01 Δεκεμβρίου 2024

Η Ελλάδα στο δίκτυο ενεργειακής “χρηματοδότησης” της Amazon - Οι εργαζόμενοι/-ες της Amazon απεργούν σε πάνω από 20 χώρες

Πηγή: Amazon


Του Τάσου Σιδέρη

Πριν μερικές ημέρες υπήρξε ομοβροντία από διθυραμβικά δημοσιεύματα με πολύ χαρούμενες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και ενέργειας και στελεχών της Εθνικής τράπεζας για την “επένδυση 1 δισεκ. ευρώ της Amazon στην Ελλάδα”. Φυσικά ο διεθνής κολοσσός του Τζεφ Μπέζος δεν θα πληρώσει ένα δισεκ. ευρώούτε νέες επενδύσεις θα κάνει πέρα από αυτή που ανακοινώθηκε την περασμένη Άνοιξη για τις υποδομές data centers στο πλαίσιο του παγκόσμιου σχεδίου υπό τον τίτλο “Amazon Web Services (AWS)”.

Η πραγματικότητα μέσα από τα δελτία της Amazon

Αν κάποιος διαβάσει το ίδιο το δελτίο Τύπου της εταιρείας θα καταλάβει το πραγματικό γεγονός που οι εγχώριοι μανατζαρέοι έχουν μετατρέψει σε “παγκόσμια επιτυχία”. Η Amazon εφαρμόζοντας το εξαγγελθέν πρόγραμμα της για την επιθετική είσοδό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήδη από το 2021 με στόχο να μετατραπεί στον “μεγαλύτερο εταιρικό αγοραστή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη”, ανακοίνωσε από το Φθινόπωρο του 2023 πως η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα πλάνα της. Ανακοίνωσε την είσοδο σε έργα ανανεώσιμων πηγών, για Αιολικά Πάρκα σε Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στα φωτοβολταϊκά Πάρκα σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η επέκταση της -σύμφωνα πάντα με τα λόγια της εταιρείας που δεν έχει κανένα λόγο να μετατρέψει το σχέδιο κερδοφορίας σε διθύραμβο ανάπτυξης όπως κάνει το εγχώριο υπουργείο– εντάσσεται στην ενίσχυση των λειτουργιών της, “συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων Amazon Web Services (AWS), των κέντρων εκπλήρωσης και των φυσικών μας καταστημάτων, με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025 —πέντε χρόνια πριν από τον αρχικό στόχο για το 2030”. Όπως σημειώνει “το 2022, το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από την Amazon παγκοσμίως τροφοδοτούνταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικά για την περίφημη επένδυσή της στην Ελλάδα η εταιρεία σημειώνει:

“έχουμε υπογράψει τέσσερις Συμφωνίες Αγοράς Ενέργειας (ΣΠΠ) που καλύπτουν τρία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δύο από τους ΟΛΠ αφορούν το αιολικό πάρκο του Βερμίου, το οποίο χωρίζεται σε Βόρειο Βέρμιο και Νότιο Βέρμιο, που καλύπτουν τις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Οι άλλοι δύο ΟΛΠ δίνουν τη δυνατότητα στα αιολικά πάρκα Μεσοκόρφης και Κούκουρας στην περιοχή της Πελοποννήσου”.

Για τους γνώστες των συμφωνιών η είσοδος της Amazon στις εταιρείες που έχουν ήδη αναλάβει το “χτίσιμο” των Αιολικών στο Βέρμιο και την Πελοπόννησο την Aer Soleir, επενδυτές της οποίας είναι η Quantum Capital Group και η 547 Energy, σε συνεργασία με την ENTEKA, με δηλωμένη επένδυση 450 εκατ. ευρώ, αφορά την εξαγορά μεγάλου μέρους της παραγωγής τριών αιολικών πάρκων τους για να καλυφθούν οι ανάγκες του κολοσσού του Τζέφ Μπέζος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως δε σημειώνουν στελέχη του ενεργειακού τομέα Μέσω των virtual PPAs 15ετούς διάρκειας της Amazon θα καλύπτονται οι δικές της ανάγκες και μέρος της «πράσινης» παραγωγής θα αξιοποιείται και για εικονικές εξαγωγές! 

Όλο αυτό το σχέδιο που παρουσιάστηκε ως “επένδυση της Amazon” χρηματοδοτείται ουσιαστικά από το ταμείο Ανάκαμψης και την Εθνική Τράπεζα κατά 50%. Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση της Amazon: “Η χρηματοδότηση ύψους 496 εκατ. ευρώ για το εμβληματικό ενεργειακό έργο της Ελλάδας συνδυάζει 249 εκατ. ευρώ σε εμπορικό χρέος από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσαρμοσμένο στα ενδιαφερόμενα μέρη Aer Soleir και Amazon”. Τα άλλα 500 εκατ. αναφέρονται ως “επένδυση” του επενδυτικού κεφαλαίου Quantum Capital Group που επίσης χρηματοδοτείται από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας!

Τι θα κάνουν λοιπόν όλες αυτές οι ενεργειακές, κατασκευαστικές και επενδυτικές εταιρείες; 

Δεν έχουν πρόβλημα να παραδεχτούν τα “καθρεπτάκια” για τους ιθαγενείς που τους παραδίδουν τα παρθένα βουνά της χώρας για τα “πράσινα” κέρδη τους. Περί τις 100 θέσεις εργασιας στο εργοτάξιο του Βερμίου, ένα εκατομμύριο ευρώ από την Aer Soléirγια για “κοινοτικές επενδύσεις, όπως βελτιώσεις υποδομών, δωρεές σε σχολεία και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οικονομική υποστήριξη για την τοπική γεωργία και τους αγρότες” και άλλο 1,8 εκατ. ευρώ ειδικά για προγράμματα αναδάσωσης και βιοποικιλότητας στην περιοχή. Με απλά ελληνικά παίρνουν χρηματοδότηση και δάνεια 500 εκατ. ευρώ και “αποζημιώνουν” τις τοπικές κοινωνίες για την περιβαλλοντολογική καταστροφή με 2,8 εκατ. ευρώ. 

Η δήλωση του υπουργού περιβάλλοντος Θόδωρου Σκυλακάκη για την “εμβληματική επένδυση” που αποτελεί “τμήμα της ολοκληρωμένης, στρατηγικής παρουσίας της Amazon στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή”, διαβάζεται ως παραδοχή της υποτέλειας στους στόχους της παγκόσμιας εταιρείας. 

Το “κύκνειο άσμα” της πράσινης ενέργειας και η καταστροφή στη χώρα μας

Στο Μπακού τους Αζερμπαϊτζάν στην πρόσφατη Διεθνή Σύνοδο Cop29 κατέρρευσε με πάταγο ο στόχος για “δεσμευτικές συμφωνίες” περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων και του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο το πλανήτη και της χρηματοδότησης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών που πληρώνουν τον μεγαλύτερο λογαριασμό στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και ενώ εν μέσω παγκόμιας ενεργειακής κρίσης η Γερμανία αποφάσισε να διατηρήσει τις δικές της λιγνιτικές μονάδες και τις μονάδες άνθρακα ως το 2040, στη χώρα της υποτέλειας και παράδοσης των πάντων στο ενεργειακό κεφάλαιο της “πράσινης ανάπτυξης”, κλείνει οριστικά στο τέλος Δεκεμβρίου η τελευταία λιγνιτική μονάδα.Πρόκειται για αυτή στη Μεγαλόπολη που βάζει λουκέτο στις 31 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ να γίνει η χώρα η “μπαταρία της Ευρώπης”, θάφτηκε ο λιγνιτικός πλούτος της Ελλάδας που κατά εκτίμηση υπολογίζεται σε 1 τρισεκ. ευρώ. 

Κι ενώ σήμερα υπάρχουν δυνατότητες για φθηνή, ασφαλή και οικολογική ενέργεια με σχεδιασμό και σαφείς αυστηρούς όρους ελέγχου για τις περιβαλλοντολογικές μελέτες, καταστρέφεται ο γεωφυσικός πλούτος της χώρας με την άναρχη, βίαιη ανάπτυξη σε όλα τα βουνά, τη γη και τη θάλασσα της Ελλάδας Αιολικών πάρκων, μονάδων αποθήκευσης και σύντομα δικτύων μεταφοράς. 

ΠΗΓΗ

*** 

Φωτογραφία από UNI Global Union

Οι εργαζόμενοι/ες της Amazon απεργούν σε πάνω από 20 χώρες – «Η Amazon είναι παντού, αλλά το ίδιο κι εμείς»

Εν μέσω Black Friday απεργούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή στον κόσμο, την Amazon, διεκδικώντας αύξηση των μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και το δικαίωμα τους στον συνδικαλισμό. «Η Amazon είναι παντού, αλλά το ίδιο κι εμείς» δήλωσε η Varsha Gandikota-Nellutla, συν-γενική συντονίστρια της Progressive International.

Σύμφωνα με την UNI Global Union και την Progressive International, ένα παγκόσμιο εργατικό συνδικάτο με έδρα την Ελβετία, οι διαδηλωτές ζητούν αύξηση των μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και το δικαίωμα τους στον συνδικαλισμό.

Η απεργία που ονομάστηκε «Make Amazon Pay days of resistance» (Κάντε την Amazon να πληρώσει ημέρες αντίστασης), έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από τη Black Friday έως τη Cyber Monday (Δευτέρα του διαδικτύου), όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο σε δελτίο Τύπου. Διαμαρτυρίες αναμένονται σε μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες.


Η απεργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις των πελατών για τις γιορτές, δήλωσαν στο ABC News ειδικοί σε θέματα οικονομίας, ενώ σύμφωνα με την UNI Global Union, συνδικάτα και συμμαχικές ομάδες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες.

Σημειώνεται ότι το 2023, η Amazon κάλυπτε το 18% των παγκόσμιων πωλήσεων της Black Friday, με περισσότερες από 170 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικές πωλήσεις των εορτών, σύμφωνα με έκθεση κερδών που δημοσιεύθηκε φέτος, το προηγούμενο διάστημα.

«Η ανελέητη επιδίωξη της Amazon για κέρδος έχει κόστος για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και τη δημοκρατία», δήλωσε η Christy Hoffman, γενική γραμματέας της UNI Global Union. «Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος έχει ξοδέψει αμύθητα εκατομμύρια για να εμποδίσει τους εργαζόμενους να οργανωθούν, αλλά οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η επιθυμία των εργαζομένων για δικαιοσύνη – για συνδικαλιστική εκπροσώπηση – δεν μπορεί να σταματήσει. Είμαστε ενωμένοι απαιτώντας από την Amazon να συμπεριφέρεται δίκαια στους εργαζομένους της, να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να σταματήσει να υπονομεύει τους θεσμούς που προορίζονται για την προστασία όλων μας».

Η Amazon υποστήριξε ότι δεν καταπατάει τα δικαιώματα των εργαζομένων της σε μια δήλωση εκπροσώπου της στο ABC News την Πέμπτη 28/11.  «Αυτή η ομάδα είναι σκόπιμα παραπλανητική και συνεχίζει να προωθεί μια ψευδή αφήγηση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Amazon Eileen Hards. «Το γεγονός είναι ότι στην Amazon παρέχουμε μεγάλες αμοιβές, μεγάλες παροχές και μεγάλες ευκαιρίες – όλα από την πρώτη μέρα. Έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, και συνεχίζουμε να μετράμε, και παρέχουμε ένα σύγχρονο, ασφαλές και ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, είτε εργάζεστε σε ένα γραφείο είτε σε ένα από τα κτίρια των επιχειρήσεών μας» ισχυρίστηκε.

Ενώ προηγούμενη δήλωση στο ABC News από την εταιρεία ανέφερε: «Ενώ πάντα ακούμε και αναζητούμε τρόπους βελτίωσης, παραμένουμε υπερήφανοι για τις ανταγωνιστικές αμοιβές, τις ολοκληρωμένες παροχές και τις ελκυστικές, ασφαλείς εργασιακές εμπειρίες που προσφέρουμε στις ομάδες μας».

«Η Amazon είναι παντού, αλλά το ίδιο κι εμείς. Ενώνοντας τα κινήματά μας πέρα από τα σύνορα, μπορούμε όχι μόνο να αναγκάσουμε την Amazon να αλλάξει τους τρόπους της, αλλά και να θέσουμε τα θεμέλια ενός κόσμου που θα δίνει προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όχι στον τραπεζικό λογαριασμό του Jeff Bezos», δήλωσε η Varsha Gandikota-Nellutla, συν-γενική συντονίστρια της Progressive International.


ΠΗΓΗ

- ΣΧΕΤΙΚΗ με τις υποδομές data centers και η ανάρτηση στο blog μας:

Data Center: 100 χρόνια ψηφιακής μοναξιάς - Του Άρη Χατζηστεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου