Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Τον Φεβρουάριου του 2024 η ιστοσελίδα του τουρκικού TRT δημοσίευσε ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει “μια πλατφόρμα, εμπνευσμένη από την επιτυχία του «Τουρκικού Επικοινωνιακού Μοντέλου» με το οποίο η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας προβαίνει σε δράσεις”. Η είδηση για τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για fake news με τη χρήση προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης γνωστοποιήθηκε στην αγγλική έκδοση της “Καθημερινής”. Τον Απρίλιο του 2024 υπογράφηκε Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής για το στήσιμο “ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης”. Τον περασμένο Ιούνιο υπογράφηκε η απόφαση χρηματοδότησης ως έργο του υπουργείου Εξωτερικών, με 4,2 δισεκ ευρώ. Πριν περίπου 20 ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών όρισε την ειδική επιτροπή παρακολούθησης του έργου.
Όλο αυτό το διάστημα η γενική γραμματεία ενημέρωσης που εποπτεύει τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους για το Μαξίμου, πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την “καταπολέμηση της παραπληροφόρησης”. Εγινε ημερίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εκδηλώσεις σε Ισντιτούτα και Πανεπιστήμια και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, Διάσκεψη με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Σε όλες τις παραπάνω δράσεις συμμετέχουν εκπρόσωποι-συνδικαλιστές του δημοσιογραφικού κλάδου. Παρά το γεγονός ότι είναι ήδη γνωστό ότι η εν λόγω πλατφόρμα θα λειτουργεί “λογοκριτικά” και θα αντιμετωπίζει ως “ψευδείς” τις δημοσιεύσεις που δεν βολεύουν το κυβερνητικό αφήγημα, τα συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου αντί να υποστηρίξουν τη δημουργία ανεξάρτητου δημοσιογραφικού φορέα, συνεργάζονται με το Μαξίμου για την αντιμετώπιση της- υποτιθέμενης- παραπληροφόρησης.
Η εν λόγω πλατφόρμα θα λειτουργεί με “κλειδιά” αναγνώρισης όχι μόνο λέξεων αλλά “νοημάτων” που δεν υπόκεινται σε κυβερνητικό έλεγχο. Όπως για παράδειγμα ότι χαρακτηρίσει η κυβέρνηση “επίθεση” σε τουρισμό, ασφάλεια της χώρας, οικονομία ή εξωτερική πολιτική, θα εντάσσονται στην κατηγορία “παραπληροφόρησης” και θα εξαφανίζονται. Τα εργαλεία αλλά και τα όργανα επιβολής άμεσης λογοκρισίας σε ψηφιακές πλατφόρμες και ψηφιακά δίκτυα υπάρχουν ήδη σε σωρεία νομοθετημένων όπου ορίζεται το πλαίσιο παρέμβασης. Από το κατέβασμα μιας ανάρτησης έως και την τιμωρία με πρόστιμα ή την καταστολή στο όνομα της “εθνικής ασφάλειας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου