Το Πεκίνο προωθεί το ειρηνευτικό του σχέδιο 12 σημείων για πολιτική διευθέτηση στην ουκρανική σύγκρουση. Πολωνία και Ισραήλ σπεύδουν σε στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου. Μήνυμα Πούτιν στους ολιγάρχες του.
Η κινεζική διπλωματία έχει ενεργοποιηθεί για τα καλά και στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του Πεκίνου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αναπτύσσει σχετικές πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκάνγκ. Ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ουκρανός υπουργό Εξωυτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, καλώντας το Κίεβο και τη Μόσχα να επαναλάβουν όσο πιο σύντομα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Η Κίνα φοβάται μήπως η κρίση επιδεινωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο Τσιν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο του. Η Κίνα «ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, θα επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό και θα επανέλθουν στον δρόμο μιας πολιτικής διευθέτησης». «Συζητήσαμε για τη σημασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο Κουλέμπα στο Twitter.Ο Τσιν Γκανγκ επανέλαβε ότι το Πεκίνο είχε μέχρι τώρα «κρατήσει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση στο ουκρανικό ζήτημα». «Η Κίνα θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία και παύση των μαχών, για να κατευναστεί η κρίση και να διασφαλιστεί η επιστροφή στην ειρήνη», υπογράμμισε. «Ελπίζουμε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία (…) όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, δεν θα κλείσουν την πόρτα σε μια πολιτική διευθέτηση».
Η κινεζική διπλωματία επιδιώκει να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση Ωστόσο, αρκετές δυτικές χώρες την αποκλείουν από αυτό τον ρόλο λόγω της τοποθέτησής της ως στενού εταίρου της Μόσχας. Ο κινέζος υπουργός προωθεί το έγγραφο 12 σημείων με το οποίο εδώ και ένα μήνα καλεί ήδη τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Το κείμενο αντιτίθεται επίσης σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου και ζητεί να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών. Οι Δυτικοί δέχθηκαν με επιφύλαξη το κινεζικό έγγραφο καθώς η Κίνα, που επισήμως είναι ουδέτερη, ουδέποτε καταδίκασε δημόσια τη Ρωσία για την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, κάποιοι εκ των δυτικών βιάζονται να ενισχύσουν το Κίεβο στο πεδίο των μαχών με αποστολή νέων εξελιγμένων όπλων, όπως μαχητικά αεροσκάφη. Πρώτοι εξ αυτών οι Πολωνοί οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σχετικά και χωρίς να περιμένουν άλλα ΝΑΤΟϊκά κράτη. Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, η χώρα του θα προμηθεύσει το Κίεβο με μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής.
Τα αεροσκάφη είναι σε «πλήρη λειτουργική κατάσταση» και θα παραδοθούν «τις επόμενες ημέρες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία μαζί με τον τσέχο ομόλογό του Πετρ Πάβελ. Η Πολωνία βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης της πολεμικής της αεροπορίας με μαχητικά FA-50 νοτιοκορεατικής κατασκευής και με τα αμερικανικά F-35, καθώς ενισχύει ταχέως τον στρατό της εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα, το Ισραήλ (με πολύ συγκρατημένη στάση μέχρι τώρα) εμφανίζεται έτοιμο να παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα άμυνας έναντι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο να αντιμετωπίσει της ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής που το Ισραήλ ενέκρινε άδειες εξαγωγής για πιθανές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο ισραηλινές εταιρείες που παράγουν συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Elbit και Rafael) έχουν λάβει τέτοιες άδειες. Χρησιμοποιούν ραδιοηλεκτρονική τεχνολογία για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ακτίνα περίπου 40 χλμ. Μάλιστα, αντιπροσωπεία του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας επισκέφθηκε το Ισραήλ για να εξοικειωθεί με τα προτεινόμενα συστήματα, αλλά δεν έχουν ακόμη υπογραφεί συμβάσεις προμήθειας.
Σχετικά με το επεισόδιο με την εμπλοκή ρωσικών μαχητικών στην
αναχαίτιση ενός αμερικανικού drone κοντά την Κριμαία στην Μαύρη Θάλασσα,
η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του αμερικανικού στρατού έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά πλάνα.
Το αποχαρακτηρισμένο βίντεο απεικονίζει κρίσιμες στιγμές της «επαφής»
στον αέρα που κατέληξε στη συντριβή του αμερικανικού στρατιωτικού drone
παρακολούθησης MQ-9 Reaper.
Το Reaper MQ-9 κατέπεσε στα διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού
χτυπήθηκε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, από ρωσικό καταδιωκτικό
αεροσκάφος. Η Μόσχα παραδέχεται ότι αναχαίτισε το drone με μαχητικά
αεροσκάφη, αλλά αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους που θα
μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρριψή του
Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει την κάμερα του drone MQ-9 Reaper στραμμένη προς τα πίσω προς την ουρά του και την προπέλα του drone, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος, να περιστρέφεται. Στη συνέχεια, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi SU-27 φαίνεται να πλησιάζει. Καθώς πλησιάζει, το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος φαίνεται ρίχνει καύσιμα καθώς αναχαιτίζει το αμερικανικό drone. Το Πεντάγωνο έκανε λόγο για ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ανασύρουν τα συντρίμμια του MQ-9 Reaper.
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι στρατιώτες των oυκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων οδήγησαν δημοσιογράφους στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια ενός κινεζικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο όπως δήλωσαν κατέρριψαν το Σαββατοκύριακο με αυτόματο Kαλασνίκοφ AK-47.
Πρόκειται για τη σειρά drones Mugin-5 τα κατασκευάζονται από κινέζο κατασκευαστή που εδρεύει στο λιμάνι της πόλης Σιαμέν στην ανατολική ακτή της Κίνας. Το CNN σημειώνει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι γνωστά ως «Alibaba drones» επειδή ήταν διαθέσιμα προς πώληση έως και 15.000 δολάρια σε κινεζικές αγορές από τις εμπορικές πλατφόρμες πώλησης Alibaba και Taobao.
Στην Ρωσία ο πρόεδρος Πούτιν έστελνε μήνυμα στους ολιγάρχες του. Απευθύνθηκε στην επιχειρηματική ελίτ αναφέροντας ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τον «πόλεμο των κυρώσεων», αλλά η χώρα του αναπροσανατολίζει γρήγορα την οικονομία της προς χώρες που δεν την έχουν πλήξει με κυρώσεις. Ευχαρίστησε δε τους επιχειρηματίες που εργάστηκαν για να βοηθήσουν το ρωσικό κράτος. Προέτρεψε μάλιστα τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις παραγωγής και επιχειρήσεις για να βοηθήσουν τη Ρωσία να ξεπεράσει τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψει την οικονομία της, όπως είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου