26 Αυγούστου 2021

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων: Ανακοίνωση για τις σημερινές (26/08/2021) κινητοποιήσεις στην Υγεία

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων είναι υπέρ του καθολικού δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς εργασίας, όπου υπάρχουν. Συνδυαστικά με την ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλλείματα σε κατάλληλους χώρους κ.α.). Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Εβδομαδιαία test στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτισης και παρακολούθησης.

Δε θα δεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων υγειονομικών και εκπαιδευτικών. Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι υγειονομικοί που για 18 ολόκληρους μήνες – μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες – δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την υγεία των λαϊκών οικογενειών.

Πληθαίνουν πανελλαδικά οι καταγγελίες από εργαζόμενους σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που επιστρέφουν από την καλοκαιρινή τους άδεια και οι εργοδότες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αποτελέσματα rapid test για να τους επιτρέψουν να πιάσουν δουλειά, αλλιώς τους βγάζουν σε αναστολή. Μάλιστα ενημερώνουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ότι θα πρέπει να προσκομίζουν δυο αρνητικά αποτελέσματα rapid test την εβδομάδα, τα οποία πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους. Αντί να επιβάλλει στους εργοδότες να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, τους αφήνει ανενόχλητους να παραβιάζουν ακόμη και τη νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια αλλά και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να απειλούν με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται. Για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ο εμβολιασμός των εργαζομένων έχει γίνει το άλλοθι για να εξαφανιστούν και τα ελάχιστα μέτρα που τηρούνταν.

Είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της επιδημίας με ολοφάνερες τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, που, για άλλη μια φορά, «προσάρμοσε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και αεροπορικών ομίλων.

Στην προσπάθεια τους να κρύψουν τις ευθύνες τους για την νέα εξάπλωση της επιδημίας, συνεχίζουν την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης», στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται η απαράδεκτη τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Από τη μια, τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της επιδημίας παραμένουν εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών ομίλων και αξιοποιούνται στα πλαίσια των ανταγωνισμών μεταξύ κρατών.

Από την άλλη, η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού «αντικαθίσταται» από απειλές για αναστολή εργασίας, δωροεπιταγές των 150€ και bonus στους ιδιώτες υγειονομικούς για κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Όλα αυτά συντηρούν την καχυποψία και ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται και από διάφορες ομάδες, πολλές από τις οποίες δεν κρύβουν τον ακροδεξιό ή και φασιστικό χαρακτήρα τους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού με το νόμο για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό» έδειξε το δρόμο στην εργοδοσία για να εξαπολύσει ένα νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει την ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων καλεί τους συναδέλφους να δυναμώσουν το κοινό αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου