02 Αυγούστου 2022

159Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Εμπαίζουν με τα περί χρήσης πυρηνικών όπλων και συνεχίζουν την ίδια ρητορική


 
  


Τα δυτικά πυρηνικά κράτη αναφέρονται σε «χρήση αποτροπής», ενώ ο ρώσος πρόεδρος ότι «δεν πρέπει να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος». Νέα πυραυλικά συστήματα Himars στέλνουν στο Κίεβο οι ΗΠΑ, που… καταστρέφουν οι ρωσικές δυνάμεις. Αναχώρησε το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού.

Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία, όλα κράτη με πυρηνικά όπλα, αναφέρουν σε μήνυμά τους στη Δέκατη Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης για Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) ότι: «Τα πυρηνικά όπλα πρέπει, όσο θα υπάρχουν, να χρησιμεύουν για αμυντικούς σκοπούς, αποτροπή και αποτροπή πολέμου». «Στο πλαίσιο του παράνομου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καλούμε τη Ρωσία να βάλει τέλος στην ανεύθυνη και επικίνδυνη πυρηνική ρητορική και συμπεριφορά της». Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Ρωσίας απέστειλε το μήνυμα ότι: «Ξεκινάμε από την αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε ένα πυρηνικό πόλεμο και ότι ο τελευταίος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν νέα όπλα στην Ουκρανία αξίας 550 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων πυρομαχικά για εκτοξευτές πυραύλων που είναι όλο και πιο σημαντικά στη μάχη. Προορίζονται για τα πυραυλικά συστήματα Himars, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Αυτό ανεβάζει το συνολικό ποσό της στρατιωτικής βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε.

Από την Μόσχα απάντησε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέί Σοϊγκού γνωστοποιώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έξι τέτοια πυραυλικά συστήματα Himars των ΗΠΑ.

Το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά αναχώρησε τελικά Δευτέρα πρωί από το λιμάνι της Οδησσού, φορτωμένου με 26.000 τόνους αραβοσίτου. Είναι η πρώτη αναχώρηση εμπορικού πλοίου μετά τη ρωσική εισβολή στις 24/2 και τη συμφωνία της 22/7 στην Κωνσταντινούπολη για διάνοιξη ασφαλών διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα. Οι εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού και ηλίανθου από την Ουκρανία πριν από τη σύγκρουση ήταν κατά 90% δια θαλάσσης και το λιμάνι της Οδησσού, το οποίο συγκέντρωνε το 60 % της λιμενικής δραστηριότητας της χώρας.

Η ρωσική πλευρά απαντούσε διά στόματος του ίδιου του Πούτιν: Οι κυρώσεις των Δυτικών χωρών προς όφελος των τρεχουσών πολιτικών συμφερόντων τους, τελείως ευκαιριακών, δεν αντανακλούν τις πραγματικότητες τόσο των παγκόσμιων πολιτικών όσο των οικονομικών. Οι δυτικοί πολιτικοί που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας απλά «πέταξαν μακριά» τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Δεν ενδιαφέρονται για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των απλών ανθρώπων.

Στο πεδίο των μαχών… Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Χερσώνα, το Μικολάϊβ (στο νότο) και στο Μπαχμούτ και το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου