11 Δεκεμβρίου 2023

Γάζα, «Κόλαση επί Γης»: Διαρκές σφυροκόπημα με βομβαρδισμούς - 18.000 νεκροί - ΟΗΕ: Ενας στους δύο κατοίκους της Γάζας λιμοκτονεί - ΠΟΥ: Αμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

(AP Photo/Mohammed Dahman)

Περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 49.500 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις των Ισραηλινών στην Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Άσραφ Αλ Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Ο ίδιος, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι στους παραπάνω αριθμούς συμπεριλαμβάνονται 297 νεκροί και περισσότεροι από 550 τραυματίες κατά το τελευταίο 24ωρο. 

Το Khan Younis, μια πόλη που το Ισραήλ αρχικά είχε χαρακτηρίσει «ασφαλής» για τους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του πολέμου. 

Σύμφωνα με το Reuters, ισραηλινά τανκς έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοι είπαν ότι τα τανκς έφτασαν στον κύριο δρόμο Βορρά-Νότου μέσω του κέντρου του Khan Younis μετά από έντονες μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολεμικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν την περιοχή στα δυτικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας

«Κόλαση επί Γης στη Γάζα»

Η κατάπαυση του πυρός είναι ζωτικής σημασίας για να τεθεί τέλος στην «κόλαση επί Γης» στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Philippe Lazzarini, στο Φόρουμ της Ντόχα (Κατάρ).

«Είναι σίγουρα η χειρότερη κατάσταση που έχω δει ποτέ», είπε ο Lazzarini, τονίζοντας ότι η υπηρεσία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι έρχονται στον ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία, αλλά ακόμη και η γαλάζια σημαία δεν προστατεύεται πλέον. Η κατάσταση έχει φτάσει σε καταστροφικό χαρακτήρα». 

Τεράστια καταστροφή στο σχολείο Khalifa, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, μετά την πυρπόλησή του από τους Ισραηλινούς. Χιλιάδες εκτοπισμένοι συγκεντρώνονται μέσα στην πλατεία Al-Qassam στην Beit Lahia, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, υπό απάνθρωπες συνθήκες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας


Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ομήρους, εάν δεν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για τους όρους απελευθέρωσής τους.

Γκουτέρες για επίτευξη εκεχειρίας: «Δεν θα το βάλω κάτω»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύεται ότι δεν θα εγκαταλείψει την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά το βέτο των ΗΠΑ.

Μιλώντας ενώπιον του Φόρουμ της Ντόχα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα και στην απάντηση της διεθνούς κοινότητας. Σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών έχει παραλύσει από τις γεωπολιτικές διαιρέσεις και η αξιοπιστία του υπονομεύεται από την αδυναμία έγκρισης ψηφίσματος, αναφερόμενος στο πρόσφατο βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για κατάπαυση πυρός. 

«Ποτέ δεν έχουμε δει τόσες πολλές απώλειες αμάχων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στον ΟΗΕ. Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε καταστροφή, με δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους στο σύνολό τους και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Επανέλαβα την έκκλησή μου να κηρυχθεί μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός (...) δυστυχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το κάνει», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Γκουτέρες.

«Μπορώ να υποσχεθώ πως δεν θα το βάλω κάτω», πρόσθεσε. «Διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να καταρρεύσει το ανθρωπιστικό σύστημα», προειδοποίησε εξάλλου ο Γκουτέρες στο φόρουμ της Ντόχα.

«Επανέλαβα την έκκλησή μου να κηρυχθεί μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός (...) δυστυχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το κάνει», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Γκουτέρες.

ΠΗΓΗ

***


Ομόφωνα υιοθέτησε σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ψήφισμα με το οποίο ζητά άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας όπου συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ. 

Οι 34 χώρες – μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησαν ομόφωνα «άμεση, διαρκή και ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας, ζητά τη χορήγηση αδειών εξόδου σε ασθενείς, την παροχή φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε αμάχους και την πρόσβαση σε οποιονδήποτε στερείται την ελευθερία του να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Το ψήφισμα που υιοθέτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και προτάθηκε από το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Κατάρ και την Υεμένη, εκφράζει επίσης τη «σοβαρή ανησυχία» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανθρωπιστική κατάσταση και την «εκτεταμένη καταστροφή» και ζητά την προστασία όλων των αμάχων.

Να σημειωθεί πως παρά την υπερψήφιση του, ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία, συνέχισαν και μετά την υιοθέτηση του να κάνουν πλάτες στο κράτος – δολοφόνο, ζητώντας «πιο ισορροπημένες» διατυπώσεις. 

Την ίδια ώρα με δηλώσεις του σήμερα ο Carl Skau, αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι μόνο ένα κλάσμα των προμηθειών που απαιτούνται μπόρεσε να εισέλθει στη Λωρίδα – και πως εννέα στους 10 ανθρώπους δεν μπορούν να φάνε καθημερινά. Οι συνθήκες στη Γάζα έχουν κάνει τις παραδόσεις «σχεδόν αδύνατες», είπε ο Skau, ενώ ο ΟΗΕ τονίζει πως ένας στους δύο κατοίκους της Γάζας λιμοκτονεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου