάπτυξη του σοσιαλιστικού κοινωνικού ρόλου του γιατρού, όπως και όλων των εργαζόμενων ο οποίος είναι αναπόσπαστος από το επιστημονικό του έργο.
Απαιτούμε:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
- Ένταξη στα ΒΑΕ.
- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας – Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού.
- Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
- Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία.
- Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους.
Η ακρίβεια, οι περικοπές, το σμπαράλιασμα, και η εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής μας πνίγουν, ρημάζουν τις οικογένειές μας.
ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ
«Κι ο άνθρωπος κατάντησε πραμάτεια»
Γιώργος Σεφέρης
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δε θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο….»
Τάσος Λειβαδίτης
«Δεν χύνουν δάκρυ μάτια
που συνήθισαν να βλέπουν φωτιές,
δεν σκύβουν το κεφάλι οι μαχητές,
κρατάν ψηλά τ’ αστέρι με περηφάνια.»
Ναζιμ Χικμετ
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
* Νίκος Μπουντούρογλου
Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος,
εκλεγμένο μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
και του ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Α.Μ.Ε.Α. Αττικής και Νήσων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου