18 Μαρτίου 2023

Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Υποβάθμιση της Ελλάδας στις ελευθερίες του πολίτη στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού "CIVICUS Monitor" (LANGUAGES: ENGLISH & GREEK)

  • Βάσει του δείκτη οι ελευθερίες του πολίτη στην Ελλάδα υποβαθμίστηκαν από «περιορισμένες» σε «παρεμποδισμένες»
  • Ακτιβιστές και εκπρόσωποι της κοινωνία των πολιτών που εργάζονται για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στοχοποιούνται επανειλημμένα
  • Δημοσιογράφοι παρακολουθούνται και δέχονται επιθέσεις. Οι διαδηλώσεις περιορίζονται

Οι ελευθερίες του πολίτη στη Ελλάδα υποβαθμίστηκαν από «περιορισμένες» σε «παρεμποδισμένες» σύμφωνα με νέα έκθεση του CIVICUS Monitor, μιας παγκόσμιας ερευνητικής συνεργασίας που αξιολογεί και παρακολουθεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες σε 197 χώρες και εδάφη. Σύμφωνα με την έκθεση People Power Under Attack 2022, η επανειλημμένη στοχοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των ακτιβιστών που εργάζονται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, η δυσανάλογη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και η συνεχής νομική παρενόχληση και παρακολούθηση δημοσιογράφων, οδήγησαν στην υποβάθμιση.

Για τη χώρα που ιστορικά θεωρείται ως η γενέτειρα της δημοκρατίας, αυτή η υποβάθμιση σημαίνει ότι οι ελευθερίες του πολίτη, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, υπονομεύονται πλέον συνεχώς στην Ελλάδα. Άλλες χώρες με παρεμποδισμένες ελευθερίες περιλαμβάνουν την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σερβία.

Από νομικές παρενοχλήσεις έως και διαγραφές, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στοχοποιεί οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές που εργάζονται για την προώθηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ακτιβιστή Παναγιώτη Δήμητρα για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών», μετά την οποία απαγορεύτηκε στον ακτιβιστή να εμπλακεί με την οργάνωσή του, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, ενώ του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να ευθυγραμμίσει το νόμο του 2020 σχετικά με την καταγραφή των ΜΚΟ που εργάζονται με πρόσφυγες και μετανάστες με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα, νόμος του 2021 συνεχίζει να ποινικοποιεί τις επιχειρήσεις διάσωσης, ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, αναγκάζοντας ορισμένες MKO να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους λόγω φόβου δίωξης.

Τον Ιανουάριο του 2023 ξεκίνησε η δίκη κατά των ακτιβιστών Sarah Mardini, Seán Binder, Νάσου Καρακίτσου και άλλων 21 εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας·, οι οποίοι συμμετείχαν σε ομάδα έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο το 2018. Οι 24 συγκατηγορούμενοι είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία και πλαστογραφία, αλλά μετά την έναρξη της δίκης το ελληνικό εφετείο ακύρωσε την κλήτευση για όλους τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους λόγω του ότι δεν είχε μεταφραστεί σε γλώσσα που μπορούσαν να κατανοήσουν καθώς και την κατηγορία της κατασκοπείας για όλους τους κατηγορούμενους λόγω έλλειψης ακρίβειας. Κατόπιν τούτου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του δικαστηρίου που ακύρωσε την κλήτευση. Γίνονται περαιτέρω έρευνες εναντίον της Mardini και των άλλων εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που ενδέχεται να επισύρουν ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Καθώς οι αρχές συνεχίζουν να ποινικοποιούν όσους δείχνουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, οι παράνομες επαναπροωθήσεις συνεχίζονται.

«Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Ελλάδα και όλο και περισσότερο σε όλη την ΕΕ. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων του μηχανισμού για το κράτους δικαίου προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ελληνικές αρχές δεν στοχοποιούν την κοινωνία των πολιτών και τους ακτιβιστές που εργάζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο» - Aarti Narsee, Υπεύθυνη Πολιτικής και Συνηγορίας, European Civic Forum.

Το CIVICUS Monitor και το European Civic Forum ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση δημοσιογράφων, μέσω μεταξύ άλλων της παρακολούθησης, της χρήσης στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPPs) και της χρήσης περιοριστικών νόμων για τη στόχευση των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης.

Με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει συστηματικά διατάξει παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων κατά ερευνητών δημοσιογράφων, ατόμων που εργάζονται με πρόσφυγες καθώς και άλλων, κυρίως τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την τροποποίηση του νόμου για το απόρρητο των επικοινωνιών το 2021. Τουλάχιστον 33 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και αρκετοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, στοχοποιήθηκαν με τη χρήση του παράνομου λογισμικό υποκλοπών Predator στις συσκεύες τους. Ο ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου που κάλυπτε το σκάνδαλο του λογισμικού υποκλοπών τέθηκε υπό παρακολούθηση από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για «αδιευκρίνιστους λόγους εθνικής ασφάλειας». Η κυβέρνηση και πιο πρόσφατα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και την Προστασία των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μιας ανεξάρτητης αρχής, για τη διερεύνηση της παρακολούθησης που διενεργούν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το κοινοβούλιο ψήφισε έναν νέο αμφιλεγόμενο κανονισμό, ο οποίος δημιουργεί μια ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των διαδικτυακών μέσων με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και της δίνει την εξουσία να αποκλείει τα διαδικτυακά μέσα από την κρατική οικονομική υποστήριξη και τις κρατικές διαφημίσεις για διάστημα έως και δύο έτη. Ομάδες που ασχολούνται με την ελευθερία του Τύπου έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι μπορεί να γίνει κατάχρηση του νόμου για να αποκλειστούν τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης από τη λήψη κρατικών διαφημιστικών εσόδων.

Οι συνεχιζόμενες καταστολές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων προκαλούν επίσης ανησυχία, καθώς οι αρχές έχουν επανειλημμένα απαντήσει με χρήση υπερβολικής βίας και κράτηση διαδηλωτών. Τον Δεκέμβριο του 2022, χιλιάδες διαδήλωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη του έφηβου μαθητή που πυροβολήθηκε από την αστυνομία το 2008 καθώς και μετά το θάνατο ενός άλλου έφηβου Ρομά τον Δεκέμβριο του 2022. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, σωματική βία και συνέλαβε δεκάδες άτομα. Διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν από νέους κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατά τη διάρκεια του 2022 αντιμετωπίστηκαν επίσης με υπερβολική βία. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από νέους και εργατικές ομάδες, μετά από σιδηροδρομικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άτομα, αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον συνεχιζόμενο εκφοβισμό, την παρενόχληση και τις επιθέσεις, αναπτύσσοντας μια πλατφόρμα-ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα επιτρέπει στην κοινωνία των πολιτών να αναφέρει τακτικά αυτές τις επιθέσεις και τις αρνητικές εξελίξεις. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να παρέχει άμεση βοήθεια σε υπερασπιστές που κινδυνεύουν και να διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη λογοδοτούν» - Aarti Narsee, Υπεύθυνη Πολιτικής και Συνηγορίας, European Civic Forum.

Πάνω από 20 οργανώσεις συνεργάζονται με το CIVICUS Monitor, παρέχοντας στοιχεία και ερευνητκό υλικό που μας βοηθούν να παρακολουθούμε τις χώρες όπου κινδυνεύουν οι ελευθερίες των πολιτών. Το CIVICUS Monitor έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 490 ενημερώσεις για το χώρο πολιτικής (civic space) τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες αναλύονται στο People Power Under Attack 2022.

Οι ελευθερίες του πολίτη σε 197 χώρες και εδάφη κατηγοριοποιούνται ως κλειστές, καταπιεσμένες, παρεμποδισμένες, περιορισμένες ή ανοιχτές, βάσει μιας μεθοδολογίας που συνδυάζει διάφορες πηγές δεδομένων για τις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και της έκφρασης.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται πλέον «παρεμποδισμένη» στο CIVICUS Monitor. Υπάρχουν 41 άλλες χώρες με αυτήν την βαθμολογία (δείτε τις όλες). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την αρχική σελίδα της Ελλάδας στο CIVICUS Monitor και σας συνιστούμε να ελέγχετε τακτικά τη σελίδα για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις.

*Το European Civic Forum (ECF) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο που συγκεντρώνει σχεδόν 100 ενώσεις και ΜΚΟ απο 29 ευρωπαϊκές χώρες και έναν ερευνητικό εταίρο για το CIVICUS Monitor. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Για περισσότερες πληροφορίες ή για συνεντεύξεις, επικοινωνήστε με το

media@civicus.org

16 March, 2023

  • Greece has been downgraded from ‘narrowed’ to ‘obstructed’
  • Repeated targeting of activists & civil society working on refugee & asylum seeker rights
  • Surveillance and attacks on journalists; restrictions on protests

Greece has been downgraded from ‘narrowed’ to ‘obstructed’ in a new report by the CIVICUS Monitor, a global research collaboration that rates and tracks fundamental freedoms in 197 countries and territories. According to the report, People Power Under Attack 2022, the repeated targeting of civil society and activists working with refugees and asylum seekers, disproportionate responses to protests and continuous legal harassment and surveillance of journalists, led to the downgrade.

Historically regarded as the birthplace of democracy, this downgrade means that civic freedoms, including the freedoms of expression, assembly and association, are now being continuously undermined in Greece. Other obstructed countries include Hungary, Poland and Serbia.

From legal harassment to deregistrations, the Greek government continues to target civil society organisations and activists working to advance the rights of refugees and asylum seekers. In December 2022, the government accused activist Panayote Dimitras of “setting up a criminal organisation with the purpose of facilitating the illegal entry and stay in Greece of third-country nationals”, after which the activist was banned from being involved with his organisation, the Greek Helsinki Monitor, and issued with a travel ban.

The Ministry of Migration and Asylum has taken no measures to bring the 2020 law on registration of NGOs working with refugees and migrants in line with international human rights standards. In addition, a 2021 law continues to criminalise rescue operations, particularly sea search and rescue operations, forcing some CSOs to terminate their operations out of fear of being prosecuted.

On 10th January 2023 the trial against activists Sarah Mardini, Seán Binder, Nassos Karakitsos and another 21 aid workers began, after they were part of a search and rescue team on the Greek island of Lesvos in 2018. The 24 co-accused face charges of espionage and forgery, but after the trial began the Greek appeals court annulled the summons for all foreign defendants on the grounds that it had not been translated in a language they could understand, and the charge of espionage for all defendants due to lack of precision. Following this, the Prosecutor of the Supreme Court, filed an annulment application against the decision of the Court which annulled the summons. There are further investigations against Mardini and other humanitarian workers underway that may carry a sentence of 20 years.

As the authorities continue to criminalise those showing solidarity with refugee’s and asylum seekers, illegal pushbacks continue.

“Criminalisation of solidarity is a serious concern in Greece and increasingly a concern throughout the EU. EU institutions should make use of all available rule of law mechanism tools to ensure that Greek authorities refrain from targeting civil society and activists working to defend the rights of refugee’s and asylum seekers,” Aarti Narsee, Policy and Advocacy officer, European Civic Forum.

The CIVICUS Monitor and the ECF are also concerned about the ongoing targeting of journalists, including through surveillance, the use of Strategic Litigation against Public Participation (SLAPPs) and the use of restrictive laws to target media freedoms.

Under the pretext of national security, the National Intelligence Service (EYP) has systematically ordered surveillance against investigative journalists, people working with refugees and others increasingly in recent years and especially after a law on the confidentiality of communications was amended in 2021. At least 33 people, including Greek journalist Thanasis Koukakis and several others, including opposition politicians were targeted with illegal spyware Predator on their devices. Investigative journalist Tasos Teloglou who covered the ongoing spyware scandal was placed under surveillance by Greek secret services for “unspecified national security reasons”. The government and most recently the chief prosecutor tried to block efforts to investigate surveillance carried out by the Greek secret services by the Hellenic Authority for Communication Security and Privacy (ADAE), an independent body.

In December 2022, the parliament passed a new controversial regulation which creates a special committee to monitor compliance of online media to journalistic ethics, and gives it power to exclude online media from government financial support and state advertisements, for as long as two years. Press freedom groups have raised concerns that the law may be misused to exclude critical media from receiving state advertising revenue.

Ongoing repressions during protests is also a concern as authorities have repeatedly responded with the use of excessive force and detention of protesters. During December 2022, thousands protested in Athens and Thessaloniki to honor the memory of a teenage student who was shot dead by police in 2008 and following the death of another Roma teenager in December 2022. During protests, police used tear gas, flash grenades, physical violence, and arrested dozens of people. Protests staged by young people against police deployment at universities throughout 2022 have also been met with excessive force. Earlier this month, protests staged by young people and labour groups, following a train crash which killed 57 people, were met with tear gas and stun grenades.

“European institutions should take steps to protect civil society and human rights defenders against the ongoing intimidation, harassment and attacks by developing an EU mechanism platform to allow civil society to regularly report these attacks and negative developments. Such a mechanism should provide direct assistance to defenders at risk and ensure that member states are held accountable ”- Aarti Narsee, Policy and Advocacy officer, European Civic Forum.

Over twenty organisations collaborate on the CIVICUS Monitor, providing evidence and research that help us target countries where civic freedoms are at risk. The Monitor has posted more than 490 civic space updates in the last year, which are analysed in People Power Under Attack 2022.

Civic freedoms in 197 countries and territories are categorised as either closed, repressed, obstructed, narrowed or open, based on a methodology that combines several sources of data on the freedoms of association, peaceful assembly and expression.

Greece is now rated ‘obstructed’ on the CIVICUS Monitor. There are 39 other countries with this rating (see all). Visit Greece's homepage on the CIVICUS Monitor for more information and check back regularly for the latest updates.

INTERVIEWS

For more information or to arrange an interview, please contact:

media@civicus.org

ΠΗΓΗ: monitor.civicus.org

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την Ελλάδα: https://monitor.civicus.org/country/greece/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου