Σε συμμόρφωση με το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, καλεί η Ουάσινγκτον. Η Δύση θα συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ. Ένα ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης, χαρακτήρισε την επίσκεψη Σι στη Μόσχα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε συμμόρφωση με το ένταλμα σύλληψης κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κάλεσε όλα τα μέλη του δικαστηρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Νομίζω ότι όποιος είναι συμβαλλόμενο μέρος του δικαστηρίου, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο Μπλίνκεν όταν ρωτήθηκε από τον αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ σε ακρόαση της επιτροπής πιστώσεων της Γερουσίας, αν θα ενθάρρυνε τους ευρωπαίους συμμάχους να «παραδώσουν» τον Πούτιν.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, αξιωματούχοι των οποίων επικαλούνται το ΔΠΔ, δεν είναι καν μέλη του ούτε το αναγνωρίζουν… για τους εαυτούς τους. Μέλη του δεν είναι ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Ουκρανία, αν και το Κίεβο τώρα παραχώρησε στο δικαστήριο δικαιοδοσία για τη δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν διαθέτει δικό του διωκτικό μηχανισμό και η εκτέλεση εντάλματος σύλληψης εξαρτάται από τα κράτη-μέλη του.
«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν κάνει σχέδια για την ειρήνη, αλλά για περισσότερο πόλεμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Ως εκ τούτου, η Δύση πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική βιομηχανική παραγωγή για τον «πόλεμο φθοράς» και προσεγγίζει «αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα» για να αποκτήσει περισσότερα όπλα. Οι σκληρές μάχες στο Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία έδειξαν ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη «να αναπτύξει χιλιάδες και χιλιάδες στρατιώτες και να αντιμετωπίσει πολλές απώλειες για ελάχιστα κέρδη».Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι με τον εξοπλισμό που παρέχεται από τη Δύση, οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση «να πάρουν πίσω εδάφη και να απελευθερώσουν όλο και περισσότερη γη» που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022. Ο στόχος είναι «να δοθεί η δυνατότητα στους Ουκρανούς να εξαπολύσουν μια επίθεση και να ανακαταλάβουν εδάφη», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Ως προς τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γενμπίν την χαρακτήρισε ως «ένα ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης». Ο ίδιος είπε ότι η Κίνα παραμένει ουδέτερη στην ουκρανική σύγκρουση και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής διευθέτησης του ουκρανικού ζητήματος.
Ενώ στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σι Τζινπίνγκ και όχι η δυτική εχθρική κάλυψη. Ο δε πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι του προκαλεί ευχαρίστηση ότι οι περισσότεροι Δυτικοί ήταν έξαλλοι για τις συνομιλίες Ρωσίας – Κίνας στο υψηλότερο επίπεδο.
Την πρώτη γραμμή του μετώπου κοντά στην πόλη Μπαχμούτ που βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις για μήνες, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα ανατολικά της χώρας μας, στο Ντονμπάς, και να τιμώ τους ήρωές μας, να σας ευχαριστήσω, να σας σφίξω τα χέρια. Σας ευχαριστώ που προστατεύετε το κράτος, την κυριαρχία, την ανατολική Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε και το Χάρκοβο όπου απένειμε στον δήμαρχο Ιχόρ Τερέχοφ πλακέτα για την «Ηρωική Πόλη της Ουκρανίας», λέγοντας ότι το Χάρκοβο είναι «πόλη αληθινών ηρώων».
Σε 14 ανέρχονται οι νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Ο δε Ζελένσκι χαρακτήρισε επίθεση στη Ζαπορίζια πράξη «κτηνώδους αγριότητας». Ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed, και ότι 16 από αυτά καταρρίφθηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου