Στιγμές που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο πια να υπενθυμίσει... | EUROKINISSI

"Μικραίνει η σκιά" της χώρας που μας διαφήμισαν ως "πανίσχυρο σύμμαχο"
 
 

 

Όταν τον Ιανουάριο του 2021 ψηφίστηκε στην Βουλή η συμφωνία για την αγορά 18 αεροσκαφών Ραφάλ κόστους 2,5 δις μας έλεγαν να μην πολυσκεφτόμαστε τα χρήματα που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Γιατί όχι μόνον ενισχύθηκε η άμυνα της χώρα αλλά κυρίως γιατί αποκτήσαμε έναν πανίσχυρο σύμμαχο: Την Γαλλία.

Τον Οκτώβριο του 2021, τότε που ψηφίστηκε στην Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία (εκείνη με την οποία υπογράψαμε πως θα εκστρατεύσουμε ακόμη και στην Αφρική αν το ζητήσει ο Μακρόν) μας είπαν να μην ανησυχούμε. Γιατί την ανεξαρτησία μας εγγυάται πλέον ένα από τα πιο πλούσια και γεωπολιτικά υπολογίσιμα κράτη: Η Γαλλία και πάλι.

Για καιρό η κυβέρνηση επαίρονταν για την στρατηγική της ενίσχυσης των ελληνογαλλικών σχέσεων. Μιλώντας για μία χώρα τεράστιων επενδυτικών δυνατοτήτων, έναν ανεξάρτητο όσο και δυναμικό πόλο που καθορίζει τις διεθνείς εξελίξεις, μια σχέση που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον.

Ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες η σκιά της Γαλλίας …μίκρυνε. Εκείνοι που την κυβερνούν την παρουσιάζουν ως μια οικονομία με βαθιά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν με τις θυσίες των Γάλλων. Χρησιμοποιώντας μια ρητορική που μας είναι πολύ οικεία εδώ στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρός της περνά πραξικοπηματικά (αν και νομότυπα) ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αυξάνει κατά δύο χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης. Γιατί το ασφαλιστικό σύστημα της πανίσχυρης εταίρου -λέει- απειλείται με κατάρρευση. Όπως το δικό μας από τον καιρό των μνημονίων και μετέπειτα.

Η (θλιβερή) κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν κατηγορεί, ελληνοπρεπέστατα, τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο, τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, την καθαριότητα και άλλους κλάδους ως «συντεχνίες» που διαθέτουν «προνόμια». Τους «δείχνει» ως φταίχτες για την δημοσιονομική κατάσταση στην χώρα. Το μόνο που δεν ισχυρίστηκε ακόμη, είναι πως οι φουρνάρηδες δεν κόβουν αποδείξεις για τις μπαγκέτες και τα κρουασάν.

Όσο για τα γαλλικά ΜΑΤ εξοπλίστηκαν με αυτόματα Heckler & Koch για να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτυρόμενους που βγήκαν στους δρόμους. Πιθανότατα γιατί στο Παρίσι δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμη για την αιχμή της τεχνολογίας στα οπλικά συστήματα εναντίον διαδηλώσεων, όπως π.χ οι Γερανοί της ΕΛ.ΑΣ που τρέχουν «σαν τρελό φορτηγό».

Η τεράστια οργή που ξέσπασε στην Γαλλία συνέπεσε χρονικά με τις κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών στην Ελλάδα. Οι αφορμές εντελώς διαφορετικές, είναι όμοιες όμως οι πολιτικές που τις προκάλεσαν.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει πάψει να διαφημίζει τον θαυμασμό του για την πολιτική του Εμμανουέλ Μακρόν από τότε που ο τελευταίος υπέστη δραματική μείωση στα εκλογικά ποσοστά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτός έπαψε να υπάρχει. Άλλωστε αμφότεροι συνεχίζουν να δηλώνουν «κεντρώοι»…