«Δεν μπορούν να δικαστούν με βάση μια υπουργική απόφαση που δεν ισχύει πια», απεφάνθη η εισαγγελέας έδρας ● Νόμιμη και η άρνηση παροχής δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Πανηγυρική δικαίωση, έπειτα από δικαστική ομηρία τεσσάρων χρόνων, για τους 61 (αρχικά 62) συλληφθέντες της 6ης Δεκέμβρη 2020, για τη συμμετοχή τους στην απαγορευμένη από την κυβέρνηση διαδήλωση ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συλλήψεις είχαν γίνει κατ’ εφαρμογή απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., η οποία επικαλούνταν την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία και επέβαλλε απαγόρευση 24 ωρών, προβαίνοντας σε συλλήψεις στον σωρό και στοχοποιώντας πολίτες, αγωνιστές, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με ποινικές διώξεις.
Οι περισσότεροι από όσους κάθονταν χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Πλημμελημάτων δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Εκείνη την ημέρα κάποιοι πήγαιναν να αφήσουν λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη, μερικοί επιχείρησαν να ανοίξουν πανό στην οδό Γραβιάς, άλλοι απλά περπατούσαν στο κέντρο της Αθήνας. Κρατήθηκαν για ώρες στη ΓΑΔΑ και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις (της παραβίασης των μέτρων για τον κορονοϊό και της απείθειας)· κι ας φορούσαν μάσκες, κι ας κρατούσαν αποστάσεις, κι ας είχαν στείλει το προβλεπόμενο sms για να μετακινηθούν.
Η συγκεκριμένη απόφαση της Αστυνομίας επικρίθηκε τότε ως παράνομη και αντισυνταγματική από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και πλήθος ακαδημαϊκών και νομικών. Δύο χρόνια αργότερα, το 2022, η Εισαγγελία Εφετών έθετε στο αρχείο τις δικογραφίες δεκάδων άλλων συλληφθέντων που είχαν φορτωθεί ίδιες κατηγορίες τη συγκεκριμένη ημέρα, κρίνοντας ότι δεν υπήρχε νομικό έρεισμα στην απαγόρευση συγκέντρωσης.
Η δίκη επί της ουσίας είχε τελειώσει με το που άρχισε, όταν, αφού προέβαλαν τις ενστάσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, τον λόγο πήρε η εισαγγελέας της έδρας, Αλεξάνδρα Πισχοίνα. «Πρέπει να πω κάτι, υπάρχει ένα ζήτημα εδώ», σημείωσε. «Σήμερα δικάζουμε 61 ανθρώπους που φέρονται να τέλεσαν μια παράβαση που τυποποιείται από μια νομοθετική πράξη που δεν ισχύει σήμερα. Αρα δεν μπορούν να τιμωρηθούν, είτε την τέλεσαν είτε δεν την τέλεσαν. Δεν έχει νόημα ούτε σε απολογία να πάμε! Δεν υπάρχει καμία τέτοια υπουργική απόφαση πια, δεν απαγορεύεται η συνάθροιση, τίποτα. Ηταν νόμος προσωρινής ισχύος. Λάθος του νομοθέτη; Δεν μας αφορά. Εμάς μας ενδιαφέρει η ισχύουσα νομοθεσία».
Οσο για τη δεύτερη κατηγορία, της απείθειας, που αποδόθηκε στους συλληφθέντες επειδή αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα στις Αρχές, η εισαγγελική λειτουργός αντέτεινε πως οι κατηγορούμενοι δεν αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, δεν αμφισβητήθηκαν τα πρόσωπά τους, αφού επέδειξαν τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Ετσι, η κ. Πισχοίνα ζήτησε να κηρυχθούν όλοι αθώοι και οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε σύντομες απολογίες, περιγράφοντας τα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα.
«Το δικαίωμα στη συγκέντρωση»
Οσοι από τους συλληφθέντες –ανάμεσά τους 12 μέλη του ΚΚΕ(μ-λ)– είχαν βγει στον δρόμο για να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις, βρέθηκαν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον καθώς κρατήθηκαν πάνω από 12 ώρες στη ΓΑΔΑ σε ασφυκτικές συνθήκες. Μέλος του ΚΚΕ(μ-λ) σημείωσε: «Η εικόνα ήταν ζοφερή και πρέπει να τη μεταφέρω στο δικαστήριό σας. Πενήντα αστυνομικοί μας περικύκλωσαν. Είχαμε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας. Δεν είναι αστείο τέσσερα χρόνια να τραβιόμαστε στα δικαστήρια, δεν είναι αστείο να έχουμε πειθαρχικά στη δουλειά μας για αυτή τη δίκη. Ηταν μια άδικη κατηγορία βασισμένη σε πολιτικά κριτήρια».
«Η παρουσία της αστυνομίας ήταν αθρόα: εμείς ήμασταν 7 άτομα και οι αστυνομικοί 50. Εμείς υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά μας στη συγκέντρωση. Μας στοιβάξανε μέσα στη ΓΑΔΑ με μηδέν μέτρα προστασίας. Ανάμεσά μας ήταν και ανήλικα παιδιά, ένα 17χρονο παιδί έπαθε επιληψία», συμπλήρωσε διαδηλώτρια.
Τελικά το Μονομελές Εφετείο Πλημμελημάτων σε μία διαδικασία που διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες έβαλε το δικό του λιθαράκι προκειμένου να αποδειχθεί πόσο παράλογη ήταν η συγκεκριμένη υπόθεση. Στο άκουσμα της λέξης «αθώοι» το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
«Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τις δίκες που εκκρεμούν»
Η απόφαση αποτελεί τεράστια νίκη του κινήματος ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό διότι θέτει τέρμα στην προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων που εκφράστηκε τότε με το πρόσχημα της πανδημίας και αποδεικνύει ότι η απαγόρευση των συναθροίσεων στις 6.12.2020 υπήρξε παράνομη. Το ίδιο ισχύει και για τη δακτυλοσκόπηση, που η άρνηση παροχής της κρίθηκε νόμιμη. Οι σημερινές δικαστικοί λειτουργοί τίμησαν την αποστολή τους και δεν προσχώρησαν στις κυβερνητικές σκοπιμότητες και αυτό τις τιμά. Και αναδεικνύει και την ευστοχία της υπερασπιστικής αντιμετώπισης των κατηγοριών.
Ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την απαλλαγή όλων των συλληφθέντων εκείνη την ημέρα σε δίκες που εκκρεμούν σε διάφορες πόλεις. Ο αγώνας όσων πάλεψαν για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη διαδήλωση εκείνα τα χρόνια δεν πήγε χαμένος. Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε.
Κώστας Παπαδάκης,
εκ των συνηγόρων υπεράσπισης συλληφθέντων
«Σαφής νίκη του κινήματος αλληλεγγύης»
Μέσα σε αυτό το κλίμα κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας είναι σαφής η νίκη του κινήματος αλληλεγγύης σε μια δίκη αμιγώς πολιτική. Παρά την επίθεση που κάνει το κράτος, ακόμα δεν είναι εύκολο να ποινικοποιήσει την πολιτική δράση, και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα.
Παναγιώτης Χουντής,
μέλος του ΚΚΕ(μ-λ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου