20 Δεκεμβρίου 2024

Κυβέρνηση, συνεργός των μπαταχτσήδων

aade
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΑΑΔΕ, αλλά πιο εμφατικά οι τριμηνιαίες εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δίνουν σαφή εικόνα για ένα διαρκές σκάνδαλο που τείνει να θεωρείται μέρος της κανονικότητας: το σκάνδαλο της ασυλίας των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Σε 108,5 δισ. ευρώ, σχεδόν το 50% του ΑΕΠ, ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ το 2024 σε σχέση με το 2023. 26,3 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης, διότι το Δημόσιο δεν έχει μηχανισμούς πρόβλεψης και καταστολής του φαινομένου, με αποτέλεσμα να ισχύει ο παλιός κανόνας «τα παλιά χρέη δεν πληρώνονται, τα καινούργια τα αφήνουμε να παλιώσουν»…

Το φαινόμενο έχει έντονα ταξική διάσταση. Από τη μια οι μικροοφειλέτες μειώνονται σε αριθμό και σε ύψος οφειλών. Από την άλλη μεριά οι μεγαλοοφειλέτες πληθύνονται και παράλληλα αυξάνεται το ποσό της οφειλής τους.

Είναι κοινωνικό σκάνδαλο! Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι αυτοί που οφείλουν έως 500 ευρώ μειώνονται σε αριθμό και συνολική οφειλή, ενώ για ποσά πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ αυξάνεται και ο αριθμός των οφειλετών και η συνολική οφειλή;

Ενα στοιχείο ίσως αρκεί: οι οφειλέτες με χρέος άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ χρωστούν τα 83 από τα 108,5 δισ. ευρώ του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο.

Δέκα δισ. ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προστέθηκαν το 2024. Το ποσό αντιστοιχεί στο 15% των δημόσιων εσόδων! Ωστόσο η κυβέρνηση, αντί να «στριμώξει» τους μεγαλομπαταχτσήδες (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες) για να ενισχύσει τον δημόσιο κορβανά, μηχανεύεται τρόπους για να πιέσει μέχρις ασφυξίας τα λαϊκά στρώματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων αφορά δάνεια, πρόστιμα και καταλογισμούς. Εδώ ισχύουν τα πανάρχαια δύο μέτρα και δύο σταθμά: αν χρωστάς λίγα στην Εφορία, θα βρεις μεγάλο μπελά· αν χρωστάς πολλά, έχεις πολλές λύσεις κι ακόμη περισσότερη ασυλία.

Ιδιαίτερα το Πτωχευτικό Δίκαιο προσφέρει άπειρες δυνατότητες να εγκαταλείψεις το επιχειρηματικό σου καράβι όταν βουλιάζει φεσώνοντας Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους και να αναγεννηθείς επιχειρηματικά χωρίς χρέη με έναν νέο ΑΦΜ, βάζοντας μάλιστα και στην άκρη κάποια εκατομμύρια που μπορεί να προέρχονται από δανεικά κι αγύριστα.

ΠΗΓΗ

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ και το σχετικό ρεπορτάζ: 

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τις οφειλές προς το Δημόσιο: Πληρώνουν οι μικροί, χρωστούν οι εταιρείες και τα βαριά πορτοφόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου