09 Αυγούστου 2022

Διεθνή ΜΜΕ - "POLITICO": Τα αναπάντητα ερωτήματα για το σκάνδαλο υποκλοπών


Καθημερινά πλέον τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, το οποίο έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις με τα μεγάλα Μέσα να αναφέρονται στη δεινή θέση, την δυσκολότερη, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της.

Σειρά έχει η έγκυρη ιστοσελίδα «Politico» που συνοψίζει τα αναπάντητα ερωτήματα και τα σοβαρά κενά, που προκύπτουν από τους χειρισμούς και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μετατόπιση ευθυνών.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί χθες στο διάγγελμά του ότι οι ελληνικές αρχές είχαν υποκλέψει το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά έριξε ξεκάθαρα την ευθύνη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατηγορώντας την για την κατασκοπεία του πολιτικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η υπόθεση υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του κόσμου στην ΕΥΠ αλλά όχι φυσικά στον πρωθυπουργό, ενώ την ίδια στιγμή υπερασπίστηκε την υπηρεσία υποστηρίζοντας ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και κάλεσε τους Έλληνες να μην απαξιώνουν την ΕΥΠ.

Tα αμείλικτα ερωτήματα

Ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή; «Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ», είπε ο Μητσοτάκης σχετικά με τις υποκλοπές - εγείροντας το ερώτημα ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για τις ενέργειες μιας υπηρεσίας που βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Έλληνα πρωθυπουργού. Παράλληλα, αρνήθηκε ότι γνώριζε για την υποκλοπή γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με μια υπηρεσία πληροφοριών που δρα αυτοβούλως...

To «Politico» θέτει επίσης το ζήτημα για την τελική ευθύνη επισημαίνοντας πως η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης, όταν ανέλαβε την εξουσία το καλοκαίρι του 2019, με τον ίδιο απλά να προσπαθεί χθες με την ομιλία του να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο.

  • Ερώτημα 1ο: Γιατί κατασκοπευόταν ο Ανδρουλάκης;
  • Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη, καθώς την είχε εγκρίνει ο εισαγγελέας. Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση ο Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ζητήσει να δημοσιοποιηθεί άμεσα ο λόγος.
  • Ερώτημα 2ο: Αν όχι Μητσοτάκης, ποιος διέταξε την υποκλοπή;
  • Τι γνωρίζουμε; Όχι πολλά, αφού ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό.
  • Ερώτημα 3ο: Ποιος διέταξε χωριστή απόπειρα χακαρίσματος του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το λογισμικό παρακολούθησης Predator;
  • Ούτε στο λογισμικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης, η οποία αρνείται ότι το χρησιμοποίησε, γράφει το Politico θυμίζοντας την ανακοίνωση της Google από τον περασμένο Μάιο σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό, υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες στην Ελλάδα να έχουν αγοράσει τα λογισμικά για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση (Βλ. «Η Google καρφώνει την κυβέρνηση», «Εφ.Συν.», 21.5.2022).

Το νέο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United, που συνδέουν την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator με τον παραιτηθέντα ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, μέσω γνωριμιών του (Βλ. «Εφ.Συν.»: (Βλ. το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»: «Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator», 4.8.2022), όπως επίσης στις αγωγές του κατά των δημοσιογράφων («Αλληλεγγύη για τις αγωγές Δημητριάδη», 8.8.2022)

Υπονομεύεται η Ελευθερία του Τύπου 

Ο ευρωπαϊκός ιστότοπος μεταφέρει παραδείγματα και αναφορές για την υπονόμευση της ελευθερία του Τύπου από την κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στις χειρότερες της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά αυτή τη θεμελιώδη δημοκρατική αρχή.

Τεκμήριο 1ο: Ενώ δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να αποκαλύψουν την φερόμενη παρακολούθηση δημοσιογράφων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους πολίτες να μάθουν εάν είχαν παρακολουθηθεί.

Τεκμήριο 2ο: Με άλλο νόμο η κυβέρνηση πέρυσι ποινικοποίησε τη διάδοση των λεγόμενων fake news «που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία». Ο Μητσοτάκης αναγνώρισε έκτοτε ότι η νομοθεσία μπορεί να ήταν λανθασμένη. «Αν το έκανα ξανά, μάλλον δεν θα το έκανα», είπε αλλά ο νόμος παραμένει σε ισχύ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, αντιπρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και άλλων spyware, ζήτησε άμεσα ερευνητική αποστολή στην Αθήνα και πως η Sophie in 't Veld, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, κάλεσε τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να εμπλακούν.

Να παρέμβουν Europol και η ευρωπαϊκή εισαγγελία  

Η ευρωβουλευτής προανήγγειλε σύσταση με αίτημα για νέες ευωπαϊκές παρεμβάσεις για το σκάνδαλο. Απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικόνομου, σχετικά με την κατασκοπεία από την ΕΥΠ. «Εάν -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση- αυτό είναι διεθνές πρόβλημα, εγώ πιστεύω ότι η Europol θα πρέπει να κινητοποιηθεί για τη διερεύνηση και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πρέπει να κινητοποιηθεί». 

Τι έπεται επίπεδο; Η επιτροπή PEGA θα πραγματοποιήσει στις 30 Αυγούστου ακρόαση του Έλληνα δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί με το Predator, ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα θα προχωρήσει σε έκτακτη συζήτηση στις 22 Αυγούστου για να συζητήσει την υπόθεση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου