Εκτοπισμένοι κάτοικοι της περιοχής Dahieh επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στη Βηρυτό του Λιβάνου στις 27 Νοεμβρίου 2024. (Photo by Murat Sengul/Anadolu via Getty Images). |
Των Jeremy Scahill* και Sharif Abdel Kouddous από το Drop Site News.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει ότι η συμφωνία προορίζεται να είναι μόνιμη, αλλά οι ΗΠΑ έδωσαν στο Ισραήλ μεγάλο περιθώριο να συνεχίσει τις επιθέσεις του.
Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπήκε στον Κήπο των Ρόδων [κήπος εντός του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον] το απόγευμα της Τρίτης, το Ισραήλ διεξήγαγε μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών σε τμήματα του Λιβάνου. Οι δυνάμεις του σφυροκοπούσαν τη Γάζα με αμερικανικά όπλα και ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος ξεπέρασε επίσημα τους 44.000 Παλαιστίνιους αυτή την εβδομάδα, αυξανόταν για 416η συνεχόμενη ημέρα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον γενοκτονικό του πόλεμο τον περασμένο Οκτώβριο. «Σήμερα, έχω να αναφέρω κάποια καλά νέα από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μπάιντεν. Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου, ανακοίνωσε, «αποδέχθηκαν την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό της καταστροφικής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ».
Η συμφωνία, στην οποία πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, τέθηκε σε ισχύ στις 4 το πρωί της Τετάρτης. Αλλά το κάνει με φόντο τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Γάζα και την επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Τον τελευταίο χρόνο, ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του ενίσχυσαν μια ισραηλινή πολεμική μηχανή που είναι τώρα πιο ενθαρρυμένη από ποτέ στην ιστορία της μετά τη δημιουργία του Ισραήλ και την έναρξη της Νάκμπα το 1948. Ενώ ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του προωθούν τη συμφωνία ως μια μνημειώδη συμφωνία «σχεδιασμένη να αποτελέσει μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών», τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων 14 μηνών στην περιοχή δεν θα υποχωρήσουν στις σελίδες της ιστορίας.
«Μπαίνουμε σ’ ένα εντελώς νέο κόσμο. Και θα πρέπει επίσης να περιμένουμε να δούμε αν η κατάπαυση του πυρός θα κρατήσει. Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προκαλέσουν», δήλωσε ο Karim Makdisi, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. «Νομίζω ότι όσο υπάρχει ο Νετανιάχου, κάτι θα συμβεί».
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το νότιο Λίβανο σε διάστημα 60 ημερών, ενώ η Χεζμπολάχ θα τερματίσει την ένοπλη παρουσία της στην περιοχή, μετακινώντας τους μαχητές και τα όπλα της βόρεια του ποταμού Λιτάνι. Τα λιβανέζικα στρατεύματα και οι δυνάμεις του ΟΗΕ θα αναπτυχθούν στο νότο, ο οποίος έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τις ισραηλινές επιθέσεις που εξαπολύονται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Μια διεθνής επιτροπή υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση όλων των πλευρών, σύμφωνα με τη συμφωνία.
«Φαίνεται πολύ προσωρινή στο χαρακτήρα της. Μοιάζει πολύ μη δεσμευτική, επειδή πρόκειται για παύση των εχθροπραξιών. Δεν είναι κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Drop Site News ο Amal Saad, κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τη Χεζμπολάχ. «Έχουμε μια πολύ εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που μοιάζει πολύ με προκάλυμμα για τη συνέχιση της μάχης μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι σαν να έχει σχεδιαστεί για να δώσει ανάσα στο Ισραήλ και προφανώς η Χεζμπολάχ θα τη χρησιμοποιήσει για να ανακάμψει, να επανεξοπλιστεί, να αναδιοργανωθεί. Και οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη συμφωνία γι’ αυτό».
Τις ώρες μετά την επίσημη έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός, χιλιάδες εκτοπισμένοι Λιβανέζοι άρχισαν να ταξιδεύουν νότια προσπαθώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αλλά ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε γρήγορα προειδοποίηση προς τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα χωριά τους και να μην πλησιάσουν τις ισραηλινές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας δημοσιογράφων που κάλυπταν την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων στη νότια πόλη Khiyam, τραυματίζοντας δύο, εκ των οποίων ο ένας εργαζόταν για το Associated Press και ο άλλος για το Sputnik.
Το κείμενο της συμφωνίας εμποδίζει τη Χεζμπολάχ να διεξάγει «οποιεσδήποτε επιχειρήσεις» εναντίον του Ισραήλ, αλλά αναφέρει ότι το Ισραήλ θα απέχει από «οποιεσδήποτε επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» εναντίον λιβανέζικων στόχων.
«Είναι κάπως ύπουλο το σημείο όπου λένε “επιθετικές”, που σημαίνει ότι τρόπον τινά υπάρχει μια κάποια ευελιξία για το τι θα ερμηνεύσουν ως αμυντικές, που στην ισραηλινή λογική και λόγο και δράση σημαίνει οτιδήποτε», δήλωσε ο Makdisi. «Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πουν, “Λοιπόν, αυτό είναι άμυνα”. Ακόμα και η γενοκτονία στη Γάζα, αν πάρει κανείς υπόψιν τα λεγόμενά τους, είναι αμυντική».
Τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Μπάιντεν τόνισαν ότι η κατάπαυση του πυρός συνήφθη υπό τη συνθήκη ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμεύεται από τους ίδιους κανόνες με τον Λίβανο. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Εάν η Χεζμπολάχ ή οποιοσδήποτε άλλος παραβιάσει τη συμφωνία και αποτελέσει άμεση απειλή για το Ισραήλ, τότε το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως ακριβώς κάθε χώρα όταν αντιμετωπίζει μια τρομοκρατική ομάδα που έχει δεσμευτεί να την καταστρέψει», δήλωσε ο Μπάιντεν. Δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τα δικαιώματα των Λιβανέζων να προστατεύονται από ισραηλινές παραβιάσεις ή άμεσες απειλές για την ασφάλειά τους.
Ενώ το Ισραήλ είχε ζητήσει το δικαίωμα να επιτεθεί αν θεωρήσει ότι η Χεζμπολάχ παραβιάζει τη συμφωνία, αυτό απορρίφθηκε από τους Λιβανέζους αξιωματούχους και δεν περιλαμβάνεται στους όρους της συμφωνίας. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε να παράσχει στο Ισραήλ μια επιστολή που περιείχε εγγυήσεις, «αναγνωρίζοντας την ισραηλινή ελευθερία δράσης στο λιβανέζικο έδαφος, σε περίπτωση οποιασδήποτε απόπειρας ενίσχυσης της Χεζμπολάχ ή άλλης εχθρικής οντότητας εκεί», σύμφωνα με τη Haaretz. Το ισραηλινό κανάλι 12 μετέδωσε ότι η «συμπληρωματική επιστολή» αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα μοιράζονται πληροφορίες με το Ισραήλ για πιθανές παραβιάσεις της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της Χεζμπολάχ να διεισδύσει στον λιβανέζικο στρατό, και θα συνεργαστούν με το Ισραήλ για να εμποδίσουν το Ιράν να παραδώσει όπλα στη Χεζμπολάχ. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο Drop Site, ο Vedant Patel, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα το περιεχόμενο της υποτιθέμενης επιστολής ή ακόμη και την ύπαρξή της.
«Αυτή η κατάσταση υφίσταται εδώ και δεκαετίες, δηλαδή οι ΗΠΑ παρέχουν ολόπλευρη υποστήριξη σε κάθε παραβίαση και επιθετικότητα που διαπράττει το Ισραήλ, οπότε κυριολεκτικά πρόκειται για περισσότερα από τα ίδια, ότι οι ΗΠΑ θα τους υποστηρίξουν αν επιλέξουν να επιτεθούν στο Λίβανο», δήλωσε ο Saad. «Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα σημάδι ισραηλινής αδυναμίας, τ’ ότι δηλαδή δεν μπόρεσαν να το πετύχουν αυτό ως μέρος μιας επίσημης συμφωνίας. Έτσι, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για μια μονομερή συμφωνία, είναι ουσιαστικά αυτό που υπήρχε πάντα και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα. Αν σήμερα το Ισραήλ αποφάσιζε να παραβιάσει τη συμφωνία, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα το υποστήριζε πλήρως. Επομένως, δεν είναι κάτι καινούργιο ή ασυνήθιστο. Και αυτό απλώς υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της όλης συμφωνίας εξαρχής».
Ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Marine Sleem δήλωσε την Τετάρτη ότι ο λιβανέζικος στρατός θα αυξήσει την ανάπτυξη των στρατιωτών του στο νότιο Λίβανο σε 10.000 στρατιώτες ως μέρος της συμφωνίας. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σε ενημέρωση στο παρασκήνιο την Τρίτη ότι «οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του Λιβάνου ισχύουν και για τη Χεζμπολάχ», προσθέτοντας ότι «δεν διαπραγματευόμαστε απευθείας με τη Χεζμπολάχ. Διαπραγματευόμαστε με το κράτος του Λιβάνου. Και η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο Λίβανο».
Ο μελλοντικός ρόλος του λιβανέζικου στρατού, αυτός μιας πολύ πιο ισχνής πολεμικής δύναμης από τη Χεζμπολάχ, είναι που η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ ελπίζουν να διαμορφώσουν, σύμφωνα με αναλυτές.
«Είναι ξεκάθαρο ότι από το 2006, ο στόχος τους ήταν να προσπαθήσουν να μετατρέψουν τον λιβανέζικο στρατό σε ένα είδος αντιτρομοκρατικής μονάδας, ένα τύπο Ειδικών Δυνάμεων, η οποία θα ήταν βασικά μια δύναμη για να αντιμετωπίσει εσωτερικά τη Χεζμπολάχ, να αντιμετωπίσει ίσως μικρές παλαιστινιακές ομάδες που ίσως δρουν στους καταυλισμούς [των προσφύγων] και άλλα τέτοια πράγματα, παρά ένας στρατός που θα μπορούσε να αμυνθεί ενάντια σε εξωτερικές απειλές, δηλαδή τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο Makdisi. «Νομίζω ότι τώρα οι ΗΠΑ θα το διπλασιάσουν αυτό, διότι είναι σαφές ότι δεν θα δώσουν στον λιβανέζικο στρατό καμία μορφή κατάλληλου εξοπλισμού, κατάλληλους μηχανισμούς για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του», πρόσθεσε. «Το σχέδιο είναι να προσπαθήσουν να καταστήσουν τον στρατό του Λιβάνου καθαρά ως αντίπαλο της Χεζμπολάχ».
Ο Λευκός Οίκος ενημέρωνε στενά την επερχόμενη κυβέρνηση του Τραμπ για τις διαπραγματεύσεις καθώς εξελίσσονταν τις τελευταίες ημέρες και ο υποψήφιος του Τραμπ για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρεπουμπλικάνος Μάικ Γουόλτς έφτασε στο σημείο να διεκδικήσει τα εύσημα για τη συμφωνία σε ανάρτησή του στο Χ: «Όλοι έρχονται στο τραπέζι [των διαπραγματεύσεων] εξαιτίας του προέδρου Τραμπ. Η ηχηρή νίκη του έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι το χάος δεν θα γίνει ανεκτό. Χαίρομαι που βλέπω χειροπιαστά βήματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή». Η αρχική περίοδος εφαρμογής της εκεχειρίας των 60 ημερών καλύπτει τη μεταβατική περίοδο μεταξύ του τέλους της θητείας του Μπάιντεν και της ορκωμοσίας του Τραμπ.
Σε τηλεοπτική ομιλία του την Τρίτη, ο Νετανιάχου περιέγραψε τρεις βασικούς λόγους για την υποστήριξή του στη συμφωνία: να αναπληρώσει τις εξαντλημένες προμήθειες όπλων, να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του Ιράν και να «διαχωρίσει τα μέτωπα και να απομονώσει τη Χαμάς». Από τη δεύτερη ημέρα του πολέμου, η Χαμάς υπολόγιζε στη Χεζμπολάχ να πολεμήσει στο πλευρό της. Με τη Χεζμπολάχ εκτός του κάδρου, η Χαμάς έμεινε μόνη της», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφωνεί δηλώσεις από τον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο στις 26 Νοεμβρίου 2024. (Photo by Kevin Dietsch/Getty Images) |
Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να πουλήσει νέα αμερικανικά όπλα αξίας 680 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, επιπλέον της ήδη συμφωνημένης πώλησης ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία ορισμένοι νομοθέτες, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, προσπάθησαν και απέτυχαν να εμποδίσουν την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τα πρόσθετα αμερικανικά πυρομαχικά «θα μας δώσουν περισσότερη δύναμη κρούσης για να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας». Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι οι πρόσθετες μεταφορές όπλων σχετίζονται με την αποδοχή της συμφωνίας του Λιβάνου από το Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού κατά των ισραηλινών δυνάμεων στις 8 Οκτωβρίου 2023, μία ημέρα μετά την έναρξη της γενοκτονικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο, με τις διασυνοριακές επιθέσεις να συνεχίζονται για μήνες. Τον Σεπτέμβριο, το Ισραήλ κλιμάκωσε, πυροδοτώντας χιλιάδες βομβητές και ασύρματους σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες. Στη συνέχεια, το Ισραήλ προέβη σ’ ένα κύμα σφοδρών αεροπορικών επιδρομών στο Λίβανο και μια σειρά δολοφονιών κορυφαίων διοικητών της Χεζμπολάχ, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του επί μακρόν ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από χερσαία εισβολή την 1η Οκτωβρίου.
Μεγάλες εκτάσεις του νότιου και ανατολικού Λιβάνου καταστράφηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις, με ολόκληρα χωριά να κατεδαφίζονται. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε νοσοκομεία, εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δημοσιογράφους, πυκνοκατοικημένες γειτονιές και πολιτικές υποδομές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 3.800 άνθρωποι και να εκτοπιστούν βίαια πάνω από 1,2 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ προκάλεσε απώλειες στον ισραηλινό στρατό, με δεκάδες στρατιώτες να σκοτώνονται και εκατοντάδες να τραυματίζονται, και επιτέθηκε σε ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ισραηλινούς εποίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενο μέρος της συμφωνίας, την οποία διαπραγματεύτηκε η λιβανέζικη κυβέρνηση, και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει την ένοπλη αντίσταση κατά του Ισραήλ.
Στην πρώτη της δήλωση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πέτυχε «νίκη» επί του Ισραήλ «για την υπεράσπιση της γης και του λαού του και για την υποστήριξη των καταπιεσμένων στην Παλαιστίνη». Η οργάνωση δήλωσε ότι οι μαχητές της «θα παραμείνουν σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την απληστία και τις παραβιάσεις του ισραηλινού εχθρού. Τα μάτια τους θα παραμείνουν ορθάνοιχτα, παρακολουθώντας τις κινήσεις του εχθρού και την απόσυρση των δυνάμεών του πέρα από τα σύνορα. Τα χέρια τους θα ακουμπούν στις σκανδάλες των όπλων τους, για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του Λιβάνου και για χάρη της αξιοπρέπειας του λαού τους».
Ενώ τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη συμφωνία αυτής της εβδομάδας ως θρίαμβο, η πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί, είναι πιο περίπλοκη. «Η Χεζμπολάχ κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να αναδυθεί άθικτη και πολύ αδάμαστη και να αποτρέψει μια ισραηλινή κατοχή και να αποτρέψει ακόμη και μια προσωρινή κατοχή εδάφους, οπότε η απόκρουση μιας εισβολής σε αυτό το πλαίσιο είναι τρομερή, θα έλεγα, αλλά είναι παράδοξο γιατί είναι πιο αδύναμη», δήλωσε ο Saad. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό από ποιοτική και ποσοτική άποψη, αλλά παραδόξως είναι ισχυρότερη επειδή μπόρεσε να αποσοβήσει όλα αυτά τα χτυπήματα και επειδή μπόρεσε να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του, πρώτον, να προκαλέσει την κατάρρευσή της και, δεύτερον, να εισβάλει στον Λίβανο. Έτσι, με αυτή την έννοια, θα έλεγα ότι η Χεζμπολάχ ματαίωσε τους στόχους του Ισραήλ, αλλά απ’ τη σκοπιά των στρατηγικών στόχων της ίδιας της Χεζμπολάχ, που ήταν να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα μέσω του μετώπου υποστήριξης, η Χεζμπολάχ απέτυχε σε αυτό, δεν τα κατάφερε και πρέπει τώρα να εγκαταλείψει προσωρινά το μέτωπο υποστήριξης. Και αυτό είναι κάτι που το Ισραήλ μπορεί στην πραγματικότητα να καρπωθεί ως μια τακτική νίκη».
Η συμφωνία δεν αναφέρεται στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, παρά το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ εισήλθε στη σύγκρουση στο πλαίσιο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και της έναρξης στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων της Γάζας. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προσπαθούσαν επί μακρόν να διαχωρίσουν τη Χεζμπολάχ από το παλαιστινιακό μέτωπο. Από τη στιγμή που το Ισραήλ πραγματοποίησε τις επιθέσεις με τις εκρήξεις των βομβητών, τη δολοφονία του Νασράλα και μεγάλου μέρους των ανώτερων πολιτικών και στρατιωτικών κλιμακίων της οργάνωσης και εισέβαλε σε τμήματα του νότιου Λιβάνου, ο χαρακτήρας της θέσης της Χεζμπολάχ είχε επεκταθεί πέρα από ένα μέτωπο αλληλεγγύης με τη Γάζα.
«Η Χεζμπολάχ πολέμησε γενναία μετά τα σκαμπανεβάσματα που είχε λόγω της εξόντωσης των ηγετών της», δήλωσε ο Sami Al-Arian, διευθυντής του Κέντρου για το Ισλάμ και Παγκόσμιες Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο Ζαΐμ της Κωνσταντινούπολης. «Έτσι, αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι κατάπαυση του πυρός. Αυτό που έχουμε σήμερα είναι μια ανακωχή. Με άλλα λόγια, η Χεζμπολάχ μετατράπηκε από μέτωπο υποστήριξης σε πραγματικό μέτωπο. Και όταν έχεις ένα πραγματικό μέτωπο, τότε οι κανόνες εμπλοκής αλλάζουν. Είναι διαφορετικοί», δήλωσε ο Al-Arian στο Drop Site. «Έτσι, η Χεζμπολάχ σταμάτησε, αλλά εξακολουθεί να είναι κινητοποιημένη. Θα μπορούσαν να συνεχίσουν ανά πάσα στιγμή. Και πράγματι, πρέπει να ανασυνταχθούν. Πρέπει να φέρουν περισσότερα όπλα. Και φυσικά, αυτό θα έχει να αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιθετικότητα, η οποία θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή».
Ο αναπληρωτής ηγέτης του πολιτικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, Μαχμούντ Κουμάτι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι η οργάνωση ετοιμάζει επίσημη δημόσια κηδεία για τον Νασράλα στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Νασράλα υποστήριζε ότι το κίνημά του δεν θα συμμετάσχει σε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ ελλείψει τερματισμού του πολέμου κατά της Γάζας. Ο Νασράλα δήλωσε επίσης ότι η Χεζμπολάχ θα υπάκουε στην κρίση της παλαιστινιακής αντίστασης στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Τη Δευτέρα, το βράδυ πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ότι η Χαμάς θα υποστήριζε μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. «Οποιαδήποτε ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο είναι ευπρόσδεκτη, καθώς η Χεζμπολάχ έχει σταθεί στο πλευρό του λαού μας και έχει κάνει μεγάλες θυσίες», είπε.
Την Τετάρτη, η Χαμάς χαιρέτισε επίσημα τη συμφωνία και επαίνεσε τον ρόλο της Χεζμπολάχ στην ένοπλη αντίσταση κατά του Ισραήλ για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα. «Η αποδοχή από το Ισραήλ της συμφωνίας με τον Λίβανο χωρίς να εκπληρώσει τους όρους που έθεσε, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διάλυση των ψευδαισθήσεων του Νετανιάχου να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής με τη βία και των ψευδαισθήσεών του να νικήσει τις δυνάμεις αντίστασης ή να τις αφοπλίσει», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που δόθηκε στο Drop Site. «Επιβεβαιώνουμε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ανθεκτικότητα της αντίστασης και τη λαϊκή υποστήριξη γύρω από αυτήν και είμαστε βέβαιοι ότι ο Άξονας της Αντίστασης θα συνεχίσει να υποστηρίζει το λαό μας και τη μάχη του με όλα τα δυνατά μέσα». Η Χαμάς πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια δική της συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να τερματίσει τη βίαιη επίθεση του Ισραήλ. «Μας ενδιαφέρει να σταματήσει η επίθεση εναντίον του λαού μας, μέσα στις παραμέτρους του τερματισμού της επίθεσης στη Γάζα που έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την επίτευξη μιας πραγματικής και πλήρους συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων», ανέφερε η ανακοίνωση.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει «άλλη μια προσπάθεια» για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Κατάρ. Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Τελ Αβίβ αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις με ισραηλινούς διαπραγματευτές. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι στις αρχές Ιουλίου είχε αποδεχτεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ενέκρινε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Αργότερα τον ίδιο μήνα, το Ισραήλ δολοφόνησε στην Τεχεράνη τον Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς και κορυφαίο διαπραγματευτή για την κατάπαυση του πυρός.
Πηγή: Drop Site News
Μετάφραση: antapocrisis
*Δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα “Drop Site News”, συνιδρυτής του “The Intercept”, συγγραφέας των βιβλίων “Blackwater” και “Dirty Wars”. Έχει κάνει ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, και από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και την Υεμένη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου