Η πυρηνική ενέργεια ούτε καθαρή είναι, αφού παράγει επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα, αλλά ούτε και ασφαλής καθώς οι συνέπειες από το Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα είναι ακόμη εδώ. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που είναι πάρα πολύ σημαντική και έχει να κάνει με την κατασκευή των πυρηνικών όπλων.
«Λόγω των αντιδράσεων του κόσμου μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το λόμπι των πυρηνικών έκανε προπαγάνδα για τη χρήση δήθεν της ενέργειας. Σήμερα σπεύδει να εκμεταλλευτεί την κλιματική αλλαγή και αποκρύπτει τους πραγματικούς λόγους», θα πει η δρ Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου για την αχώριστη διαδρομή πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών όπλων, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Κόσμο Χωρίς Πολέμους και Βία, στον φιλόξενο χώρο Κ44, της Οργάνωσης ΓΗ.
Τα πυρηνικά ακυρώνουν τους βιώσιμους στόχους του ΟΗΕ
«Οι στόχοι του ΟΗΕ δεν μπορούν να επιτευχθούν όχι μόνο με τους πολέμους αλλά ούτε καν όταν υπάρχει βία», θα πει ο Ντίνος Μαχαίρας από την Οργάνωση ΓΗ, αφού «περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πείνα ύστερα από έναν περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο. Οι τεράστιες πυρκαγιές που θα προκαλέσει θα απελευθερώσουν αιθάλη στην ατμόσφαιρα προξενώντας την καταστροφή των καλλιεργειών. Αυτό θα οδηγήσει σε μαζικούς εκτοπισμούς και σε προσφυγικά κύματα».
Προκειμένου λοιπόν να τελειώνουμε με τους πολέμους αλλά κυρίως για να προφυλαχθούμε από την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το 2018 ανακοίνωσε την ατζέντα του Οργανισμού για τον αφοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των όπλων μαζικής καταστροφής, των συμβατικών όπλων αλλά και των μελλοντικών τεχνολογιών όπλων.
«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς. Οι παρατεταμένες συγκρούσεις προκαλούν ανείπωτο ανθρώπινο πόνο. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες και ο ανταγωνισμός στα όπλα αυξάνονται και οι εντάσεις του ψυχρού πολέμου έχουν επιστρέψει σε έναν κόσμο που έχει γίνει πιο περίπλοκος. Στο σημερινό πολυπολικό περιβάλλον, οι μηχανισμοί επαφής και διαλόγου που κάποτε βοηθούσαν στην εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ δύο υπερδυνάμεων έχουν διαβρωθεί και έχουν χάσει τη σημασία τους. Αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί ο αφοπλισμός να τεθεί στο επίκεντρο των εργασιών των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι το σκηνικό της ατζέντας μου για τον αφοπλισμό», είχε δηλώσει ο Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας τα κράτη να υπογράψουν τη σύμβαση.
Ωστόσο λίγα χρόνια μετά είδαμε άλλον έναν πόλεμο, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν επηρεαστεί 12,4 εκατομμύρια στρέμματα γης καθώς και 30 εκατομμύρια στρέμματα ουκρανικών δασών. Η καταστροφή είναι τεράστια, τα οικοσυστήματα έχουν υποστεί ζημιές, το έδαφος και το νερό ρυπαίνονται», αναφέρει η Greenpeace σε πρόσφατη έκθεση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πολέμου στην Ουκρανία.
❝«Αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί ο αφοπλισμός να τεθεί στο επίκεντρο των εργασιών των Ηνωμένων Εθνών»
Αντόνιο Γκουτέρες
Σε μια εποχή λοιπόν που ο κοινός εχθρός είναι η κλιματική αλλαγή και η ατζέντα του ΟΗΕ για τους βιώσιμους στόχους είναι η από κοινού μάχη της ανθρωπότητας για την ευημερία, οι εξοπλισμοί και οι αμυντικές δαπάνες όχι μόνο στερούν πόρους από την κοινωνία, αλλά εντείνουν και την κλιματική κρίση. «Η παραγωγή, η δοκιμή και η χρήση όπλων, καθώς και οι γενικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές άνθρακα. Η χρήση πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις. Τα μέτρα αφοπλισμού μπορούν να συμβάλουν στη μείωση αυτού του αντίκτυπου στο κλίμα και να υποστηρίξουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή», αναφέρει ο ΟΗΕ για την καταστρατήγηση ενός ακόμη στόχου, του στόχου 13, αποκαλύπτοντας την υποκρισία των ηγετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει αυτή τη σύμβαση και η κοινωνία των πολιτών έχει αρχίσει να πιέζει, αφού η πρόοδος και η ευημερία συμπορεύονται με την ειρήνη, ενώ η καταστροφή και ο θάνατος συμβαδίζουν με τον πόλεμο.
Το μεγαλύτερο δώρο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε στους εαυτούς μας αυτόν τον αιώνα είναι να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο αντιπολεμικό κίνημα που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία. Και η εκδήλωση αυτή ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου