Τις συνέπειες της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου από την κυβέρνηση αλλά και την ανικανότητα των πρυτανικών αρχών να προασπίσουν την πανεπιστημιακή ελευθερία τονίζει η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ με αφορμή την στοχοποίηση από εθνικιστικούς κύκλους της Ημερίδας που οργάνωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το Εργαστήριο «Πολιτισμός, Σύνορα, Φύλο» του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, σε συνεργασία με τη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος» και με θέμα την πολιτιστική συνεργασία των δυο χωρών.
Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ καταγγέλλει την απόπειρα φίμωσης της πανεπιστημιακής ελευθερίας στο ΠΑΜΑΚ, δηλώνει στο πλευρό των συναδέλφων και τις/τους συγχαίρει για τη διεξαγωγή μιας υποδειγματικής ακαδημαϊκής συνάντησης, η οποία καλλιεργεί τις επιστημονικές συνεργασίες και ακαδημαϊκές ανταλλαγές ανάμεσα στις δυο χώρες.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
Η ελληνική εθνικιστική ακροδεξιά και οι «όμορες δυνάμεις» της επιχείρησαν και πάλι ευθεία επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο και την πανεπιστημιακή ελευθερία, με θεσμική μάλιστα κάλυψη. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν η ημερίδα που οργάνωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το Εργαστήριο «Πολιτισμός, Σύνορα, Φύλο» του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, σε συνεργασία με τη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος» και με θέμα την πολιτιστική συνεργασία των δυο χωρών. Με αφορμή καταγγελίες εθνικιστικών κύκλων για τη χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» στον τίτλο της ημερίδας, η κυβέρνηση επέλεξε να ασκήσει πιέσεις στον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ απαιτώντας να απαγορευτεί η επιστημονική συνάντηση. Ο πρύτανης Στέλιος Κατρανίδης αντιδρώντας σπασμωδικά εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία πήρε αποστάσεις από τη διοργάνωση, ζητώντας τη διεξαγωγή της συνάντησης εκτός πανεπιστημίου. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες και άλλα μέλη ΔΕΠ του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη μετακίνησή τους. Μετά από αναγγελίες «διαμαρτυρίας» από ακροδεξιές ομάδες κρούσης, στο πανεπιστήμιο ήρθαν και παρέστησαν για περιφρούρηση πολυάριθμοι φοιτητές/τριες και καθηγητές/τριες από το ΠΑΜΑΚ και το ΑΠΘ. Στον ίδιο χώρο ο πρώην πρύτανης Αχιλλέα Ζαπράνης έδωσε το δικό του σόου καταγγέλλοντας ψευδώς επίθεση στο πρόσωπό του «από κουκουλοφόρους» ̶ καταγγελία που για κάποιο λόγο έσπευσε αμέσως να υιοθετήσει (χωρίς να διασταυρώσει) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ταυτιζόμενος με τον παραδοσιακό ακροδεξιό αχταρμά της πόλης.
Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ καταγγέλλει την απόπειρα φίμωσης της πανεπιστημιακής ελευθερίας στο ΠΑΜΑΚ, δηλώνει στο πλευρό των συναδέλφων και τις/τους συγχαίρει για τη διεξαγωγή μιας υποδειγματικής ακαδημαϊκής συνάντησης, η οποία καλλιεργεί τις επιστημονικές συνεργασίες και ακαδημαϊκές ανταλλαγές ανάμεσα στις δυο χώρες.
Έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται φανερές οι συνέπειες της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου από την κυβέρνηση και η πρόθεσή της να ελέγξει (είτε με τα ΜΑΤ είτε με τους ακροδεξιούς κύκλους) τον επιστημονικό και πολιτισμικό διάλογο στο πανεπιστήμιο, που αποτελεί προϋπόθεση και ορισμό της παιδείας. Βλέπουμε ποιο είναι το πανεπιστήμιο της «τάξης και ασφάλειας» που επιδιώκουν και ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν «μπάχαλα», με τις πλάτες πρυτάνεων και καθεστωτικών δυνάμεων. Όπως επίσης έχει γίνει φανερή η ανικανότητα των πρυτανικών αρχών, ιδιαίτερα όπως αυτές προέκυψαν με τον νέο νόμο, να προασπίσουν την πανεπιστημιακή ελευθερία. Αν όμως δεν μπορούν να προστατέψουν την ελευθερία, το επιστημονικό έργο ή την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου