05 Απριλίου 2022

41Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ημείο καμπής η Μπούτσα στη σύγκρουση και τα μέτρα της Δύσης κατά της Ρωσίας

Νέες κυρώσεις εξετάζουν οι Δυτικοί με αφορμή τις εικόνες των εκατοντάδων πτωμάτων στους δρόμους της Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων πέριξ του Κιέβου. Κάτι που έχει προκαλέσει πλήθος διεθνών αντιδράσεων, αλλά και της Ρωσίας που αρνείται ευθύνη και μιλάει για κατασκευασμένο σκηνικό. Αντιτίθενται κάποιες χώρες της ΕΕ σε ενεργειακό εμπάργκο.

Δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν τη σφαγή των αμάχων, υπολογίζονται στους τετρακόσιους, ως έγκλημα πολέμου, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η ανακάλυψη στη Μπούτσα μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο και να επιταχύνει την ευρύτερη σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία. Ήδη διατυπώνεται στα δυτικά κέντρα το ερώτημα: Θα είναι η σφαγή του Μπούτσα κόκκινη γραμμή για τη Δύση; Κρίνοντας από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου αλλά και άλλων δυτικών ηγετών, φαίνεται πως η Μπούτσα αξιοποιείται στα δυτικά σχέδια εναντίωσης προς την Ρωσία.

Να θυμίσουμε εδώ ότι μία παρόμοια σφαγή στο Κόσοβο το 1999 είχε αποτελέσει την αφορμή για την επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών στην Γιουγκοσλαβία και τον μετέπειτα βομβαρδισμό της επί 78 μέρες, σχεδόν τρείς μήνες. Ήταν η περίπτωση του μαζικού τάφου στο Ράτσακ 45 πτωμάτων Αλβανών, κάτι που προκάλεσε την όξυνση της κατάστασης και της έντασης, χρησιμοποιώντας το προς δικαιολόγηση της επέμβασής των Δυτικών. Δύο χρόνια αργότερα ανεξάρτητη νορβηγική ομάδα έρευνας αποκάλυψε ότι τα πτώματα εκείνα είχαν μεταφερθεί από διάφορες άλλες περιοχές που είχαν σκοτωθεί και θάφτηκαν εκεί για να δείχνουν ότι οι Σέρβοι είχαν προβεί σε ομαδική εκτέλεση και θηριωδία. Η απόσπαση του Κοσόβου από την Σερβία όμως είχε επιτευχθεί. Τότε οι επιτιθέμενοι ήταν οι ΝΑΤΟϊκοί και οι αμυνόμενοι οι Σέρβοι, για τους οποίους μόνο στην Ελλάδα διαδήλωναν ενάντια στους βομβαρδισμούς -εκείνοι ήταν διαφορετικοί…

Σοροί αμάχων, πολλοί με δεμένα χέρια, πληγές από εξ αποστάσεως πυροβολισμό και σημάδια βασανιστηρίων, βρέθηκαν στους δρόμους της Μπούκα μετά την ανάκτηση της πόλης από τα ουκρανικά στρατεύματα. Αυτά είναι τα στοιχεία που γνωρίζουμε σε αυτή τη φάση για το τι συνέβη στην Μπούτσα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μπούτσα, μια πόλη 37.000 κατοίκων έξω από το Κίεβο, καθώς και η κοντινή της πόλη Ιρπίν, έγιναν θέατρο σκληρών μαχών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24/2. Καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την τρίτη μέρα της εισβολής 26/2 και έκτοτε παρέμεινε απομονωμένη για περισσότερο από ένα μήνα. Πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στις αδιάκοπες μάχες και στερήθηκαν νερό και ρεύμα ενώ προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Διεθνή κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι εικόνες των πτωμάτων ουκρανών στην Μπούτσα και ήδη χαρακτηρίζονται «εγκλήματα πολέμου» και «γενοκτονία». Η Γερμανία καταδικάζει το «τρομερό έγκλημα πολέμου», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «αφόρητες» τις εικόνες από την πόλη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι «απεχθείς επιθέσεις» αποτελούν απόδειξη εγκλημάτων πολέμου. «Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής», ανέφερε η ΕΕ σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν την Ουκρανία στη συλλογή και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πλειοδότησε εκ νέου δηλώνοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου και ζήτησε μια δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά τα γεγονότα στην Μπούτσα, προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕγια τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την «φρίκη» της, με την επικεφαλής της Μισέλ Μπατσελέτ να δηλώνει ότι: «Οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν την περιοχή και αλλού εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Εγκλήματα πολέμου» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ουκρναίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.  Είπε επίσης ότι μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο. «Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν». Ενώ ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» και δείχνουν την ανάγκη επιβολής σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. «Τα ημίμετρα δεν είναι αρκετά πλέον. Απαιτώ πιο σοβαρές κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα, αυτή είναι η έκκληση των θυμάτων βιασμών και εκτελέσεων».

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι οι στρατιώτες του είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία αμάχων κοντά στο Κίεβο, ζητώντας την άμεση συζήτηση της Μπούτσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε πως η ουκρανική εκδοχή για το τι συνέβη στην πόλη Μπούτσα είναι μια «ψευδής επίθεση» με σκοπό να υπονομευθεί η Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Λαβρόφ είπε πως οι σοροί «τοποθετήθηκαν» εκεί και πως οι εικόνες αυτών και η ψευδής, όπως τη χαρακτήρισε, εκδοχή των γεγονότων από την Ουκρανία διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δυτικές χώρες και την Ουκρανία. Ο ίδιος τοποθετήθηκε και στη νέα αναφορά Μπάϊντεν για τον Πούτιν ως εγκληματία πολέμου ο οποίος θα πρέπει να λογοδοτήσει, λέγοντας ότι «κάποιοι στη Δύση έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υποστήριξε ότι τα πλάνα με τους νεκρούς αμάχους στη Μπούτσα είχαν ζητηθεί από τις ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για τη σφαγή στη Μπούτσα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε τους ξένους ηγέτες να μη βιαστούν να κάνουν δηλώσεις για την υπόθεση πριν τη διεξαγωγή έρευνας.

Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν στην Μπούτσα οι Δυτικοί επεξεργάζονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με πρώτους τους Αμερικανούς και κάποιους Ευρωπαίους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη εξετάζει σειρά μέτρων, όπως νέες απαγορεύσεις στις εξαγωγικές τεχνολογικών και άλλων αγαθών, αλλά και ακόμη βαρύτερες κυρώσεις σε τράπεζες, που έχουν ήδη αποκλειστεί από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών. Θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η λίστα των προσώπων, που βαρύνονται με κυρώσεις. Ορισμένα κράτη – μέλη τονίζουν πως μετά και τη σφαγή υπάρχει πλέον ανάγκη να επιβληθούν ταχύτατα αυστηρότερες κυρώσεις. Να σημειωθεί ότι ένας αριθμός κρατών μελών αντιτίθενται σθεναρά στην επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, στο θαλάσσιο εμπόριο και σε άλλους στρατηγικής σημασίας τομείς, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα και μετά τις νέες βολές Ζελένσκι κατά πρώην και νυν κυβερνώντων στην Γερμανία, τοποθετήθηκαν τόσο η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο τωρινός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγιερ. Η πρώην καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ δεν είχε μέχρι τώρα τοποθετηθεί, όμως χθες δήλωσε ότι «επιμένει στις αποφάσεις της σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι» (για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ). Προηγουμένως ο Ζελένσκι την είχε καλέσει να επισκεφθεί την Μπούτσα και να δει «πού οδήγησε η επί 14 χρόνια η πολιτική των παραχωρήσεων έναντι της Ρωσίας».

Ο γερμανός πρόεδρος (Σοσιαλδημοκράτης) αναγνώρισε λάθη στην πολιτική του έναντι της Ρωσίας κατά το παρελθόν, ενώ παραδέχθηκε ότι αξιολόγησε λάθος και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μιλώντας με δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο, ένας από τους αρχιτέκτονες της γερμανικής πολιτικής έναντι της Ρωσίας από τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του προσωπάρχη της καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, χαρακτήρισε «ξεκάθαρα λανθασμένη» την προσήλωσή του στον αγωγό Nord Stream 2. «Αποτύχαμε σε σχέση με τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού, στο οποίο θα συμπεριλαμβανόταν και η Ρωσία. Αποτύχαμε στην προσπάθεια πρόσδεσης της Ρωσίας σε μια κοινή αρχιτεκτονική ασφάλειας». Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, την ευθύνη για τον πόλεμο φέρει ο Πούτιν, αλλά και η Δύση θα πρέπει να σκεφτεί τα λάθη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου