17 Δεκεμβρίου 2024

Επαναξετάζοντας τον πόλεμο κατά της νεολαίας - Του Henry Giroux

 
του Henry Giroux,

μετάφραση Αιμιλία Τσαγκαράτου

Ένα μέτρο της εξάπλωσης του φασισμού σε όλο τον κόσμο είναι ο εντεινόμενος πόλεμος απέναντι στη νεολαία. Έχω ισχυριστεί στο άρθρο μου του 2014 «Hardened Cultures and the War on Youth» ότι αναδύθηκαν τρεις δυνάμεις για να εξοστρακίσουν τη νεολαία από οποιοδήποτε σενάριο δημοκρατικής προοπτικής και όλο και περισσότερο να εμπορευματοποιούν, να ποινικοποιούν και να ελέγχουν τη συμπεριφορά της. Θεωρώ πώς (οι τρεις αυτές δυνάμεις) είναι ο σκληρός πόλεμος που διεξάγεται από τις λειτουργίες αστυνόμευσης του κράτους, ο ήπιος πόλεμος, ο οποίος παρήγαγε μια συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης – μετατρέποντας τους νέους και τις νέες σε εμπορεύματα, και ο συνεχιζόμενος πόλεμος της επιτήρησης/παρακολούθησης. Στόχοι τους γίνονται ολοένα και περισσότερο οι νέοι και οι νέες με βάση το χρώμα, οι μετανάστες/στριες, οι μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες, η τρανς νεολαία και η «αιρετική» νεολαία.

Με την άνοδο των φασιστικών πολιτικών, η βία απέναντι στη νεολαία έχει εξαπλωθεί περισσότερο. Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, η αστυνομία πλέον καταλαμβάνει χώρους όπως τα σχολεία τα οποία στο παρελθόν τα διοικούσαν οι εκπαιδευτικοί. Καθώς οι φασιστικές κουλτούρες στρατιωτικοποιούνται περισσότερο, η βία γίνεται μια οργανωτική αρχή κοινωνικού ελέγχου που οδηγεί όχι μόνο σε αύξηση της κρατικής βίας ενάντια στη νεολαία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία, αλλά παίρνει και τη μορφή μαζικών ένοπλων επιθέσεων στις οποίες οι νέοι/νέες είναι όλο και περισσότερο τα θύματα. Στις ΗΠΑ οι μαζικές ένοπλες επιθέσεις έχουν γίνει καθημερινή εμπειρία σε τέτοιο βαθμό που η ένοπλη βία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη νεολαία. Ταυτόχρονα, η βία ενάντια στη νεολαία, ιδιαίτερα με βάση τη φυλή, τροφοδοτείται και εντείνεται από την άνοδο της λευκής εθνικιστικής ρητορικής και της ρητορικής για τη λευκή ανωτερότητα. Επιπλέον, αυτό που είναι διακριτά διαφορετικό σήμερα είναι η ενίσχυση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα εκείνων που ελέγχονται από την ακροδεξιά, η οποία έχει εξαπολύσει έναν γεμάτο μίσος πόλεμο ενάντια σε εκείνο το τμήμα της νεολαίας που θεωρεί αναλώσιμο. Η συγχώνευση της εξουσίας, της κουλτούρας και της καθημερινής ζωής σε πολιτικές βασισμένες στην εικόνα έχει οδηγήσει σε νέους τρόπους καταστολής. Μία συνέπεια είναι ότι ο πόλεμος της εμπορευματοποίησης, της αντίθεσης στη διανόηση και της κατασκευασμένης άγνοιας είναι πολύ πιο ισχυρός και διαδεδομένος με δεδομένη την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ατελείωτη παραγωγή θεαμάτων με βάση την εικόνα.

Αυτό που έχει επίσης αλλάξει την τελευταία δεκαετία με την άνοδο των φασιστικών πολιτικών είναι μία ολομέτωπη επίθεση στο κοινωνικό συμβόλαιο, τα κοινωνικά αγαθά, τις δημόσιες παροχές και τη δημόσια ασφάλεια.

Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση ανυψώνει το κεφάλαιο και την αγορά πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες και είναι πιο πρόθυμο να θυσιάσει τις ζωές και το μέλλον των νέων ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο. Αυτό γίνεται φανερό με τη συνεχιζόμενη καταστροφή του πλανήτη, την κατάρρευση των ρυθμίσεων και την αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών, την υποχρηματοδότηση των συστημάτων υγείας και τη συνεχιζόμενη επίθεση στη δημόσια και ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα μια αργή βία στην οποία κρίσιμα συστήματα υποστήριξης αρχίζουν να εξαφανίζονται και τελικά καταρρέουν. Η τελική κατάληξη είναι η αστυνομία να καταλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, οι ακροδεξιοί δισεκατομμυριούχοι να διαφθείρουν πολιτικούς και οι δυνάμεις κρούσης του φασισμού να κατακλύζουν την κουλτούρα με τη ρητορική του μίσους και της μισαλλοδοξίας. Η σοκαριστική σύγκρουση των τρένων στην Ελλάδα στην οποία σκοτώθηκαν πενήντα εφτά άνθρωποι, κυρίως φοιτητές/τριες, ήταν το αποτέλεσμα μιας συστημικής απαξίωσης της δημόσιας ασφάλειας από τη συγκεντρωτική εξουσία των προνομίων και της απληστίας της οικονομικής ελίτ.

Ο πόλεμος ενάντια στις ρυθμίσεις, άλλος ένας τρόπος που καταγράφεται ο πόλεμος ενάντια στη νεολαία, είναι ορατός στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η φασιστική πτέρυγα του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος ανατρέπει την προστασία για την παιδική εργασία και μειώνει τις κοινωνικές παροχές όπως τα κουπόνια φαγητού και τα δωρεάν γεύματα για τα φτωχά παιδιά. Αυτό που είναι επίσης νέο στον τρέχοντα πόλεμο ενάντια στη νεολαία είναι ο πόλεμος ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης, της διαφωνίας, της λογικής, της αλήθειας. Τα αυταρχικά καθεστώτα είναι αφοσιωμένα στην καταστροφή εκείνων των δημόσιων θεσμών από τα σχολεία μέχρι τις βιβλιοθήκες που παρέχουν στους νέους τις συνθήκες να σκέφτονται κριτικά, να διευρύνουν τη φαντασία τους, να μαθαίνουν την κοινωνική υπευθυνότητα και να εκφράζονται με πολιτικό θάρρος. Απηχώντας την τρομακτική παρακαταθήκη του Τρίτου Ράιχ και άλλων φασιστικών καθεστώτων του παρελθόντος, οι απολυταρχικοί σε μια σειρά χώρες απαγορεύουν βιβλία, λογοκρίνουν αναλυτικά προγράμματα, ξαναγράφουν την ιστορία, καταργούν τη μονιμότητα, αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να υπογράφουν όρκους πίστης και επιβάλλουν μια κουλτούρα κοινωνικής και ιστορικής αμνησίας στα σχολεία.

Με το πρόσχημα ενός λυσσαλέου εθνικισμού, η λευκή υπεροχή έχει μετακινηθεί από τα περιθώρια πολλών κοινωνιών στο κέντρο της εξουσίας. Ως τέτοια, η μειονοτική νεολαία όλο και περισσότερο ξεγράφεται από το μέλλον, καταδικασμένη στην κοινωνική εγκατάλειψη και στον ακραίο αποκλεισμό. Ο εφιάλτης του φασισμού έχει επιστρέψει και το πιο ορατό του μέτρο είναι ο πόλεμος ενάντια στη νεολαία. Τα καλά νέα είναι ότι οι νέοι/ες κινητοποιούνται σε όλον τον κόσμο διαμαρτυρόμενοι ενάντια σε αυτά τα φασιστικά νεοφιλελεύθερα καθεστώτα. Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι/ες, τα συνδικάτα, οι φοιτητές/τριες και οι μαθητές/τριες, οι νέοι/ες καλλιτέχνες και άλλοι/ες εργαζόμενοι/ες στον πολιτισμό απεργούν, χρησιμοποιώντας ως όπλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως όργανα εκδημοκρατισμού, προκαλώντας την εξουσία της επιχειρηματικής ελίτ, και διακινώντας πληροφορίες πέρα από τα εθνικά όρια. Η αντίσταση δεν είναι πια εξατομικευμένη. Είναι συλλογική και πυροδοτείται από τα μαζικά κινήματα και την ελπίδα για ένα μέλλον που δεν αναπαραγάγει τους καπιταλιστικούς τρόμους του παρόντος. Η παλαιστινιακή νεολαία δουλεύει μαζί με τη νεολαία από το κίνημα Black Lives Matter, η νεολαία που διαμαρτύρεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος ενώνει τις δυνάμεις της με τη νεολαία που μάχεται ενάντια στη μάστιγα της ανισότητας και τη μηχανή του θανάτου του παγκόσμιου καπιταλισμού. Οι νέοι και οι νέες στην Ελλάδα καταλαμβάνουν τους δρόμους σε διαμαρτυρίες ενάντια στους μεγιστάνες ληστές που είναι υπεύθυνοι για την τρομακτική σύγκρουση των τρένων. Ο τρόπος των διαμαρτυριών δεν είναι διαφορετικός από αυτό που συνέβη στην Αμερική μετά τη δολοφονία του George Floyd, ενός άοπλου Μαύρου άνδρα, από την αστυνομία. Αυτό που έχουν κοινό όλα αυτά τα κινήματα είναι το ότι έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος ενάντια στη νεολαία είναι αδιαχώριστος από τον πόλεμο ενάντια στη δημοκρατία, και λένε φτάνει πια στην τρομοκρατία που έχει κηρύξει ένας φασισμός που εμφανίζεται με νέα ταυτότητα και που έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημοκρατία.

Οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν τις φωνές τους να ακούγονται, επινοώντας νέους τρόπους αντίστασης και δίνουν αναπνοή ξανά στην ελπίδα στο πνεύμα μιας ριζοσπαστικής δημοκρατίας. Η αντίσταση δεν είναι πια προαιρετική, είναι μια αναγκαιότητα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου