24 Μαρτίου 2023

Ξαφνικός θάνατος νοσοκομειακών τμημάτων με το νόμο ιδιωτικοποίησης του Παιδοογκολογικού «Αγίας Σοφίας» (Άρθρο 110, Ν.5034/2023 - ΦΕΚ 69Α) - Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ


Βάσει του άρθρου 110 του Ν. 5034/2023, ΦΕΚ 69Α/18-03-23
 «για το οποίο ήδη έχει γίνει παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ και με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και τηλεφωνικά στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, η οποία δεσμεύτηκε ότι δεν θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι 1/1/2024 και ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα, ανακαλούνται  οι αποφάσεις παράτασης συμβάσεων ειδικευομένων πέραν των 24 μηνών οι οποίες είχαν ληφθεί σύμφωνα με την ισχύουσα, πριν την ψήφιση του άρθρου 110, νομοθεσία», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η Ομοσπονδία, τονίζει, «κατακλύζεται από μηνύματα συναδέλφων (νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Βενιζέλειο νοσοκομείο Κρήτης) ότι τμήματα οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο». Ζητά «άμεσα την παρέμβαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη».

___________________________

Άρθρο 110
Χρονικό όριο παράτασης παραμονής των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο άσκησης στην ειδικότητα στη θέση που κατείχαν ως ειδικευόμενοι – Τροποποίηση περ. β’ παρ. 1 άρθρου 10 ν. 1609/1986



1.Στην περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 1609/1986 (Α’ 86), περί της δυνατότητας παραμονής των ιατρών που αποκτούν τίτλο ειδικότητας στη θέση που κατείχαν ως ειδικευόμενοι, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις α) στο πρώτο εδάφιο γίνεται νομοτεχνική βελτίωση, ως προς την αναφορά σε περίπτωση, και όχι σε παράγραφο, α; β) στο δεύτερο εδάφιο γίνεται λεκτική μεταβολή, ως προς την αναφορά στην ειδικότητα, γ) προστίθεται τρίτο εδάφιο, και η περ. β’ διαμορφώνεται ως εξής:

«β. Ιατροί, που αποκτούν τίτλο ειδικότητας κατά τη διάρκεια της παράτασης της σύμβασής τους, σύμφωνα με την περ. α, δύνανται να παραμένουν, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και με τις ίδιες αποδοχές, στην οργανική θέση που κατείχαν ως ειδικευόμενοι μέχρι την κάλυψη αυτής από τον επόμενο ειδικευόμενο ιατρό. Η παραμονή του ιατρού στη θέση αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα (4) συνεχή εξάμηνα από τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας. Ιατροί που ολοκληρώνουν τον συνολικό χρόνο άσκησης στην ειδικότητα, χωρίς να αποκτούν τίτλο ειδικότητας, δύνανται να παραμένουν με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και τις ίδιες αποδοχές στην οργανική θέση που κατείχαν ως ειδικευόμενοι μέχρι την κάλυψη αυτής από τον επόμενο ειδικευόμενο ιατρό και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4) συνεχή εξάμηνα από την ολοκλήρωση του χρόνου άσκησης στην ειδικότητα.».

2.Οι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει τον συνολικό χρόνο άσκησης στην ειδικότητα, χωρίς να έχουν αποκτήσει τον τίτλο ειδικότητας, και των οποίων η σύμβαση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχει παραταθεί κατ’ εφαρμογή της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 1609/1986 για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) συνεχών εξαμήνων, παραμένουν στη θέση που υπηρετούν έως την ολοκλήρωση της τρέχουσας σύμβασης παράτασης της παραμονής τους.

____________________________

Σχόλιο ErgasiaNET: Αν δείτε σε ΤΕΠ δημόσιου νοσοκομείου να έχει μπει λουκέτο, τώρα θα ξέρετε ποιος ευθύνεται. Όχι οι εργαζόμενοι, όχι οι υγειονομικοί, όχι οι νοσοκομόμες, όχι οι γιατροί. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, μέσω της υποστελέχωση και της απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών, στη συγκεκριμένη περίπτωση των δημόσιων νοσοκομείων και του δημόσιου αγαθού της υγείας.

ΠΗΓΗ

-ΣΗΜΕΙΩΣΗ altersyros: Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει (από 15/3/2023), για τον προαναφερόμενο ξαφνικό θάνατο νοσοκομειακών τμημάτων, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου:

Στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού «Αγία Σοφία» - «Αγλαΐα Κυριακού» (για το κύριο μέρος του οποίου νομοσχεδίου έχουμε εκφράσει την πλήρη και κατηγορηματική μας αντίθεση), προστέθηκε από την πολιτική ηγεσία το άρθρο 110, άσχετο με το κύριο μέρος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο απολύονται εκατοντάδες γιατροί που υπηρετούν ως ειδικευόμενοι σε παράταση θητείας.

Συγκεκριμένα ως τώρα γιατρός που έχει ολοκληρώσει το χρόνο ειδικότητας και έχει επιτύχει στις εξετάσεις αποκτώντας τον τίτλο ειδικότητας, μπορεί να παραμείνει σε καθεστώς παράτασης επί δύο (2) έτη άσχετα με το αν είναι συμπληρωμένες οι θέσεις ειδικευόμενων στο τμήμα του/της, αξιοποιούμενος/η στα πλαίσια του τομέα και εκεί που υπάρχουν ανάγκες.

Αντίστοιχα γιατρός που συμπληρώνει το χρόνο ειδικότητας και δεν αποκτά τίτλο μπορεί να παραμένει χωρίς χρονικό περιορισμό, ανάλογα με τις ανάγκες, με σχετική απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου.

Με τη νέα διάταξη γιατροί που έχουν τίτλο ειδικότητας και είναι σε καθεστώς παράτασης, απολύονται αυτοδίκαια μόλις συμπληρωθούν οι θέσεις ειδικευόμενων στο τμήμα τους ακόμα και αν υπάρχουν ανάγκες σε άλλα τμήματα του τομέα. Επίσης γιατροί σε καθεστώς παράτασης που δεν έχουν τίτλο ειδικότητας, μπορούν να παραμένουν το πολύ για δύο (2) χρόνια και όχι επ’ αόριστον.

Η διάταξη προβλέπει την άμεση εφαρμογή ορίζοντας σαφώς εκατοντάδες απολύσεις γιατρών μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα εξάμηνη σύμβασή τους, την ώρα που όχι μόνο δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών αλλά και χιλιάδες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών παραμένουν κενές.

Απαιτούμε την απόσυρση της διάταξης και φυσικά εξακολουθούμε να απαιτούμε και την απόσυρση του κύριου μέρους του νομοσχεδίου που αφορά την ιδιωτικοποίηση της μοναδικής δημόσιας Παιδοογκολογικής μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου