Οι ΗΠΑ είναι αυτές που οδηγούν στην αντιπαράθεση με την Ρωσία, λέει ο ρώσος πρόεδρος, δηλώνοντας συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την επίτευξη του κύριου στόχου που είναι το Ντονμπάς. Το Κίεβο οξύνει την αντιπαράθεση με το Βερολίνο, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Γερμανίας ανεπιθύμητο στην Ουκρανία. Την ώρα που βαθαίνει το ρήγμα μέσα στην γερμανική κυβέρνηση σχετικά με την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε χθες το ρωσικό κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, μαζί με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας και στενό σύμμαχό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μιλώντας σε τελετή για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα, ο Πούτιν ανέπτυξε όλες τις πτυχές της ρωσικής οπτικής και στρατηγικής από το ουκρανικό πεδίο συγκρούσεων έως το παγκόσμιο σκηνικό.Για τις στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία είπε ότι: Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία προχωράει όπως έχει σχεδιασθεί. Ο κύριος στόχος της Ρωσίας είναι η παροχή βοήθειας στους κατοίκους του Ντονμπάς. Οι ενέργειες σε κάποιες άλλες ουκρανικές περιοχές είχαν στόχο την ανάγκη για ακινητοποίηση των ουκρανικών δυνάμεων και η καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών, για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ενεργή μάχη στο Ντονμπάς. Απλά δεν υπήρχε επιλογή, ήταν μόνο θέμα χρόνου πότε θα ξεκινούσε.
Για τις κυρώσεις και τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι: Το κύμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έχει αποτύχει. Η ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερά. Η ρωσική οικονομία θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και την ίδια περίοδο ελπίζει να επικρατήσει κοινή λογική στη Δύση. Στον σημερινό κόσμο είναι τελείως αδύνατο να απομονώσεις πλήρως κάποιον. Και η Ρωσία δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η αντι-ρωσική υστερία σε δυτικές χώρες θα κοπάσει με το χρόνο. Οι τιμές καυσίμων και τροφίμων θα εκτιναχθούν αυξάνοντας τον πληθωρισμό, κάτι που θα επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Ως προς την ευρύτερη σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην Ουάσιγκτον λέγοντας ότι προχωρεί σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα… έως τον τελευταίο Ουκρανό. Αυτό είναι. Στον σημερινό κόσμο δεν μπορεί μία χώρα να διατηρήσει την κυριαρχία της και ο μονοπολικός κόσμος που προέκυψε με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αρχίζει και σπάει.
Για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ουκρανία έχει απομακρυνθεί από τις συμφωνίες που έγιναν κατά την διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη και οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Για την Μπούτσα ότι του θυμίζει τις προβοκάτσιες στην Συρία για να κατηγορηθεί η Δαμασκός ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Κάτι που στη συνέχεια αποδείχθηκε ψευδές. Και τέτοιο είναι και η Μπούτσα. Ο Λουκασένκο συμπλήρωσε ότι: Τα γεγονότα στην Μπούτσα αποτελούν μία ψυχολογική επιχείρηση που διεκπεραιώθηκε από την Βρετανία για να προωθήσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν χαρακτήριζε εκ νέου τον Πούτιν δικτάτορα, αλλά αυτή τη φορά έκανε λόγο και για γενοκτονία.Στις δηλώσεις Πούτιν για αδιέξοδο στις συνομιλίες απάντησε ο ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ λέγοντας ότι αυτές είναι πολύ σκληρές αλλά συνεχίζονται και η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στις συνομιλίες με τις δηλώσεις που κάνει δημοσίως. Όπως είπε: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο επίπεδο των ομάδων εργασίας. Οι συνομιλίες διεξάγονται πολύ σκληρά. Είναι κατανοητό ότι το συναισθηματικό φορτίο σήμερα στην διαπραγματευτική διαδικασία είναι βαρύ. Είναι κατανοητό ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία εργάζεται αποκλειστικά στα πλαίσια των ουκρανικών θέσεων και της διαφάνειας. Είναι επίσης κατανοητό ότι η ρωσική πλευρά εφαρμόζει την δική της παραδοσιακή τακτική, να ασκεί δημόσια πιέσεις στην διαπραγματευτική διαδικασία, προβαίνοντας μεταξύ άλλων και σε συγκεκριμένες δημόσιες δηλώσεις.
Χθες κορυφώθηκε η κόντρα της Ουκρανίας έναντι της Γερμανίας, της οποίας τη στάση έναντι της Ρωσίας (για την οικονομική συνεργασία προηγουμένως και τώρα με την απροθυμία σε πολλά μέτρα) καυτηριάζει έντονα εσχάτως. Χθες, η ουκρανική κυβέρνηση απαγόρευσε στον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να μεταβεί στο Κίεβο. Χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητος», σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Βαρσοβία. Αιτία είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας ως υπουργού Εξωτερικών, την οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει η ουκρανική πλευρά. Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ, οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο αύριο να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Το τελευταίο διάστημα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία Άντρι Μέλνικ επέκρινε τον Σταϊνμάγερ για την πολιτική που άσκησε πρώτα ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατόπιν ως υπουργός Εξωτερικών. Πάντως ο Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε πρόσφατα τα σφάλματα της παλαιότερης πολιτικής του έναντι της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα, στην Γερμανία καταγράφεται ρήγμα στην κυβέρνηση για το ζήτημα της παράδοσης αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Υπέρ της παράδοσης γερμανικών αρμάτων μάχης και βαρέως οπλισμού τάσσονται… οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, συναντώντας όμως την άρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ υποστήριξε ότι «η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο στρατιωτικό υλικό – πάνω από όλα βαρέα όπλα», ενώ ο γγ του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Μπιτζάν Ντζίρ-Σαράι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει βαρέα όπλα στο Κίεβο». Απαντώντας ο Σολτς απέκλεισε η Γερμανία να αποφασίσει μόνη της για την αποστολή βαρέων όπλων (τεθωρακισμένων, αεροσκαφών κλπ. «Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση», δήλωσε.
Καθόλου απαρατήρητες δεν περνούν οι συχνές τελευταία διαρροές στον αμερικανικό Τύπο για προβληματισμό των αμερικανών κέντρων σχετικά με την γερμανική στάση στο ουκρανικό -ως προς τις κυρώσεις που το Βερολίνο δεν θέλει να επεκταθούν στο φυσικό αέριο και την αποστολή βαρέων όπλων. Πάντως, την ώρα που εκτυλίσσονται αυτά, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι σήμερα πρόκειται να συναντηθούν αξιωματούχοι του με εκπροσώπους οκτώ κολοσσών κατασκευαστών όπλων. Μακριά… βλέπουν.
Στο πεδίο της αντιπαράθεσης επί του πεδίου, οι ΗΠΑ και η Βρετανία λένε ότι εξετάζουν επειγόντως αναφορές ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα από ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης. Το Τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας είπε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν από «δηλητηριώδη ουσία» σε επίθεση τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν οτιδήποτε σχετικά με τις αναφορές για χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία. Ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάννα Μαλιάρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ερευνά τους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι οι πρώτες υποθέσεις υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά φωσφόρου. Η παραγωγή, η χρήση και η αποθήκευση χημικών όπλων απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης του 1997 για τα Χημικά Όπλα. Αν και καταδικάζεται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται βάσει της Σύμβασης.Στο Κίεβο ο Ζελένσκι… αναρτούσε φωτογραφία του συλληφθέντα ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα για τη Ζωή, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, το οποίον κατηγορεί για τις σχέσεις του με τον Πούτιν. Πρότεινε δε την ανταλλαγή του με ουκρανούς αιχμαλώτους.
Στην Μαριούπολη, ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει και τις 20.000, καθώς οι ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν τις επιθέσεις στην πόλη και αφήνουν τις σορούς των Mαριουπολιτών ως «χαλί στους δρόμους». Στην Μαριούπολη παραμένουν 120.000 κάτοικοι οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό, θέρμανση και επικοινωνίες.
Σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας καταγράφεται ένα κύμα επιστροφής των εκτοπισμένων/προσφύγων. Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία συνοριοφυλάκων, τουλάχιστον 870.000 Ουκρανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους από την έναρξη του πολέμου μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Τουλάχιστον 4,6 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φύγει από τη χώρα με 7,1 εκατ. να είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας. Συνολικά σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο και πλέον του πληθυσμού, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να πάνε στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού μέσα στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου