Μεγάλη είναι η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης η πλατφόρμα του Rebrain Greece στο να μην επιστρέψουν ποτέ οι Έλληνες εργαζόμενοι του εξωτερικού. Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να κρύψουν, πίσω από μεγαλοστομίες περί της μεγάλης επιτυχίας της, ότι η επιχείρηση “επιστροφή στην πατρίδα” για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης που πήραν των ομματιών τους και βρήκαν καλές δουλειές στο εξωτερικό, έχει μηδαμινή απήχηση. Το γιατί συμβαίνει αυτό μπορεί να εξηγηθεί με τα όσα ακούστηκαν πρόσφατα στην 2η “στάση” εκδήλωση της πλατφόρμας στο Άμστερνταμ από τους εκπροσώπους, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων που στηρίζουν την πλατφόρμα και (υποτίθεται ότι) αναζητούν ταλέντα στις επιχειρήσεις τους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφημίζει ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε σταυροδρόμι νέων τεχνολογιών. Για γέλια και για κλάματα.
“Αν επιστρέψετε στην Ελλάδα είναι αποστολή στο Αφγανιστάν”!
Αν για κάτι δεν μπορείς να κατηγορήσεις τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα είναι ότι τάζουν φύκια με μεταξωτές κορδέλες. Τα μεγαλοστελέχη τους είναι απόλυτα ειλικρινή για το εργασιακό καθεστώς και τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που έχουν επιβάλλει. Δεν το κρύβουν ούτε σε κυβερνητικές φιέστες στο εξωτερικό που υποτίθεται πως έχουν στόχο να δελεάσουν νέους εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση σε διάφορους τομείς, ώστε να επαναπατριστούν. Περισσότεροι από 1100 άτομα παραβρέθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση στο Άμστερνταμ. Σύμφωνα με όσα μετέφερε στο διαδίκτυο, στην πλατφόρμα διαλόγου “reddit” εργαζόμενος στην Ολλανδία που παραβρέθηκε σε αυτήν, οι παραβρισκόμενοι άκουσαν έκπληκτοι:
“Αν σκέφτεστε να επιστρέψετε στην Ελλάδα, ετοιμαστείτε για αποστολή στο Αφγανιστάν”. Δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο που θα είστε σίγουροι ότι δεν θα δουλέψετε. Δεν υπάρχει work-life balance. Εγώ σχεδόν ποτέ δεν έχω δει την οικογένειά μου πριν τις 7. Όμως, έχουμε όραμα, οπότε ελάτε σε εμάς για το όραμα. (Εκπρόσωπος μεγάλης τράπεζας)
Αν περιμένετε να μπει η χρονιά, να ζητήσετε άδεια για τον Αύγουστο π.χ., και να την πάρετε, τότε να μην έρθετε στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν είναι όπως στην Ολλανδία. Για να έρθετε εδώ πρέπει να έχετε φιλοδοξία, όραμα, και αυτό σημαίνει ευέλικτα ωράρια, αν χρειαστεί θα κάτσετε παραπάνω. Είναι κακό που οι ερωτήσεις σας αφορούν στο πόσες ώρες θα δουλεύετε και στα εργασιακά σας δικαιώματα, το καλό θα ήταν να αναρωτιόντουσαν περισσότεροι Έλληνες πως θα ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. (Εκπρόσωπος ενεργειακού ομίλου)
Όταν κλείνει η εταιρεία τον Αύγουστο, θα παίρνετε αναγκαστικές άδειες, έτσι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, μην περιμένετε να διαλέγετε εσείς πότε θα παίρνετε άδειες όπως στην Ολλανδία. (Εκπρόσωπος μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας).
Τα παραπάνω ακούστηκαν δημόσια από μικροφώνου από τα μεγαλοστελέχη των εταιρειών, πολύ χειρότερα ακούστηκαν στα πηγαδάκια και στις προσωπικές συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη των δεκάδων εταιρειών που συμμετείχαν, τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τους “καθόλου ενδιαφερόμενους” να επιστρέψουν Έλληνες εργαζόμενους στην Ολλανδία.
Η Νίκη Κεραμέως ενώπιον του ακροατήριου
Κανείς δεν πίστεψε την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία από μικροφώνου προσπάθησε να μπαλώσει τις κυνικές δηλώσεις των μεγαλοστελεχών. “Η χώρα πηγαίνει πολύ καλά”, είπε αναφέροντας τις “αυξήσεις βασικού (κατώτατου δλδ) μισθού, τη μείωση ρυθμού ανάπτυξης του πληθωρισμού, την μείωση των κατά 63% απλήρωτων υπερωριών λόγω εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας”. Δέχτηκε μεγάλη πίεση από ερωτήσεις, οι απαντήσεις της δεν έπεισαν διόλου.
– Γιατί τα διδακτορικά στην Ελλάδα δεν πληρώνονται, τη ρώτησαν. “Εμείς θεσπίσαμε στην Ελλάδα τα βιομηχανικά μεταπτυχιακά”, απάντησε
-Τι οφέλη έχει κάποιος να επιστρέψει πίσω, τη ρώτησαν. “Δίνουμε φορολογική ελάφρυνση 50% για όσους έχουν μείνει 5 χρόνια στην Ολλανδία για 7 χρόνια” απάντησε.
-Στην Ολλανδία μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δουλεύει 4ημερο 8ωρο με μισθό 5ημερου, γιατί να έρθει κάποιος στην Ελλάδα, τη ρώτησαν. “Και στην Ελλάδα θεσπίσαμε 4ημερη εργασία. 4 ημέρες Χ 10 ώρες”, απάντησε για να ξεσπάσουν γέλια στην αίθουσα.
Στα …πηγαδάκια με στελέχη επιχειρήσεων
Όσα στελέχη επιχειρήσεων δεν επεκτάθηκαν στους εργασιακούς όρους ή τους μισθούς που δίνουν για να καλυφθούν οι “κενές” θέσεις που έχουν ανεβάσει-σύμφωνα με την κυβέρνηση στην πλατφόρμα, εμφανίστηκαν πιο “απελευθερωμένοι” στις ιδιωτικές συζητήσεις. Τα όσα μεταφέρει αυτόπτης μάρτυρας προκαλούν θυμηδία για τους υποστηρικτές των άθλιων εργασιακών σχέσεων και των εξαιρετικά χαμηλά αμοιβών.
– Δεν έχουμε πραγματικά ανάγκη να γυρίσετε οι Έλληνες του εξωτερικού στην Ελλάδα. Λαμβάνουμε 40.000 βιογραφικά το χρόνο και εσείς του εξωτερικού δεν είστε κατά κανόνα καλύτεροι από αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.
– Υπάρχουν πολύ γνωστές εταιρείες που διαθέτουν δεύτερα γραφεία όπου πηγαίνουν τους εργαζόμενούς τους μετά τις 18.00 για να μην τους πιάνει η Επιθεώρηση Εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας.
– Η Ελλάδα σας σπούδασε, και τώρα καρπώνονται τα οφέλη οι χώρες του εξωτερικού, δεν έχετε χρέος να επιστρέψετε στην Ελλάδα αυτά που σας έδωσε; Θα έπρεπε να νιώθετε πατριωτικό χρέος να συνδράμετε στην προσπάθεια που γίνεται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα. (Αυτό ειπώθηκε από στέλεχος του υπουργείου Εργασίας)
Έφυγαν 600 χιλιάδες, γράφτηκαν στην πλατφόρμα δυο
Η πλατφόρμα Rebrain Greece είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε για την προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain που σημειώθηκε τα χρόνια της κρίσης. Προωθεί τη διασύνδεση μεγάλων επιχειρήσεων που αναζητούν εξειδικευμένα στελέχη και των νέων εργαζομένων που εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία 3ετία. Κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις τα τελευταία χρόνια έφυγαν από τη χώρα περίπου 600 χιλιάδες νέοι, κατά κύριο λόγο υψηλά εξειδικευμένοι για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Στην πλατφόρμα μετέχουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας που βρίσκονται στην κορυφή των επενδύσεων και της κερδοφορίας, όπως οι Alpha Bank, Archirodon Group N.V., Eunice Energy Group, Pfizer, TITAN Cement Group, LAMDA Development S.A., OTE Group of Companies (HTO), EY, Viohalco/Cenergy Holdings/ ElvalHalcor, Motor Oil, PPC S.A., Metlen Energy & Metals, DEMO Pharmaceuticals S.A., HELLENιQ ENERGY και πολλές άλλες.
Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 με τον τότε υπουργό Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη να δηλώνει ότι “στόχος μας είναι να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα σε μία “brain gain” χώρα, στην οποία θα επιστρέψουν οι νέοι μας που έφυγαν και ως εργαζόμενοι στο εξωτερικό, ανέπτυξαν περαιτέρω δεξιότητες”. Στην πλατφόρμα υπάρχει κατάλογος με 268 επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης όπως: Χημικοί μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, Πολιτικοί μηχανικοί, Οικονομολόγοι και Οικονομικοί αναλυτές, Σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών, Σύμβουλοι πωλήσεων στον τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, Επαγγελματίες επιχειρήσεων και διοίκησης, Μηχανικοί βιομηχανίας και παραγωγής…Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024 είχαν εγγραφεί περίπου 2.000 νέοι εργαζόμενοι του εξωτερικού, δεν υπάρχουν στοιχεία αν ορισμένοι από αυτούς κατάφεραν να κλείσουν μια καλή δουλειά σε ελληνική εταιρεία ώστε να αξίζει τον κόπο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Τα “ταξίδια” της πλατφόρμας στο εξωτερικό διοργανώνονται από το υπουργείο Εργασίας με στήριξη κάποιων επιχειρήσεων, δεκάδες στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού αλλά και της ιδιωτικής αγοράς απολαμβάνουν τις “εκδρομές επαναπατρισμού” ανάμεσα σε επίσημες παρουσιάσεις για ευκαιρίες εργασίας σε συνθήκες “Αφγανιστάν” και καναπεδάκια των μπουφέ. Η πρώτη “στάση” ήταν την Ανοιξη στο Λονδίνο και μετά το ‘Άμστερνταμ η επόμενη παρουσίαση θα γίνει στο Ντίσερντολφ στο πλαίσιο της εκδήλωσης του υπουργείου Εργασίας “Ημέρες Καριέρας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου