12 Απριλίου 2022

48Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: προστά στα όρια και τις διαφωνίες για τις κυρώσεις, οι Δυτικοί στέλνουν νέα όπλα στους Ουκρανούς


Γράφει ο 

Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Δυτικούς ότι βρίσκονται πίσω από την υπαναχώρηση των Ουκρανών στις διαπραγματεύσεις. Οι ευρωατλαντικοί διοχετεύουν συνεχώς νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, βλέποντας τα όρια που έχουν δείξει οι κυρώσεις και με έντονες διαφωνίες ευρωπαίων για επέκτασή τους στον ενεργειακό τομέα. Η Μαριούπολη πέφτει οριστικά και αρχίζει η μεγάλη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη όλη της περιφέρειας του Ντονμπάς.

Η Ρωσία βλέπει ότι η Δύση δεν θέλει διπλωματική λύση στη σύγκρουση της Ουκρανίας ωθώντας το Κίεβο στην στρατιωτική κατεύθυνση.  Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν και κατηγορούν τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Σύμφωνα με τον ρώσο εκπρόσωπο στον ΟΑΣΕ Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς: Βλέπουμε πως οι ξένοι πάτρονες των σημερινών ουκρανικών αρχών σταθερά επιδιώκουν την απομάκρυνσή τους από πολιτικούς και διπλωματικούς δρόμους. Μετά από τέτοια μηνύματα ενθάρρυνσης από δυτικές πρωτεύουσες η ηγεσία  της Ουκρανίας έχει αλλάξει τη ρητορική της με στρατιωτικότερο τόνο.

Γι αυτό, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ, δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση όταν οι πλευρές συναντηθούν ξανά. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την αναστολή της στρατιωτικής δράσης κατά τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στα τέλη Φεβρουαρίου. Όμως η θέση της Μόσχας έκτοτε άλλαξε. Οι Ουκρανοί υπαναχωρούν σε ό,τι συμφωνήσανε πριν δυό μέρες. Αφού πειστήκαμε ότι οι Ουκρανοί δεν σχεδίαζαν να ανταποκριθούν, λάβαμε την απόφαση ότι κατά τους επόμενους γύρους συνομιλιών, δεν θα υπάρξει παύση στη στρατιωτική δράση εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία, είπε ο Λαβρόφ.

Αυτό έλεγε και ο Πούτιν στον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεμάχερ, ο οποίος τον επισκέφθηκε χθες στη Μόσχα και αμέσως μετά δήλωνε ότι ο ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να λύσει το θέμα του Ντονμπάς παρά τις κυρώσεις. Όπως είπε: Ξεκάθαρα επιβεβαίωσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για την Ρωσία αλλά η κατάσταση στο Ντονμπάς πρέπει να επιλυθεί παρά τις κυρώσεις που είναι αισθητές.

Οι Ουκρανοί γνωρίζουν τις ρωσικές προθέσεις, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι: Την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες, το αν θα σταθούμε όρθιοι ή όχι σ’ αυτήν εξαρτάται από τη βοήθεια που θα λάβουμε και από τις ΗΠΑ. Θα είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες. Δεν θα είναι η μόνη. Θεωρούμε, ότι αυτή θα είναι ένα νέο κύμα αυτού του πολέμου. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αριθμός των όπλων, νομίζω ότι θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είναι τώρα. Παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέκτησαν ολοκληρωτικά την περιοχή του λιμανιού της Μαριούπολης. Όπως γνωστοποιούσε ο εκπρόσωπος του αυτονομιστικού στρατού, Έντουαρντ Μπασούριν: οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν πλέον συγκεντρωθεί στις εγκατάστεις των βιομηχανιών χάλυβα και μηχανοκατασκευών Αζοφστάλ και Αζοφμάς. Γι αυτή την ύστατη μάχη κάνει λόγο ο ουκρανικός στρατός.

Με όλα αυτά και όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις, στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων καταγράφεται μία στροφή στην τακτική αντιμετώπισης της Ρωσίας. Κι αυτό γιατί τα ευρωπαϊκά κράτη αποδέχονται ότι οι κυρώσεις ελάχιστα έχουν περιορίσει την ρωσική  ικανότητα να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, ενώ αρκετά είναι τα κράτη που αντιστέκονται σε ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις, λόγω των συνεπειών και στις δικές τους οικονομίες, όπως για την επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Μετά από ενάμιση μήνα πολεμικών συγκρούσεων, με τις κυρώσεις να έχουν πλήξει ελάχιστα τον Πούτιν και τα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις να είναι απογοητευτικά, δυτικοί αξιωματούχοι ζητούν πλέον να σταλούν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα. Η… πράσινη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπάερμποκ ζήτησε την αποστολή «περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού, πάνω απ’ όλα βαρέων όπλων. Ενώ χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωνε: Οι πόλεμοι κερδήθηκαν και χάθηκαν στα πεδία των μαχών.

Έτσι, εμφανώς παρατηρείται η συνεχής και καθημερινή αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία. Χθες ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας  Έντουαρντ Χέγκερ γωνστοποιούσε ότι η χώρα του θα εξετάσει την παραχώρηση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία αν υπάρξει μια συμφωνία για εναλλακτική λύση στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου της. Να σημειωθεί ότι η Σλοβακία έχει ήδη παραχωρήσει στην Ουκρανία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300. Ο Χέγκερ ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επαφές για την προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας από μαχητικά αεροσκάφη, με την Μπρατισλάβα να αναμένει το 2024 τις πρώτες παραδόσεις αμερικανικών F-16 από τα συνολικά 18 που παρήγγειλε το 2018.

Η Λιθουανία επιθυμεί την αντικατάσταση των ΝΑΤΟϊκών ταγμάτων που είναι ανεπτυγμένα στις χώρες της Βαλτικής σε ταξιαρχίες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της χώρας. “Η Λιθουανία, μαζί με άλλες χώρες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να ενισχύσει τις ομάδες μάχης της Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας της Ατλαντικής Συμμαχίας σε (ομάδες) Ενισχυσμένης Προκεχωρημένης Παρουσίας”, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Αρβίδας Ανουσάουσκας. Ο Καναδάς από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε 33 εταιρείες του ρωσικού αμυντικού τομέα και ότι μελετά επιλογές για πρόσθετα μέτρα σε απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όλες αυτές οι κινήσεις των ευρωατλαντικών έχουν ενοχλήσει την Μόσχα η οποία προειδοποιεί ότι αυτές οι γραμμές ανεφοδιασμού αποτελούν στρατιωτικό στόχο. Ενώ και οι κινήσεις προσεταιρισμού και ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και Σουηδίας δεν έχουν μείνει αναπάντητες από την Μόσχα. Χθες το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ρωσία, οι Αμερικανοί αναζητούν ερείσματα διεθνώς και δη στις αναδυόμενες οικονομίες με τις οποίες υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Πεκίνο να μη συνδράμει την Μόσχα. Χθες η σειρά της Ινδίας, με τον πρωθυπουργό της οποίας Ναρέντρα Μόντι είχε τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, σε μια προσπάθεια αναζήτησης περισσότερης βοήθειας από την Ινδία για την άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να δει αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία. Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρμόδιος σε θέματα διεθνών οικονομικών υποθέσεων Ντάλιπ Σινγκ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ινδία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν καμία «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση» σε αγορές. Να σημειωθεί ότι η Ινδία με τις μεγάλες εκπτώσεις μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε ρωσικές οντότητες, έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ενώ ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά είχε αγοράσει 16 εκατομμύρια βαρέλια. Ο Μπάϊντεν, είπε πρόσφατα ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των χωρών της συμμαχίας Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία) ήταν… «κάπως ασταθής» στις ενέργειες της εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ινδία προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και τη Δύση, αλλά σε αντίθεση με άλλα μέλη των χωρών της Quad δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο (επανα)καθορισμός διεθνών σχέσεων και παραγόντων των μπλοκ ισχύος σε εξέλιξη…, με τις συνέπειες σε βάρος λαών και κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου