Τα υπεράκτια αιολικά που σχεδιάζονται στη βορειοανατολική και νοτιοανατολική Κρήτη |
Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σε θαλάσσιες περιοχές που προσδιορίστηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΥΑΥΠ) και τη σχετική Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για παράκτια αιολικά, εξαιτίας της εγγύτητάς τους με τις ακτές.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη αρνήθηκε ομόφωνα τη χωροθέτηση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στο βορειοδυτικό τμήμα του κόλπου Μεραμπέλου, πίσω από τη Σπιναλόγκα, 1,5 ναυτικό μίλι από τις ακτές στο ακρωτήρι του Αφορεσμένου, στην παραλία Βλυχάδια και στον Αγιο Αντώνιο Νεάπολης. Τι κι αν η Σπιναλόγκα είναι υποψήφια προς ένταξη στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών εκεί θα καταστήσει απαγορευτική την έγκριση, καθώς κρίσιμο για την ένταξη αποτελεί και το κατά πόσο το σημείο παραμένει ανέπαφο!
Καθολικό «όχι» εξέφρασε και το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Η δέσμευση μιας τέτοιας ευρείας θαλάσσιας περιοχής για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην επιφάνεια της θάλασσας μαζί με την προβλεπόμενη αναγκαία υποδομή που θα κατασκευαστεί για την υποστήριξη, συντήρηση και δικτύωση των γιγάντιων ανεμογεννητριών με άνοιγμα φτερωτής 236 μέτρα θα είναι καταστροφική για την περιοχή του Κόλπου Μεραμπέλου, τόνισε το Δ.Σ. Ξεκάθαρα αρνητική και ομόφωνη κατά του σχεδιασμού χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών στην περιοχή του Λασιθίου είναι και η εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που ισοδυναμεί και έχει ισχύ απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου. Με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, στον Νομό Λασιθίου, στο τμήμα μεταξύ Αγίου Νικολάου - Σητείας και στα ανατολικά της Σητείας θα εγκατασταθούν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 800 μεγαβάτ σε θαλάσσια έκταση 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Την κάθετη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών στα Διαπόντια νησιά διατύπωσε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας. Στην απόφασή του αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα του σχεδίου ΠΟΥΑΥΠ και της συνακόλουθης ΣΜΠΕ, δηλώνει ότι θα στηρίξει και θα συμμετέχει σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση και κάθε νομική ενέργεια στην κατεύθυνση να αποτραπεί η οποιαδήποτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή και απαιτεί την εξαίρεση της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής από κάθε μελλοντική εγκατάσταση αιολικών σταθμών.
Ομόφωνο ήταν και το «όχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αιολικά στα Διαπόντια. Την αντίθεσή τους δηλώνουν και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Καταλυμάτων Κέρκυρας, με κοινό ψήφισμά τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι Οθωνών, Ερείκουσας και Μαθρακίου, η Επιτροπή Μικρών Νήσων της Ενωσης Επτανησίων Ελλάδας, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας, ο Πανκερκυραϊκός Σύλλογος Φίλων της Θάλασσας και Ερασιτεχνικής Αλιείας, ο Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος Κέρκυρας κ.ά.
Οι νέες αντιδράσεις έπονται του ομόφωνου «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στη θάλασσα στα Διαπόντια μεταξύ των Οθωνών, της Ερείκουσας και του Μαθρακίου σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τη νοτιοδυτική ακτή των Οθωνών («“Οχι” στα παράκτια αιολικά στα Διαπόντια», «Εφ.Συν.», 29/11/2023). Εκτός από την Κέρκυρα έχουν ήδη ληφθεί ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις κατά των παράκτιων αιολικών από τα Δημοτικά Συμβούλια Ικαρίας και Σητείας («Ηχηρά “όχι” για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα», «Εφ.Συν.», 4/12/2023).
Αρνητική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του Σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων διατύπωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εστιάζοντας στην έλλειψη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ορθή ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, καθώς και στην αναντιστοιχία των δεδομένων της ΣΜΠΕ με τα συμπεράσματά της.
Οπως επισημαίνει, τα συμπεράσματα που προκύπτουν και τα οποία καταλήγουν στις προτεινόμενες θέσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα στοιχεία και τους χάρτες για τα πουλιά, που περιλαμβάνονται σε άλλα κεφάλαια της ίδιας αυτής μελέτης. Ενώ δηλαδή η ΣΜΠΕ περιλαμβάνει επαρκείς περιβαλλοντικές πληροφορίες που θα έπρεπε να οδηγούν στον αποκλεισμό των ορνιθολογικά ευαίσθητων περιοχών, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτή η ασυνέπεια αποτελεί σοβαρή αδυναμία τής υπό διαβούλευση ΣΜΠΕ, αναφέρει.
Τα κριτήρια
Συνολικά, τα οριζόμενα κριτήρια προς την κατεύθυνση της διατήρησης της βιοποικιλότητας είναι στην πλειονότητά τους ακατάλληλα και συνολικά ιδιαίτερα ανεπαρκή, με αποτέλεσμα ο δυνητικά διαθέσιμος χώρος για τη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών να μην έχει λάβει πρακτικά υπόψη καθόλου την παράμετρο της περιβαλλοντικής προστασίας. Επιπλέον, αν και στη μελέτη γίνεται λόγος για αποφυγή χωροθέτησης έργων υπεράκτιων αιολικών και συνοδών έργων διασύνδεσης εντός προστατευόμενων περιοχών εντός του εθνικού δικτύου Natura 2000 και άλλων προστατευόμενων περιοχών εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς τελικά προτείνεται η χωροθέτησή τους εντός του δικτύου Natura και συγκεκριμένα εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Εβρου, της Γυάρου και των Διονυσάδων, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις θαλάσσιες περιοχές.
Ενα ακόμη γενικότερο σχόλιο για τη ΣΜΠΕ από τη Ορνιθολογική δείχνει την προχειρότητα που διακρίνει τη μελέτη. Οπως αναφέρει, δημιουργείται σύγχυση από τις αλλαγές στον τρόπο αρίθμησης των σελίδων, καθώς καθίσταται δύσκολη η διάκριση και η εύρεση των ενοτήτων της. Συγκεκριμένα, μετά τη σελίδα 49 αρχίζει ξανά η αρίθμηση των σελίδων της ΣΜΠΕ, και έπειτα, από τη «νέα» σελίδα 13, αρχίζει εκ νέου η αρίθμηση και πάλι από τον αριθμό σελίδας 1. Αρκετά συχνό πρόβλημα επίσης είναι και η απουσία κάποιων βιβλιογραφικών αναφορών και πηγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου