20 Απριλίου 2023

Σύρος: Ανακοίνωση και κάλεσμα σε πικετοφορία για σήμερα, Πέμπτη 20/4/2023, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, για απαίτηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, με αφορμή τον θάνατο ναυτεργάτη στο ναυπηγείο της Σύρου


Τα κέρδη τους - Οι ζωές μας

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 37χρονου ναυτεργάτη.

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει τα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, με τους εργάτες να σκοτώνονται ή να σακατεύονται, καταδεικνύοντας ότι οι τόποι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου, ότι η υγεία, η ασφάλεια, η ζωή μας θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους των μονοπωλίων.

Μόνο στις Κυκλάδες, μέσα σε έναν μήνα, μετράμε δύο νεκρούς συναδέλφους μας και έναν σοβαρά τραυματισμένο. Μετά τον θάνατο εν ώρα εργασίας συναδέλφου οικοδόμου πριν από έναν μήνα στη Μύκονο και τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου από πτώση κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στη Σύρο, μετράμε ακόμα έναν νεκρό συνάδελφο ναυτεργάτη, μέλος του πληρώματος πλοίου που επισκευάζεται στο ναυπηγείο της Σύρου.

Τα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν αιτία, δεν πρόκειται για «ατυχή» γεγονότα. Οφείλονται στη δίψα των μεγαλοεργοδοτών για όλο και περισσότερα κέρδη, που απαιτούν μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς, εκπτώσεις σε μέτρα προστασίας αφού θεωρούνται κόστος και επομένως αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας αποδεικνύει ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών. Έτσι χτίζονται τα «θαύματα» του τουρισμού, των στρατηγικών επενδύσεων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης για λίγους.

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» παίζει η διαχρονική και συνειδητή υποστελέχωση και υποβάθμιση της Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), απ' όλες τις κυβερνήσεις. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τους ελάχιστους έως και ανύπαρκτους ελέγχους, λόγω της έλλειψης προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο, πως το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στο νησί έχει μόνο 1 υπάλληλο!

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων, για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς δεν μπορούν να κρυφτούν. Το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, η κυριαρχία των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η εντατικοποίηση που τσακίζει κόκκαλα, η μη τήρηση από την εργοδοσία των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και ασφάλειας, η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου με ρεπό μετά θάνατον είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να μην ανεχτούμε άλλο την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει, να μην κάνουμε «εκπτώσεις» στη ζωή, την υγεία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα μας για τα κέρδη των εργοδοτών. Δεν είναι μονόδρομος η ζωή μας να περνάει μέσα από «Τέμπη». Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για να ζούμε καλύτερα, βάζοντας στο επίκεντρο την πάλη για τις δικές μας ανάγκες. Δυναμώνοντας τα σωματεία μας, οργανωμένα να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους σε πικετοφορία, σήμερα Πέμπτη 20/04, στις 18.30, στην πλατεία Μιαούλη για να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας.

Απαιτούμε:

  • Άμεσο έλεγχο στο πλοίο για να διευκρινιστούν τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του συναδέλφου

  • Μέτρα προστασίας της Υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους

  • Άμεση στελέχωση των ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στον χρόνο εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου