Στο πλαίσιο του προσκλητηρίου για τη διάσωση των δημόσιων αγαθών που έχει απευθύνει η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων, η «Εφ.Συν.» μιλάει σήμερα με τον Ηλία Κορλό, πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.
● Πώς κρίνετε το γεγονός ότι, παρά τις τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ που διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, η κυβέρνηση επιμένει προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής του; Το εκλαμβάνετε ως συνταγματική εκτροπή;
Προφανώς έχει σχέση με την ακραία φιλελεύθερη ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τη βαθιάς σύνδεση με κάθε λογής συμφέροντα που χρόνια τώρα προσπαθούν να επιβιώσουν με κρατικό χρήμα. Αυτό αποδεικνύεται από το πώς οργάνωσε η κυβέρνηση την αγορά ρεύματος και πώς προστάτευσε τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τον σεβασμό που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι στη Δικαιοσύνη, δεν προξενεί πλέον καμία εντύπωση, αν κρίνουμε από το πώς χειρίστηκε την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση δημοκρατικής εκτροπής. Βεβαίως, όταν ο κ. Μητσοτάκης στριμώχνεται και αποκαλύπτεται η πολιτική του, όπως έγινε πρόσφατα με τη νομοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό (ΡΑΑΕΥ), η οποία ξεσήκωσε ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε προχωράει σε δηλώσεις για υποτιθέμενη προστασία του νερού, που δεν πείθουν κανέναν.
● Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ, η εικόνα σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ δεν συμβαδίζει με μια κοινωνική πολιτική που αρμόζει σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό. Πώς έχει η κατάσταση;
Σήμερα η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ενθαρρύνεται από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και από τη διοίκηση του υπερταμείου, να ασκεί πολιτικές που δεν συνάδουν με τον κοινωνικό σκοπό της, δείχνοντας έτσι το πιο σκληρό πρόσωπο που είχε ποτέ προς τους πολίτες. Η εταιρεία σήμερα διακόπτει την παροχή νερού για οφειλές 100 ευρώ και άνω.
❝ Οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές για τους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα
Συνεργάζεται επίσης με εισπρακτική εταιρεία για την αποπληρωμή των οφειλών. Οι αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου κ. Σαχίνη είναι συνδεδεμένες με την επιτυχή εισπραξιμότητα, γεγονός που παραπέμπει σε άγριο κυνήγι των πολιτών προκειμένου να αυξήσει η διοίκηση τις αποδοχές τις. Επιχειρήθηκε πρόσφατα τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ να μοιραστούν στους μετόχους, αντί να επενδυθούν στην ανακαίνιση του δικτύου και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ευτυχώς, με παρέμβαση των σωματείων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό αποτράπηκε.
● Θα υπάρξουν κάποιες πρώτες άμεσες επιπτώσεις από τον έλεγχο και την εποπτεία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης από τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας;
Οι
επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές για τους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή
τη στιγμή, οι ΔΕΥΑ υποφέρουν από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση,
εξαιτίας του κόστους ενέργειας (τα οδυνηρά αποτελέσματα της Ρυθμιστικής
Αρχής Ενέργειας). Οπως προβλέπεται από τη νομοθέτηση ΡΑΑΕΥ, θα
απαιτείται από τις ΔΕΥΑ να ανταποκριθούν σε ένα επίπεδο λειτουργίας στο
οποίο, όπως περιέγραψα παραπάνω, δεν έχουν δυνατότητα να αντεπεξέλθουν
λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Ετσι, θα οδηγήσει τις ΔΕΥΑ σε δύο
ενδεχόμενα: είτε θα αυξήσουν δραματικά την τιμή του νερού για να
ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο είτε θα εγκαταλείψουν τα δίκτυα,
ανοίγοντας τον δρόμο για να τα αναλάβουν ιδιώτες πάροχοι. Οι τελευταίοι
θα έλθουν ως σωτήρες και, αν λάβουμε υπόψη τη διεθνή εμπειρία, οι
πολίτες δεν θ' αργήσουν να βιώσουν τις συνέπειες.
● Ως συνδικαλιστές έχετε κατηγορηθεί από το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα, αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης, ότι λειτουργείτε συντεχνιακά. Τι απαντάτε σε αυτή την κατηγορία;
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι η απάντηση στην κυβέρνηση και σε ένα μέρος των ΜΜΕ. Αν άκουγαν τις δραματικές εκκλήσεις των εργαζομένων για την επίλυση των προβλημάτων στον χώρο των τρένων, τώρα οι άνθρωποι που «έφυγαν» άδικα θα ζούσαν. Εχουμε πάρα πολλές φορές επισημάνει την κατασπατάληση των χρημάτων της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., αλλά και την αδιαφορία των υπευθύνων για τις υποδομές που αφορούν το νερό. Υπάρχει πάντα ο φόβος για μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα. Σχεδίαζαν την ιδιωτικοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), όμως τρία σωματεία της ΕΥΔΑΠ, μεταξύ των οποίων και ο επιστημονικός σύλλογος, κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ και ακύρωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης. Η ΕΥΔΑΠ, λοιπόν, δεν προχώρησε τα τελευταία χρόνια ως όφειλε μαζί με το υπουργείο σε σημαντικά έργα που αφορούν τη μεταφορά του νερού προς τα διυλιστήρια. Ελπίζουμε ότι σε αυτό το θέμα δεν θα αποβεί μοιραία η αδράνειά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου