29 Μαρτίου 2023

Μύκονος: Με τη χθεσινή κινητοποίηση για το μαφιόζικο χτύπημα σε αρχαιολόγο, ξεκίνησαν και έλεγχοι σε τοποθεσίες με εκκρεμείς υποθέσεις παραβάσεων

Από τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Μυκόνου, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου | CYCLADES24.GR/EUROKINISSI



 
Μύκονος: Αυτοψίες πολεοδόμων και αρχαιολόγων ● Στα κλιμάκια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας συμμετείχαν και οι αρχαιολόγοι που χειρίζονται τα τελευταία χρόνια τις υποθέσεις στη Μύκονο και έχουν σαφή γνώση για τις παραβιάσεις, ακυρώνοντας επί της ουσίας απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία, μετά τον ξυλοδαρμό του Μανώλη Ψαρρού από άγνωστο και τις ανώνυμες απειλές που δέχτηκε συνάδελφός του, πρότεινε την αντικατάστασή τους για λόγους «συναισθηματικής φόρτισης»!

Σειρά αυτοψιών και ελέγχων σε περιοχές όπου καταγράφονται παραβάσεις εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων ξεκίνησαν χθες στη Μύκονο, αρχής γενομένης από την παραλία του Πανόρμου, μία από τις τελευταίες ήρεμες γωνιές του νησιού. Κλιμάκιο της Πολεοδομίας Σύρου μαζί με κλιμάκιο αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και με τη συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, μετά από εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποίησαν αυτοψία σε επιχείρηση που έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της παραλίας και σύμφωνα με μαρτυρίες αρχαιολόγων «έχει μπαζώσει ρέμα ενώ κατεγράφησαν και καινούργιες εγκαταστάσεις οι οποίες έγιναν την περίοδο 2022-2023 χωρίς άδεια».

Στα κλιμάκια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας συμμετείχαν και οι αρχαιολόγοι που χειρίζονται τα τελευταία χρόνια τις υποθέσεις στη Μύκονο και έχουν σαφή γνώση για τις παραβιάσεις, ακυρώνοντας επί της ουσίας την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία πρότεινε την αντικατάστασή τους για λόγους «συναισθηματικής φόρτισης». «Είναι ντροπή αυτό που έκανε η υπουργός», λέει στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος και πρόεδρος του ΣΕΑ. «Όταν ξέρεις ότι θα έρθουν κλιμάκια ελέγχου στο νησί και λες τη Δευτέρα [προχθές] να φύγουν οι αρχαιολόγοι που χειρίζονται τις υποθέσεις και να αναλάβουν άλλοι οι οποίοι φυσικά δεν προλαβαίνουν να ενημερωθούν γιατί οι υποθέσεις είναι χιλιάδες σελίδες η καθεμία, δείχνεις ότι δεν είσαι υποστηρικτική προς το έργο των αρχαιολόγων και ειδικά όταν επικαλείσαι “συναισθηματική φόρτιση” για αυτή την απόφαση».

Ο άγριος ξυλοδαρμός που δέχτηκε από μαφιόζικο χτύπημα ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός (7/3/23), ο οποίος εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και έχει υπό την αρμοδιότητά του τη Μύκονο, και ακολούθως το απειλητικό sms που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα η συνάδελφός του αρχαιολόγος, η οποία επίσης χειρίζεται υποθέσεις στη Μύκονο, έφερε στο προσκήνιο το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στο νησί, όπου οι παραβιάσεις, η αυθαιρεσία και ο τραμπουκισμός έχουν βαρέσει «κόκκινο». Εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Ενιαίου Συλλόγου Στερεάς, Αττικής και Νήσων και της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Μύκονο και είχαν σειρά συναντήσεων με τον αστυνομικό υποδιευθυντή (ο οποίος είναι προσωρινός), με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά, ο οποίος συμπαραστέκεται στους αρχαιολόγους και με φορείς, εκπροσώπους μικρών επιχειρήσεων και πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τους αρχαιολόγους και την Υπηρεσία αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για τις μαφιόζικες συμπεριφορές (που είναι γνωστές σε όσους ζουν στη Μύκονο), τα μεγάλα συμφέροντα που λειτουργούν εις βάρος των πολλών αλλά και τα δυσαναπλήρωτα κενά που επικρατούν στις Υπηρεσίες του νησιού.

«Έξω η Μαφία από το νησί»

Παρότι το θέμα απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού δείχνουν περισσότερο ζαλισμένοι παρά έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με την πρέπουσα σοβαρότητα την κατάσταση ώστε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και να παταχθεί η ανομία. Η κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος Μυκόνου, κάτι ωστόσο που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς κάθε σεζόν, μετά τον ξυλοδαρμό του αντιδημάρχου το 2018. Κάθε σεζόν φτάνουν στο νησί περίπου 100 αστυνομικοί, οι οποίοι ωστόσο δεν μένουν μόνιμα με αποτέλεσμα το αστυνομικό τμήμα να διαθέτει λιγοστή δύναμη ανδρών όταν χρειάζεται, καθώς οι παρανομίες διαπράττονται όχι την περίοδο της τουριστικής σεζόν αλλά τους υπόλοιπους «νεκρούς» μήνες που πραγματοποιούνται οι εργασίες προετοιμασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως είναι και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Συλλόγων δήλωσε: «Η δημοτική αρχή της Μυκόνου στέκεται αρωγός στον αγώνα που ξεκίνησαν οι αρχαιολόγοι. Είμαστε στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Η σχέση μας με την αρχαιολογία είναι μια σχέση δουλεμένη στον χρόνο, σμιλεμένη και ισχυρή. Θέλουμε ενίσχυση όλων των υπηρεσιών της Μυκόνου. Θέλουμε ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της Μυκόνου. Της Αστυνομίας, της Αρχαιολογίας, της Πολεοδομίας, του Λιμενικού. Το απαιτούμε, δεν μπορεί να περιμένει».

Εκτός από την παραλία του Πανόρμου, αυτοψίες της πολεοδομίας και της αρχαιολογίας πραγματοποιήθηκαν χθες και σε άλλα σημεία του νησιού όπου καταγράφονται υποθέσεις παρανομίας, παρουσία και του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη. Παράλληλα το πρωί υπήρξε διαμαρτυρία μπροστά στο δημαρχείο Μυκόνου στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί, κάτοικοι της Μυκόνου, ο δήμαρχος και είχε κεντρικό σύνθημα «Έξω η Μαφία από το νησί».

«Συνεχίζουμε την αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα στη Μύκονο μέχρι τις 23 Απριλίου και δεν δεχόμαστε να αντικατασταθούν οι συνάδελφοί μας. Αντίθετα, έχουμε κάνει αίτηση –και εγώ– ώστε να ενισχυθεί η ΕΦΑ Κυκλάδων. Ούτε δεχόμαστε αυτό που λέει η υπουργός, να πηγαίνουν οι υποθέσεις στα Κεντρικά Συμβούλια», μας λέει η πρόεδρος του ΣΕΑ.

Όπως έχει εξάλλου σχολιάσει η κ. Κουτσούμπα, «τι ακριβώς εξυπηρετεί η αντικατάσταση των αρχαιολόγων που έχουν τεκμηριώσει εδώ και χρόνια υποθέσεις αυθαιρεσιών στη Μύκονο, σε φακέλους χιλιάδων σελίδων, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι μικτά κλιμάκια ελέγχου θα πάνε άμεσα στη Μύκονο για να ελέγξουν; Δεν θα είναι εκεί οι συνάδελφοί μας να τους δείξουν τις αυθαιρεσίες;

»Ως προς την παραπομπή των υποθέσεων της Μυκόνου στα Κεντρικά Συμβούλια, αν η πολιτική ηγεσία είχε ασχοληθεί, θα γνώριζε ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει από όσους κάνουν αίτηση, αλλά από όσους αυθαιρετούν και κάνουν εργασίες χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το να παρακαμφθεί ο Οργανισμός του υπουργείου ειδικά για τη Μύκονο. Ας φροντίσει η υπουργός να ανασυστήσει το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κυκλάδων που εξαιτίας της δεν υπάρχει και καθυστερούν οι υποθέσεις σε όλες τις Κυκλάδες, κι ας το αφήσει να κάνει τη δουλειά του όπως την έκανε μέχρι που το κατήργησε τον Φλεβάρη 2023!».

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν πάντως οι εργαζόμενοι για την απόφαση της Εισαγγελίας Αθηνών να αναβαθμίσει σε κακούργημα τον ξυλοδαρμό του κ. Ψαρρού. Την υπόθεση ερευνά το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου