Οι δημοσιογράφοι συνομίλησαν με επτά νυν και πρώην στελέχη των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών — συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και της πολεμικής αεροπορίας που συμμετείχαν στις ισραηλινές επιχειρήσεις στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως σημειώνει η έρευνα, το Ισραήλ στην παρούσα επίθεσή του (την οποία ονομάζει «Επιχείρηση Σιδερένια Ξίφη») έχει επεκτείνει τους βομβαρδισμούς στόχων που δεν έχουν ξεκάθαρα στρατιωτικό χαρακτήρα, όπως ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια κτίρια, πολυκατοικίες και κτίρια υποδομών, που ο ισραηλινός στρατός ονομάζει «στόχους ισχύος». Με τα χτυπήματα σε τέτοιους στόχους, το Ισραήλ προσπαθεί σύμφωνα με μία πηγή να «δημιουργήσει σοκ» που μεταξύ άλλων θα «οδηγήσει τους αμάχους να πιέσουν τη Χαμάς».
Σύμφωνα με πολλές από τις πηγές της έρευνας, το Ισραήλ διαθέτει λεπτομερείς φακέλους για τους περισσότερους από τους στόχους των βομβαρδισμών του, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τον αριθμό των αμάχων που αναμένεται να σκοτωθούν σε χτύπημα εναντίον συγκεκριμένου στόχου. Σε ένα παράδειγμα που παραθέτει η έρευνα, στην προσπάθειά τους να σκοτώσουν έναν ανώτερο διοικητή της Χαμάς, οι ισραηλινοί στρατιωτικοί διοικητές ενέκριναν τη θανάτωση εκατοντάδων αμάχων. Αν και δεν διευκρινίζεται στην έρευνα, είναι πιθανόν να γίνεται λόγος για το πιο πολύνεκρο από τα πολλά χτυπήματα στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia της Γάζας, στις 31 Οκτωβρίου. «Οι αριθμοί αυξήθηκαν από δεκάδες θανάτους αμάχων [που επιτρέπονται] ως παράπλευρες απώλειες στο πλαίσιο μιας επίθεσης εναντίον ενός ανώτερου αξιωματούχου σε προηγούμενες επιχειρήσεις, σε εκατοντάδες θανάτους αμάχων ως παράπλευρες απώλειες», δήλωσε μια πηγή.
«Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία», δήλωσε μια άλλη πηγή. «Όταν ένα 3χρονο κορίτσι σκοτώνεται σε ένα σπίτι στη Γάζα, είναι επειδή κάποιος στον στρατό αποφάσισε ότι δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα να σκοτωθεί — ότι ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρωθεί για να χτυπήσει [έναν άλλο] στόχο. Δεν είμαστε η Χαμάς. Αυτές δεν είναι τυχαίες ρουκέτες. Όλα είναι σκόπιμα. Ξέρουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες απώλειες υπάρχουν σε κάθε σπίτι».
Ο κυνισμός που υποδεικνύουν αυτές οι αποκαλύψεις γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν εισάγεται στην εξίσωση η χρήση ενός συστήματος στόχευσης Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο ο ισραηλινός στρατός ονομάζει «Habsora» («Ευαγγέλιο»). Πρόκειται για ένα σύστημα που «δημιουργεί» στόχους με ταχύτητα που δεν ήταν προηγουμένως δυνατή και που ένας πρώην αξιωματούχος περιέγραψε ως «μηχανή μαζικών δολοφονιών».
Συχνά, σύμφωνα με τις πηγές, στην προσπάθεια να «σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της Χαμάς» χαλαρώνουν σημαντικά οι περιορισμοί στην απώλεια αμάχων. Έτσι, σύμφωνα με μία πηγή υπάρχουν «περιπτώσεις στις οποίες βομβαρδίζουμε βασισμένοι σε έναν γενικό εντοπισμό τοποθεσίας του στόχου μέσω κινητού, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους. Αυτό γίνεται συχνά για να εξοικονομήσουμε χρόνο, αντί να κάνουμε λίγη περισσότερη δουλειά για να πετύχουμε έναν πιο ακριβή εντοπισμό».
Οι πηγές του ρεπορτάζ μίλησαν και για μία από τις κατηγορίες στόχων των ισραηλινών βομβαρδισμών, που είναι οι «οικογενειακές κατοικίες» ή «κατοικίες στελεχών». Ο δηλωμένος σκοπός αυτών των επιθέσεων είναι η καταστροφή ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να δολοφονηθεί ένας μόνο κάτοικος που είναι ύποπτος ότι είναι στέλεχος της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ωστόσο, στον τρέχοντα πόλεμο, παλαιστινιακές μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες από τις οικογένειες που σκοτώθηκαν δεν περιλαμβάνονταν στελέχη αυτών των οργανώσεων.
«Μας ζητείται να αναζητήσουμε πολυώροφα κτίρια με μισό όροφο που μπορεί να αποδοθεί στη Χαμάς», δήλωσε πηγή που συμμετείχε σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. «Μερικές φορές πρόκειται για το γραφείο του εκπροσώπου μιας ομάδας μαχητών ή για ένα σημείο όπου συναντώνται στελέχη. Κατάλαβα ότι ο όροφος είναι μια δικαιολογία που επιτρέπει στον στρατό να προκαλεί πολλές καταστροφές στη Γάζα. Αυτό μας είπαν».
«Αν έλεγαν σε όλο τον κόσμο ότι τα γραφεία [της Ισλαμικής Τζιχάντ] στον 10ο όροφο δεν είναι σημαντικά ως στόχος, αλλά ότι η ύπαρξή τους αποτελεί δικαιολογία για να γκρεμιστεί ολόκληρη η πολυκατοικία με στόχο να πιεστούν οι οικογένειες των πολιτών που ζουν σε αυτήν, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό θα θεωρούνταν από μόνο του τρομοκρατία. Έτσι δεν το λένε», πρόσθεσε η πηγή.
Διαβάστε το λεπτομερές ρεπορτάζ του +972 Magazine και του Local Call εδώ (στα αγγλικά).
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου