20 Αυγούστου 2021

Καλύπτουν τους ρατσιστές στο Λασίθι;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι δράστες όσο και οι στενοί συγγενείς τους φέρεται να έχουν «εξαφανιστεί» και μετά την παρέλευση του αυτόφωρου, αν και θα όφειλε η αστυνομία να παρακολουθεί τους ταυτοποιημένους δράστες βαρύτατων κακουργημάτων
 

Ρεπορτάζ της Άντας Ψαρρά


● Τα εντάλματα σύλληψης των «παλικαριών» από το Λασίθι για τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών εργατών γης ακυρώθηκαν αρχικά λόγω δικονομικού προβλήματος, όμως επανεκδόθηκαν την ίδια ημέρα ● Οι τραμπούκοι εξαφανίστηκαν, ενώ τα θύματα εγκαλούνται γιατί δεν προχώρησαν σε μηνύσεις.

Εξαιτίας ενός δικονομικού προβλήματος τα εντάλματα σύλληψης των «παλικαριών» που μετά το κρητικό γλέντι τους στο Λασίθι συνέχισαν τη «διασκέδαση» με δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών εργατών γης, ακυρώθηκαν στις 12 Aυγούστου, για να επανεκδοθούν την ίδια ημέρα. Προηγήθηκαν οι διαμαρτυρίες δικηγόρου των δραστών της επίθεσης. Σύμφωνα με το Cretalive news, o συνήγορος Γιώργος Κοκοσάλης δήλωσε: «Οι δικαστές διόρθωσαν το δικονομικό ατόπημα και την αδικαιολόγητη σπουδή που προηγήθηκε…»!

Πέραν όμως της αδικαιολόγητης σπουδής, εκείνο που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι δράστες όσο και οι στενοί συγγενείς τους φέρονται να έχουν «εξαφανιστεί», όταν θα όφειλε η αστυνομία να παρακολουθεί τους ταυτοποιημένους δράστες βαρύτατων κακουργημάτων, παρά την παρέλευση του αυτόφωρου που αδικαιολόγητα εμπόδισε τις συλλήψεις.

Η καλοκαιρινή ραστώνη δεν δικαιολογεί φυσικά τέτοιας φύσης απραξία και παραμένει το ερώτημα για το πώς ακριβώς κινείται η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη. Αλγεινή εντύπωση επίσης προκαλεί το ότι, ενώ ακόμα και με βίντεο ταυτοποιήθηκαν οι «γλεντζέδες» που κατέφυγαν στο ρατσιστικό αυτό πογκρόμ, οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν περιέχουν το βαρύ επιβαρυντικό κακούργημα του ρατσιστικού κινήτρου. Κι αυτό όταν ακριβώς την ίδια μέθοδο είχαν ακολουθήσει με αλλοδαπούς αλιεργάτες οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής.

Προφανώς το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται κι αυτό σε... άδεια. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τους εφτά Κρητικούς, 27 έως 31 ετών, αφορά ληστεία, σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Ενας από τους δράστες έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, καθώς έχει καταδικαστεί για ειδεχθές έγκλημα.

Η ρατσιστική δολοφονική επίθεση της συγκεκριμένης «παρέας» των κτηνοτρόφων έγινε μέσα στα σπίτια που έμεναν 11 μόνιμοι Πακιστανοί εργάτες που δούλευαν στα χωράφια των ντόπιων. «Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μόνο με πογκρόμ μπορούν να συγκριθούν, με τους νταήδες Κρητικούς να χτυπούν αλύπητα τους μετανάστες με ξύλα, κατσούνες και ρόπαλα, να τους απειλούν με μαχαίρια αλλά και να πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό» έγραφε η «Εφ.Συν.» («Ο φασισμός φόρεσε… στιβάνια», «Εφ.Συν.» 16.8.2021). Μάλιστα οι «παλικαράδες» μετά το αλύπητο ξύλο λήστεψαν τους χτυπημένους εργάτες. Παρά την οργισμένη αντίδραση και του δημάρχου της περιοχής, οι δράστες είναι άφαντοι.

Πρόσφατα ένα περίεργο θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο Πακιστανό εργάτη παρουσιάστηκε κατά περίεργο τρόπο εντελώς ανάποδα από τα πραγματικά στοιχεία για το γεγονός ότι ο Κρητικός οδηγός του Ι.Χ. κι όχι το θύμα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Ενώ λοιπόν κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για μία από τις αγριότερες ρατσιστικές επιθέσεις γνωστών για τη δράση τους τραμπούκων, αυτοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ τα τρομοκρατημένα θύματα εγκαλούνται γιατί δεν προχώρησαν σε μηνύσεις. Για να ξαναδούν το φως του ήλιου ίσως είναι η μόνη απάντηση!

Κι αν τελικά η αστυνομία κατάφερε να τους πάρει καταθέσεις, πρώτον το ρατσιστικό κίνητρο παραμένει αόρατο και δεύτερον τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων υποτίθεται ότι προστατεύονται από τον νόμο και κυρίως σε καμία περίπτωση δεν απελαύνονται.

Ενα χρόνο πριν: «Στόχος ρατσιστικών επιθέσεων έγιναν άνθρωποι μεταναστευτικής καταγωγής στο Τυμπάκι της Κρήτης κατά τη διάρκεια των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2020. Τα ρατσιστικά αυτά περιστατικά στην περιοχή φαίνεται να αποτελούν απότοκο δειγμάτων ακροδεξιάς δράσης καθώς και στοχευμένης αντιμεταναστευτικής ρητορικής, συνιστώντας παράλληλα κλιμάκωση προηγούμενων επιθέσεων σε ανυποψίαστους μετανάστες της περιοχής της Μεσσαριάς του Ηρακλείου Κρήτης» (humanrights360.org).

Μην ξεχνάμε επίσης ότι τον Μάιο του 2020 έγινε στην Κρήτη ρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της οποίας «περίπου 400 άτομα, τα οποία πιθανώς είχαν μεταβεί νωρίτερα στα Χανιά στην αντίστοιχη συγκέντρωση, επιτέθηκαν σε ομάδα αντιφασιστών που επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η επίθεση έγινε με ξύλα, ρόπαλα αλλά και μαχαίρια υπό την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ όπως καταγγέλλεται, κάποιο άτομο από τη ρατσιστική συγκέντρωση κρατούσε ηλεκτρικό αλυσοπρίονο το οποίο ήταν εν λειτουργία» («Εφ.Συν.» 5.5.2020).

Σε κάθε περίπτωση μπορεί η ειδική επιτροπή του επιτελικού κράτους να μη «βλέπει» ρατσιστικά κίνητρα, όμως το δίκτυο καταγραφής ρατσιστικών εγκλημάτων συνεχώς προσθέτει στη λίστα του ξενοφοβικά περιστατικά βίας και ρατσισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου