AP Photo/Hassan Ammar |
Έκθεση που κατάρτησε η Διεθνής Αμνηστία αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες στο φετινό Μουντιάλ που θα γίνει στο Κατάρ, με τίτλο «Θεωρούν ότι είμαστε μηχανές» αναδεικνύει άλλη μία αθέατη πλευρά της βάρβαρης εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας από τις εργολαβίες που έχουν αναλάβει το στήσιμο της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
Στην έκθεση των 73 σελίδων παρατίθενται διάφορα περιστατικά και μαρτυρίες εργαζομένων που δουλεύουν εδώ και τρία χρόνια κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, χωρίς να τηρούνται ούτε τα βασικά εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα από πλευράς της διοργάνωσης.
Δωδεκάωρα εκμετάλλευσης χωρίς ρεπό
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός εργάτη από το Μπαγκλαντές που εξηγεί αναλυτικά πώς δούλευε ως μέλος του προσωπικού ασφαλείας χωρίς ρεπό όλα αυτά τα χρόνια.
«Οι φύλακες, όλοι μετανάστες εργαζόμενοι, περιέγραψαν ότι εργάζονταν τακτικά 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, συχνά για μήνες ή και χρόνια χωρίς ρεπό» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
«Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους αρνήθηκαν να σεβαστούν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των 60 ωρών με πληρωμένο ρεπό όπως ορίζει ο νόμος του Κατάρ και ότι όσοι εργαζόμενοι έπαιρναν μια μέρα άδεια τιμωρούνταν με αυθαίρετες κρατήσεις μισθών. Σύμφωνα με μαρτυρία μετανάστη εργαζόμενου, η πρώτη χρονιά του στο Κατάρ έμοιαζε με καθεστώς "επιβίωσης του ισχυρότερου"», υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία.
Ειδικά, 29 από τους 34 εργαζόμενους που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία είπαν ότι εργάζονταν τακτικά 12 ώρες την ημέρα, ενώ 28 σημείωσαν ότι τους στερούσαν συχνά το ρεπό που δικαιούνταν, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί εργάζονταν 84 ώρες την εβδομάδα κάτω από συνθήκες αφόρητης ζέστης, για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Η έκθεση έρχεται μετά παρέμβαση της πρώην παίκτριας και νυν προέδρου της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λίσε Κλάβενες, στο συνέδριο της FIFA την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια άσκησε επέκρινε την απόφαση της Ομοσπονδίας να παραχωρήσει τη διεξαγωγή της διοργάνωσης στο Κατάρ, αναφέροντας τα δύο επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους νόμους που ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Καλά κρατούν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας παρά τις δεσμεύσεις της FIFA
Από τη μεριά τους, οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ παραδέχθηκαν ότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν εκμετάλλευση ως μισθωτοί εργαζόμενοι για τις προετοιμασίες του αθλητικού θεσμού της FIFA, που θα πραγματοποιηθεί στο κράτος του Κόλπου.
Η ίδια η χώρα δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τις αυθαιρεσίες που αφορούσαν υπεργολάβους που έχουν ξαναδουλέψει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στο Κύπελλο Αραβίας το 2021.
«Διαπιστώθηκε ότι τρεις εταιρείες δεν συμμορφώθηκαν σε πολλούς τομείς», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ. «Αυτές οι παραβιάσεις ήταν εντελώς απαράδεκτες και οδήγησαν στην επιβολή μιας σειράς κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης των εργολάβων στη μαύρη λίστα προκειμένου να αποφευχθεί η εμπλοκή τους σε μελλοντικά έργα - συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA - πριν αναφερθούν οι εν λόγω εργολάβοι στο Υπουργείο Εργασίας».
Η εκμετάλλευση των εργαζομένων συνεχίζεται στο Κατάρ, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου δήλωσαν ότι έχει εισαγάγει μέτρα από το 2014 - τέσσερα χρόνια αφότου η FIFA του απένειμε δικαιώματα φιλοξενίας - για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας.
«Πολλοί από τους φρουρούς ασφαλείας με τους οποίους μιλήσαμε ήξεραν ότι οι εργοδότες τους παραβίαζαν τον νόμο, αλλά ένιωθαν ανίκανοι να τους αμφισβητήσουν», είπε ο Στίβεν Κόκμπερν της Διεθνούς Αμνηστίας. «Σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωμένοι, οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να εργάζονται υπό την απειλή περικοπών στο μισθό τους - ή χειρότερα, απόλυσης ή απέλαση», συμπλήρωσε ο Κόκμπερν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου