Επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Μόσχα, με διακηρύξεις για μια πολυμερή παγκόσμια τάξη και του ρώσου προέδρου για έναν πολυπολικό κόσμο. Εκνευρισμός της Ουάσινγκτον που βλέπει μιά συμμαχία ενάντια στην αμερικανική ηγεμονία και παγίδα στο κινεζικό σχέδιο για πάγωμα της ουκρανικής σύγκρουσης. Κανένα σχέδιο χωρίς απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, λέει το Κίεβο.
Τεσσεράμιση ώρες διήρκεσε η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Κρεμλίνο των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, κατά την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψής του τελευταίου στη Μόσχα, ενώ η βραδιά έκλεισε με δείπνο των δύο ηγετών. Αύριο το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσημες συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών, οι οποίες θα καταλήξουν στην υπογραφή συμφωνιών που θα εμβαθύνουν τη σινορωσική συνεργασία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti, ο Πούτιν συνόδευσε τον καλεσμένο έξω από το Κρεμλίνο. Ενώ το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι ο Πούτιν βγήκε έξω στον δρόμο για να συνοδέψει τον κινέζο ομόλογό του, προσθέτοντας ότι συνομίλησαν για λίγο στο αυτοκίνητο του Σι και μετά είχαν χειραψία για αποχαιρετισμό. Στιγμιότυπα που αμφότερες οι πλευρές επιδιώκουν να δείξουν στη Δύση ως μήνυμα της σινορωσικής συνεργασίας σε στρατηγικό επίπεδο στο παγκόσμιο σκηνικό.
Υποδεχόμενος τον Σι ο Πούτιν είπε ότι είναι έτοιμος να εξετάσει το κινεζικό σχέδιο για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης. «Έχουμε μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις σας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Θα συζητήσουμε, φυσικά, όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε φυσικά, με σεβασμό», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.Οι φιλοφρονήσεις δεν έλειψαν από τους δύο ηγέτες. Οι δύο άντρες αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «αγαπητέ μου φίλε» στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο σήμερα το απόγευμα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, o Πούτιν συνεχάρη τον Σι Τζιπίνγκ για την επανεκλογή του στην προεδρία της Κίνας για τρίτη φορά, γεγονός που δείχνει ότι ο λαός της Κίνας έχει εκτιμήσει το έργο του την προηγούμενη δεκαετία. «Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κάνει ένα κολοσσιαίο άλμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξή της. Σε όλο τον κόσμο, αυτό έχει πραγματικό ενδιαφέρον, και σας ζηλεύουμε λίγο», είπε ο Πούτιν.
Ενώ ο κινέζος πρόεδρος είπε στον Πούτιν ότι είναι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι θα τον στηρίξουν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024, παρόλο που ο αρχηγός του Κρεμλίνου δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα διεκδικήσει μια ακόμη θητεία. «Υπό την ισχυρή σας ηγεσία, η Ρωσία έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ευημερούσα ανάπτυξή της. Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να σας παρέχει τη σταθερή υποστήριξή του».
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κινέζος πρόεδρος κατά την άφιξή του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του θα ενισχύσει τις σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. «Η Κίνα και η Ρωσία είναι καλοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ. «Η Κίνα και η Ρωσία, ως μεγάλες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. Η Κίνα είναι έτοιμη μαζί με τη Ρωσία να υπερασπιστεί αποφασιστικά το διεθνές σύστημα με επίκεντρο τον ΟΗΕ. Η παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τους θεμελιώδεις κανόνες των διεθνών σχέσεων, με βάση τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενισχύει την αληθινή πολυμερή προσέγγιση, προωθεί την πολυπολικότητα στον κόσμο και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας διακυβέρνησης προς μια πιο δίκαιη και ορθολογική κατεύθυνση», αναφέρει στο μήνυμά του ο Σι.Να αποφύγει “τα δύο μέτρα και δύο σταθμά” μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε το ΔΠΔ το Πεκίνο μερικές ώρες πριν από την έναρξη επίσημης επίσκεψης του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. “Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να υιοθετεί αντικειμενική και αμερόληπτη θέση, να σέβεται την ασυλία της οποίας χαίρουν οι αρχηγοί κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα. Ο θεσμός αυτός θα πρέπει “να αποφεύγει την πολιτικοποίηση και την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών”, υπογράμμισε επίσης, αναφερόμενος σε άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις που δεν έχουν οδηγήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος αρχηγού κράτους.
Δυτικοί και Ουκρανοί παρακολουθούν στενά την επίσκεψη Σι στη Μόσχα, απευθύνοντας νουθεσίες, συστάσεις και παροτρύνσεις. Στο Κίεβο ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε πως το Κίεβο περιμένει από την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. “Αναμένουμε από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Μόσχα προκειμένου να την κάνει να θέσει τέλος στον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας”, τόνισε ο Νικολένκο. Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να απαιτεί από την Ρωσία την απόσυρση των στρατευμάτων της από όλη την ουκρανική επικράτεια, είπε ο γραμματέας του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξίι Ντανίλοφ.
Στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι ο Σι θα επαναλάβει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν εντός κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους. «Ενθαρρύνουμε τον πρόεδρο Σι να πιέσει απευθείας τον πρόεδρο Πούτιν για την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ο κόσμος και οι γείτονες της Κίνας σίγουρα θα παρακολουθούν στενά», δήλωσε.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ανακοίνωσε μάλιστα την παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ύψους 350 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρουκετοβόλα συστήματα, πυρομαχικά κ.α.. Την ίδια ώρα που γίνονται και λέγονται όλα τα παραπάνω με επίκεντρο τη Μόσχα, δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, αλλά αυτά αναχαιτίστηκαν από ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος SU-35, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.Από κοντά και η ΕΕ, η οποία προωθεί δαπάνη 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών για το πυροβολικό της Ουκρανίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο δράσης τριών φάσεων για την χορήγηση στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οβίδων 155 mm και για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, σύμφωνα με εκπροσώπους πέντε αντιπροσωπειών.
Στη δίωξη του ρώσου προέδρου από το ΔΠΔ στη Χάγη, η Μόσχα απάντησε με δική της ποινική έρευνα εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Πούτιν, που ξεκίνησε η Ανακριτική Επιτροπή, το κορυφαίο ανακριτικό όργανο της Ρωσίας. Οι ενέργειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ παρέχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εγκλήματα σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του να κατηγορείται ενσυνείδητα ένα αθώο άτομο για διάπραξη εγκλήματος.
Ενώ ο πρώην πρόεδρος της; Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ… οραματίζεται ένα σενάριο κατά το οποίο ένα ρωσικό πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα μπορεί να εξαπολύσει ένα στρατηγικό χτύπημα στο ΔΠΔ ατη Χάγη με ένα υπερηχητικό πύραυλο Onyx.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου