Για τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε πριν από μερικές μέρες μίλησε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, που εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
«Ήταν ένα ιδιαίτερα σκοτεινό βράδυ, χωρίς δημοτικό φωτισμό. Είδα ένα ζευγάρι μπροστά μου να κάνει τζόκινγκ, το προσπέρασα και έστριψα στο στενάκι που ήταν το αυτοκίνητό μου. Θυμάμαι να πλησιάζω στο αυτοκίνητο και μετά θυμάμαι να με φορτώνουν στο ασθενοφόρο. Η πιο ξεκάθαρη ανάμνηση που έχω είναι αυτή των συνθηκών πολέμου μέσα στον θάλαμο επειγόντων του Ευαγγελισμού. Όταν άρχισα να συνέρχομαι, ξεκίνησα να κάνω διάφορες συνδέσεις γεγονότων, ειδοποίησα τους συναδέλφους μου και τους είπα πως αυτό μάλλον έχει να κάνει με τη Μύκονο».
Ο Μανώλης Ψαρρός χτυπήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, είχε κατάγματα στη μύτη και στο πρόσωπο, αλλά και σπασμένα πλευρά. Καθώς τον χτυπούσε ο δράστης, εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο, το οποίο έριξε τα φώτα πάνω του, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα ο δράστης να φύγει.
«Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια αυτό τον άνθρωπο γιατί πιθανότατα μου έσωσε τη ζωή το γεγονός πως βρέθηκε εκεί έστω και τυχαία», τόνισε ο Μανώλης Ψαρρός.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέρες μετά την επίθεση, εστάλη απειλητικό μήνυμα σε συνάδελφό του, με τον κ. Ψαρρό να αναφέρει πως υπήρχαν ενδείξεις το τελευταίο διάστημα πως κάτι συμβαίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν γίνει αντιληπτοί άνθρωποι κοντά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.
«Όλα αυτά τα συνδέσαμε μεταξύ τους εκ των υστέρων», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «πάντα είχαμε πιέσεις στα όρια του φυσιολογικού από μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο, με τα οποία όμως ήμασταν πάντα σε συνεργασία και βρίσκαμε λύσεις. Η επίθεση αυτή είναι πρωτοφανής».
«Στην Ελλάδα του 2023, γυρνάς από το γραφείο σου αργά έχοντας δουλέψει και θες να πας σπίτι σου να ξεκουραστείς. Εντέλει καταλήγεις στον Ευαγγελισμό, χτυπημένος και αιμόφυρτος. Αναρωτιέμαι αν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Είναι πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια επίθεση σε μέλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Διαχρονικά οι συνάδελφοι από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο, κάνουν με αυταπάρνηση τη δουλειά τους, προασπίζοντας τα ελληνικά κατάλοιπα του παρελθόντος, συντελώντας στην αυτογνωσία του πληθυσμού της χώρας. Η γνώση της ιστορίας είναι μέσο αυτογνωσίας» συμπλήρωσε ο κ. Ψαρρός.
Όπως επεσήμανε, πριν από κάποια χρόνια, το 2018 συγκεκριμένα, είχε συνομιλία με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου τους μετέφερε ότι το νησί βρίσκεται στα «όριά του» περιβαλλοντικά.
«Έχω δουλέψει με πολύ καλούς συναδέλφους και έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε το νησί να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά, να προστατεύσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο κομμάτι της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα μεγάλο ποσοστό κινδυνεύει να χαθεί από αυθαιρεσίες και παραλείψεις. Πρέπει και άλλες υπηρεσίες να κάνουν το καθήκον τους, όπως και η τοπική κοινωνία».
Παρά τη δύσκολη κατάσταση, ο Μανώλης Ψαρρός υπογράμμισε πως ούτε ο ίδιος, ούτε οι συνάδελφοί του θέλουν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους στη Μύκονο: «Στην αρχή θεώρησα πως ήταν πολύ καλή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού να μας στηρίξει και να ζητήσει να γίνουν συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές στη Μύκονο. Βλέπω όμως ότι η κατάσταση μεταβάλλεται και φαινόμαστε σαν να είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του γεγονότος, ενώ είμαστε τα θύματα. Δε θέλω να φύγω από το νησί παρά τις επιθέσεις. Ούτε εγώ, ούτε οι συνάδελφοί μου θέλουμε να αποχωρήσουμε. Αλλά σε τοποθέτηση της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, στα μέλη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έγινε η πρόταση να αποχωρήσουμε. Μας βρίσκει αντίθετους. Το χτύπημα σε εμένα είναι ένα ενιαίο χτύπημα σε όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κάποιοι δεν γουστάρουν που κάνουμε τη δουλειά μας».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα υποστήριξε, ότι υπήρξε αίτημα προς την υπουργό Λίνα Μενδώνη, για συνάντηση με τον Σύλλογο Αρχαιολόγων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει αποδεκτό. «Η υπουργός έχει να μας συναντήσει από το 2020, ενώ τον ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων του Υπουργείου δεν τον έχει συναντήσει ποτέ κατά τη διάρκεια της τετραετίας».
«Αυτό που πρέπει να βρεθεί και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, είναι να δουν τις υποθέσεις των τελευταίων δύο-τριών χρόνων με αυθαιρεσίες που έχουν τεκμηριωθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Πολλές από αυτές έχουν σταλεί και στον Εισαγγελέα και υπάρχουν σε εξέλιξη δίκες. Υποθέσεις για αυθαίρετες κατασκευές στις οποίες ο Μανώλης Ψαρρός είναι μάρτυρας ως υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ μόνο για το 2022 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μόνο για τη χώρα της Μυκόνου έχει εκδώσει 18 σήματα διακοπής εργασιών που γίνονταν παράνομα», ανέφερε η κ. Κουτσούμπα γενικότερα για την προσπάθεια εκφοβισμού των αρχαιολόγων.
«Η Αστυνομική δύναμη Μυκόνου από το 2018 που έδειραν τον αντιδήμαρχο, έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Όμως το πρόβλημα με τις αυθαίρετες κατασκευές δημιουργείται εκτός σεζόν. Τότε γίνονται οι εργασίες. Θέλουμε λοιπόν μόνιμη αστυνομική δύναμη εκεί που θα ελέγχει τις εργασίες», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλώσεων της κυβέρνησης και των κινήσεών της.
«Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που ακούσαμε δια στόματος του κυρίου Σκρέκα και του κυρίου Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες, οι δράσεις που ανακοίνωσε στους συναδέλφους μας η υπουργός Πολιτισμού, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Όταν ο κ. Σκρέκας λέει ότι οι δράστες της μαφιόζικης επίθεσης θα τιμωρηθούν και η κυρία Μενδώνη λέει ότι θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα σαν να μην γνωρίζουμε για ποιό λόγο έγινε το περιστατικό. Όταν το πρωί στη σύσκεψη στο Μαξίμου λένε να πάνε στη Μύκονο μεικτά κλιμάκια του υπουργείου και να τεκμηριώσουν τις αυθαιρεσίες και να τις γκρεμίσουν και την ίδια μέρα η κυρία Μενδώνη ανακοινώνει ότι ζητάει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούνται με τα θέματα της Μυκόνου.
»Όταν το πρωί ακούμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στη Μύκονο και το απόγευμα ακούμε ότι η κυρία Μενδώνη θα φέρει νέο οργανισμό για να συγχωνεύσει υπηρεσίες, σκοπεύοντας μέσα στον επόμενο μήνα να καταργήσει ακόμα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τότε κάτι δεν πάει καλά. Σκοπός είναι να δοθεί ένα μήνυμα στους μαφιόζους ότι αυτά δεν περνάνε. Ότι η συντεταγμένη πολιτεία στηρίζει τους εργαζόμενους και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Η απάντηση στα κυκλώματα θα πρέπει να είναι ότι τα συμφέροντά τους που είναι ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών της Μυκόνου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν θα περάσουν. Αυτό το μήνυμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν το εκπέμπει».
«Η πολιτική ηγεσία μας απαξιώνει αντί να είναι στο πλευρό μας. Θέλουμε η υπουργός Λίνα Μενδώνη να πάει στην εισαγγελία με φακέλους αυθαιρεσιών που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός και οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Να μείνουν οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι στη θέση τους και να ενισχυθούν. Να μην συγχωνευτούν ξαφνικά υπηρεσίες που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και τέλος, η κυβέρνηση να πάρει θέση», κατέληξε η ίδια.
Από την πλευρά του, ο Δέδες Λιώνης, Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Το χτύπημα είναι προς όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στο Δημόσιο και ασκούν τα καθήκοντά τους με τρόπο επαρκή και σύμφωνα με ότι έχουν ορκιστεί κατά τον διορισμό τους να επιτελέσουν. Αναδεικνύεται μια σκοτεινή όψη της ελληνικής κοινωνίας που δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει το 2023. Όποιος εφαρμόζει τον νόμο να βρίσκεται χτυπημένος, δαρμένος, αναίσθητος και με προβλήματα στην σωματική του ακεραιότητα στον θάλαμο ενός νοσοκομείου. Επειδή υπάρχουν πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να καταδικαστεί έμπρακτα η επίθεση. Δεν αρκεί μόνο να ειπωθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες, συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να αναλάβει να κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού».
Αναρωτήθηκε, τέλος, γιατί η υπουργός Πολιτισμού δεν κάνει κινήσεις που οι εργαζόμενοι θεωρούν αυτονόητες: «Χτυπήθηκε βάναυσα ένας εργαζόμενος, απειλήθηκε με γραπτό μήνυμα άλλη συνάδελφος και η οικογένειά της και ακόμα δεν υπάρχει μια μηνυτήρια αναφορά. Το απλούστερο δηλαδή. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να υπάρξει μια μηνυτήρια αναφορά από την υπουργό; Έχουν ασκηθεί πιέσεις και για άλλα μέρη της χώρας που δεν έχουν μετατραπεί σε ξυλοδαρμό. Αυτά όμως θα πρέπει να κοπούν μαχαίρι. Οι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων εκτελούν εργασία και καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Η λύση μπορεί να προκύψει με άμεσες ενέργειες με τις οποίες η κυβέρνηση θα αποδείξει πως οι συνάδελφοι δεν χρειάζεται να φοβούνται το βράδυ μην τους περιμένει κάποιος να τους ξυλοφορτώσει. Δεν θα φοβούνται το παλιό κράτος και το κράτος που θα σταυρώνει τα χέρια του περιμένοντας».
Διαβάστε επίσης: Το κράτος της Μυκόνου
Διαβάστε επίσης: Τα δόντια της μαφίας στον ελληνικό τουρισμό και τις «επενδύσεις» - Το παράδειγμα της Μυκόνου
-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στη σελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου