23 Αυγούστου 2021

Η κλιματική κρίση και ο κίνδυνος του φασισμού


Οι ονειρώξεις για μείωση του πληθυσμού της Γης, στο όνομα της προστασίας της φύσης, από οικο-φασίστες και ακροδεξιούς κάθε είδους συμπίπτουν με τον εξτρεμιστικό ατομικισμό των οικονομικών ελίτ, οι οποίες επενδύουν και πιστεύουν σε κάποια τεχνολογική λύση στα οικολογικά αδιέξοδα της κλιματικής κρίσης.

Πώς μπορεί να συνδέεται ένα φυσικό (έστω και ανθρωπογενές) φαινόμενο με ένα κοινωνικό εξτρεμιστικό κίνημα; Το ερώτημα αυτό φαίνεται παράλογο εκ πρώτης όψεως, όμως στην πραγματικότητα οι ιστορικές τάσεις το δικαιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η επιταχυνόμενη απορρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος και τα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αναμένεται να δημιουργήσουν νέα κύματα προσφύγων σε βαθμό μη διαχειρίσιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο το πιθανότερο είναι ότι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι όχι η Αριστερά, αλλά η ρατσιστική και εξτρεμιστική Ακροδεξιά, ενδεχομένως σε κάποια οικο-φασιστική παραλλαγή. Ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Πολ Μέισον διαβλέπει μια ουσιώδη μεταστροφή στη στάση της Ακροδεξιάς σε σχέση με την κλιματική αλλαγή: από την άρνησή της στην αποδοχή των επιστημονικών δεδομένων, παράλληλα με τις «λύσεις» που πρότεινε ο Φινλανδός «οικο-φασίστας», Πέντι Λίνκολα, δηλαδή να μειωθεί ο πληθυσμός της Γης και, στο όνομα της προστασίας της φύσης, μεγάλα τμήματα της ανθρωπότητας στον Παγκόσμιο Νότο να αφεθούν να πεθάνουν. Ο Λίνκολα πίστευε ότι η δημοκρατία ήταν ένα λάθος και ότι ιδανικό πολίτευμα είναι οι δικτατορίες, ενώ δεν δίσταζε να δηλώνει ότι ένα μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού πρέπει να εξαφανιστεί υπέρ της βιόσφαιρας σαν όλο. Είχε εκφράσει την υποστήριξή του σε πράξεις μαζικής τρομοκρατίας όπως οι βομβιστικές επιθέσεις του 2004 σε τρένα στην Ισπανία.

Οι ονειρώξεις αυτού του είδους από οικο-φασίστες και ακροδεξιούς κάθε είδους συμπίπτουν με τον εξτρεμιστικό ατομικισμό των οικονομικών ελίτ, οι οποίες επενδύουν και πιστεύουν σε κάποια τεχνολογική λύση στα οικολογικά αδιέξοδα. Ο Ελον Μασκ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Τζεφ Μπέζος ξοδεύουν δισεκατομμύρια για διαστημικό τουρισμό την ώρα που ο πλανήτης φλέγεται και η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της. Ενδεχομένως φαντασιώνονται ότι κάποια στιγμή (και σύντομα) θα μπορέσουν να δραπετεύσουν αλλού, ίσως σε κάποιο τεχνητό παράδεισο εκτός Γης, όπως συμβαίνει με τους σούπερ πλούσιους στην ταινία «Elysium» του Νιλ Μπλόμκαμπ.

Εδώ στη Γη, ωστόσο, το νέο «κλιματικό προσφυγικό» θα οδηγήσει στην ανάγκη λήψης αναγκαστικών αστυνομικών μέτρων από αυταρχικά ή ολοκληρωτικά καθεστώτα, μπροστά στα οποία τα σημερινά θα θυμίζουν παιδική χαρά. Ηδη οι τάσεις με τη συμπεριφορά των διαφόρων Ορμπαν, Κουρτς ή Λουκασένκο δείχνουν καθαρά προς τα πού βαδίζει ο κόσμος μας. Στο μέλλον αναμένεται να βρέχει ανθρώπους που «θα πέφτουν από τα σύννεφα» βλέποντας στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, ηλεκτροφόρους φράχτες και πολυβόλα που θα «κελαηδάνε».

Η Αριστερά πρέπει εδώ και τώρα να κάνει σημαία της το θέμα της κλιματικής αλλαγής, της απολιγνιτοποίησης, της αποψίλωσης των δασών και της μόλυνσης του αέρα και των ωκεανών. Αυτές τις μέρες ζούμε στην Ελλάδα μια περιβαλλοντική Αποκάλυψη, με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον. Εάν δεν υπάρξει αφύπνιση εδώ και τώρα, εάν δεν σταματήσουμε να παρακολουθούμε στην τηλεόραση πώς καταστρέφεται η ζωή η δική μας και των παιδιών μας, θα πάρουμε σύντομα αυτό που αξίζουμε.

Μόνο ριζοσπαστικές αλλαγές στην καρδιά του συστήματος μπορούν να αποτρέψουν αυτό που σήμερα φαίνεται αναπότρεπτο. Και εάν η Αριστερά δεν πείσει ότι μπορεί να το κάνει, τότε το έργο θα το αναλάβουν οι «αρμόδιοι»: οι ακροδεξιοί και οι (οικο)φασίστες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου