28 Απριλίου 2023

Τουρισμός: “Εκεί μέσα δεν φιλοξενείς ούτε αρουραίο” – Οι ιστορίες τρέλας εργαζομένων στον τουρισμό και οι κενές θέσεις εργασίας (VIDEO)


 
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σεζόν 2023: Ο δημοφιλής στα social media Νίκος Χαρδαλιάς περιγράφει με γλαφυρό τρόπο, το ξεκίνημα ακόμη μιας τουριστικής σεζόν στη χώρα μας. Υποδέχεται νεαρό εργαζόμενο στο… παλατάκι όπου θα φιλοξενηθεί, το οποίο βέβαια παρουσιάζει μικρά μειονεκτήματα. Είναι ελαφρώς διαλυμένο, διαθέτει τρία κρεβάτια για τη φιλοξενία οκτώ ατόμων σε βάρδιες και το μπάνιο γίνεται με… λάστιχο στην αυλή!

Πηγή: nikos_hardalias/ Tik Tok

Μπορεί το συγκεκριμένο να αποτελεί σενάριο χιουμοριστικού βίντεο, ωστόσο, δυστυχώς δεν φαίνεται να απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα που καταθέτουν εκατοντάδες εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικές περιοχές της χώρας μας. Η πανδημία του κορωνοϊού έκανε πολλούς εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα, αφήνοντας σημαντικά κενά σε θέσεις εργασίας. Το γεγονός αυτό συνετέλεσε έως έναν βαθμό στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, χωρίς ωστόσο να εξαλείψει φαινόμενα… εργασιακής τρέλας και παραλογισμού. Το Thestival μίλησε με εργαζόμενους στον τουρισμού που έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν θέση στα πόστα τους, αλλά και με συνδικαλιστές του κλάδου, οι οποίοι περιγράφουν την πραγματικότητα στον τουρισμό το 2023.

Καμαρούλες μια σταλιά και ωράρια τρελά

Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα ξεκινά σιγά σιγά και ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο βρίσκονται στα πόστα τους και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό.

Για τους επόμενους περίπου έξι μήνες, οι εποχικοί εργαζόμενοι θα αφοσιωθούν στη δουλειά τους, έχοντας ως στόχο να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο που θα τους εξασφαλίσει τα προς το ζην για τους μήνες που θα βρίσκονται εκτός δουλειάς.


Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνθήκες που συναντούν στα τουριστικά μέρη ανά την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά ιδανικές. Φιλοξενία σε μικρά δωματιάκια που τα μοιράζονται με συναδέλφους τους, διαμονή σε κοντέινερς που μετατράπηκαν σε κατοικίες και δεν διαθέτουν κλιματισμό, ακόμη και αποθήκες, είναι ορισμένοι χώροι στους οποίους καλούνται να μείνουν οι εργαζόμενοι. Τα ωράρια είναι τρελά και σπάνια συναντά κανείς εργαζόμενο που να παίρνει ένα ή δύο ρεπό την εβδομάδα, με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν στραφεί σε άλλες χώρες ή άλλα επαγγέλματα.

«Εκεί μέσα δεν φιλοξενείς ούτε αρουραίο»

Ο Γιάννης είναι 34 ετών και μαζί με τη σύζυγό του ζουν σε περιοχή της Στερεάς Ελλάδα. Για φέτος έλαβαν την απόφαση να εργαστούν ως εποχικοί υπάλληλοι σε τουριστικό προορισμό. Έτσι, ξεκίνησαν πριν κάποιους μήνες να αναζητούν θέσεις εργασίας.

«Η σεζόν στην Ελλάδα είναι σαν δουλεία. Ψάχναμε κάτι που να μας έχει έστω ένα ρεπό την εβδομάδα. Έκανα το 7/7 και είναι πολύ κακό. Βρήκα μία θέση για οδηγό στη Ρόδο. Ο εργοδότης που είπε ότι θα δουλεύω 9-10 ώρες και η εμπειρία μου λέει σίγουρα παραπάνω, με 1.500 ευρώ μισθό», περιέγραψε στο thestival.gr.

Η εργοδοσία παρείχε και δωμάτιο για τον εργαζόμενο, για το οποίο ο 34χρονος είπε χαρακτηριστικά πως «εκεί μέσα δεν φιλοξενείς ούτε αρουραίο. Η κατάσταση ήταν τραγική. Ήταν ένα υπόγειο που μέσα είχε ένα κρεβάτι που το στρώμα ήταν πολλών χρόνων. Είχε μία μικρή ντουλάπα και έναν σπασμένο ανεμιστήρα. Αυτό ήταν αποθήκη από μαγαζί, το έκανε δωμάτιο για να φιλοξενεί κάποιον το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Γιάννης.


Όπως είπε, από την έρευνα που έκανε, οι μισθοί για φέτος είναι καλύτεροι συγκριτικά με τις προηγούμενες τουριστικές σεζόν, όμως το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά.  «Με το να δουλεύεις 7/7 δεν αξίζει να πας και να διαλυθείς. Είδα αγγελία για Μύκονο που ο υπάλληλος θα μένει σε σκηνή. Στα νησιά που έψαξα εγώ, Σύρο, Ρόδο και Κρήτη, για εργασία 7/7 έδιναν μισθό 1.200 ευρώ. Σαντορίνη κα Μύκονο πηγαίνει πάνω από τα 1.500 ευρώ, αναλόγως τη δουλειά», τόνισε.


Η σύζυγός του βρήκε θέση εργασίας στην κουζίνα επιχείρησης σε νησί του Αιγαίου όπου προέβλεπε εργασία έξι ημερών με μισθό 1.000 ευρώ. «Τα απορρίψαμε όλα αυτά γιατί είναι απάνθρωπο να δουλεύεις κάθε μέρα για 10 ώρες και να είναι κακές και οι συνθήκες. Σκέφτηκα να βρω ένα σπίτι για να νοικιάσω σε νησί, για να κάνω καλύτερη διαπραγμάτευση στις μέρες και στον μισθό», συμπλήρωσε.

Πηγή: Tik Tok/ jlikas

«Είμαι επιφυλακτική, περιμένω να πάρω τον πρώτο μου μισθό»

Αντιθέτως, η περίπτωση της 48χρονης Ευαγγελίας είναι λίγο διαφορετική, παρόλο που η ίδια φαίνεται να κρατά μικρό καλάθι για το πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική σεζόν για την ίδια και τη δουλειά της.

Σε λίγες ημέρες φεύγει στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο 2ο πόδι προκειμένου να εργαστεί για τους υπόλοιπους τουλάχιστον πέντε μήνες. Όπως περιέγραψε στο thestival.gr, της προσφέρθηκε 5νθήμερη εργασία με πρωινό, βραδινό ή σπαστό ωράριο εννέα ωρών την ημέρα με μισθό 1.200 ευρώ και θα μένει μαζί με μία συνάδελφό της.


«Για μένα είναι καλά, καθώς δύο χρόνια ήμουν άνεργη και έψαχνα δουλειά. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι επιφυλακτική και περιμένω να πάρω τον πρώτο μου μισθό. Δεν έχω δει το σπίτι που θα μένουμε, αλλά το είδε η άλλη κοπέλα και μου είπε ότι είναι περιποιημένο. Την προηγούμενη φορά είχε πάει σεζόν στις Σποράδες. Εκεί οι συνθήκες δεν ήταν καλές. Από άλλα παιδιά για φέτος ακούω τα χειρότερα».

«Να σταματήσει αυτό το αίσχος με τις συνθήκες διαβίωσης – 60.000 κενές θέσεις εργασίας»

Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνονται από τους εποχικούς εργαζόμενους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου.

Όπως είπε στο thestival.gr, υπάρχουν τουλάχιστον 60.000 κενές θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ συγκριτικά με το 2022, παρουσιάζεται πτώση 25% στις αιτήσεις επαναπρόσληψης. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας για το 2022 έφτασε τις 450.000.

«Πιθανόν τα κενά αυτά να αυξηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Ο ένας δουλεύει για τέσσερις. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Πρέπει να επεκταθεί το ταμείο ανεργίας. Οι εργαζόμενοι δεν άντεξαν δύο χρόνια με τις  αναστολές. Στράφηκαν σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Είναι μεγάλο το ποσοστό που μετανάστευσε σε Κύπρο, Κροατία, Πορτογαλία για να δουλέψει στον τουρισμό. Λείπουν, για παράδειγμα, 7.000 μάγειρες που έφυγαν εκτός», υπογράμμισε.


Για τον κ. Χότζογλου η εργοδοτική παραβατικότητα και η “καταστρατήγηση της νομοθεσίας και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας” έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτών των κενών, την ίδια στιγμή που -όπως είπε- είναι ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Έχουμε κάνει καταγγελίες για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Η πολιτεία πρέπει να ελέγχει και να παρέχει κτήρια στους εργοδότες. Στη Μύκονο διαμορφώθηκε κτήριο για τους εκπαιδευτικούς, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για μας. Να σταματήσει αυτό το αίσχος: να μένουμε σε λαμαρίνες και κοντέινερ», τόνισε και ξεκαθάρισε πως η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει την απόφαση άμεσα έτσι ώστε να επεκταθεί χρονικά αλλά και να αυξηθεί το πόσο του ταμείου ανεργίας, προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για τον εργαζόμενο.

«Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα φέτος στη Χαλκιδική»

Για περίπου 2.000 με 3.000 κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, έκανε λόγο μιλώντας στο thestival.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, Γρηγόρης Λειβαδιώτης.

Μάλιστα, εκτίμησε πως τη φετινή χρονιά θα επιτευχθεί νέο τουριστικό ρεκόρ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως εφόσον δεν αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και δεν αυξηθούν οι μισθοί, δεν πρόκειται να καλυφθούν αυτά τα κενά.


Ο κ. Λειβαδιώτης  ισχυρίστηκε ότι φέτος «θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Υπάρχει κόσμος που θέλει να δουλέψει στον τουρισμό αλλά όταν έχουν κακές συνθήκες διαβίωσης, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Μας ήρθαν καταγγελίες ότι στα υπόγεια ξενοδοχείων στοιβάζονταν τέσσερις εργαζόμενοι σε μικρό δωμάτιο. Είχαμε πέρυσι πολλές περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας. Δεν τηρούνται οι συμβάσεις και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», είπε και αποκάλυψε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις βοηθητικές εργασίες (καθαριότητα δωματίων, service).

«Εισαγωγές» εργαζόμενων από τρίτες χώρες – «Κάλυψη 9.600 θέσεων εργασίας»

Η Ελλάδα έχει “απευθυνθεί” σε τρίτες χώρες προκειμένου να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις θέσεις εργασίας της φετινής τουριστικής σεζόν, ωστόσο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

«Είναι μία καλή σεζόν τουριστικά αλλά υπάρχει μία αντικειμενική δυσκολία. Σίγουρα μία στις τέσσερις θέσεις είναι κενή και αυτό δημιουργεί μία εγρήγορση για να καλυφθούν τα κενά. Πολλοί βρήκαν και άλλες δουλειές, γιατί η ανάπτυξη έφερε νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Pfizer στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε στο thestival.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος και πρόσθεσε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να καλυφθούν οι θέσεις από εργαζόμενους τρίτων χωρών. «Θα το παλέψουμε. Θα καλυφθούν 9.600 θέσεις στη Ελλάδα με εργαζόμενους από τις τρίτες χώρες».


Ωστόσο, από την πλευρά του, ο κ. Λειβαδιώτης υποστήριξε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα στράφηκε προς τις τρίτες χώρες για να καλύψει θέσεις εργασίας της τουριστικής σεζόν, στοχεύει στη μείωση μισθών των εργαζομένων στον κλάδο, γεγονός το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά ο κ. Τάσιος.

Φωτογραφίες: Pixabay.com

ΠΗΓΗ: thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου