Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 22/6/21 | Το έγγραφο της Κεραμέως |
Ρεπορτάζ Νίκος Φωτόπουλος
Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται ανήσυχη για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη θέση των γυναικών στη μόρφωση και την εργασία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποκλείει με ένα «όχι» από την τριτοβάθμια εκπαίδευση φιλομαθή 18χρονο πρόσφυγα από το Πακιστάν, που τόλμησε να διεκδικήσει μία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω πανελλαδικών εξετάσεων!
Η υπόθεση του Σαζέμπ δεν είναι καινούργια. Η περιπέτειά του αποκαλύφθηκε από την «Εφ.Συν.» τον περασμένο Ιούνιο κι έφτασε ώς τη Βουλή με ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, παρά την κινητοποίηση εκπαιδευτικών, πολιτικών και της ΜΚΟ Αρσις, που στήριζε το παιδί, η απάντηση της υπουργού ήταν αρνητική.
Η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη σχολίασε δηκτικά: «ΟΧΙ Κεραμέως στο αίτημα του ασυνόδευτου πρόσφυγα-μαθητή να συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου! Στον μαθητή δεν είχε επιτραπεί η συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιουνίου! Αν και κατάφερε να βγάλει απολυτήριο 16,4 στο ΕΠΑΛ Βασιλικών με σκληρή προσπάθεια».
Ο Σαζέμπ από το Πακιστάν ζούσε τα τελευταία δύο χρόνια σε δομή της κοινωνικής οργάνωσης Αρσις στη Θεσσαλονίκη και έχει την αγάπη και την υποστήριξη της ομάδας Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βοηθούν ασυνόδευτα παιδιά να ενταχθούν στο σχολείο. Η περιπέτειά του δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει κάθε ευαίσθητο άνθρωπο.
Ο Σαζέμπ έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και ζήτησε άσυλο. Μετά τρία συνεχόμενα διδακτικά έτη ολοκλήρωσε φέτος τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) και είναι υποψήφιος για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος, το φιλομαθές αυτό παλικάρι μπήκε στην αίθουσα και άρχισε να γράφει το πρώτο του μάθημα, τα Νέα Ελληνικά. Μετά από λίγη ώρα, όμως, με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας απομακρύνθηκε από την αίθουσα, πριν προλάβει να ολοκληρώσει την εξέτασή του! Οπως του είπαν, «αποκλείεται»…
Ο αποκλεισμός του από το δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις οφείλεται σε μια αυθαίρετη και καταχρηστική βαθμολόγηση που έγινε εις βάρος του από έναν διδάσκοντα στο ΕΠΑΛ απ’ όπου αποφοίτησε. Βλέπετε, σε ένα εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας ο βαθμός του έχει μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο της βαθμολογίας που συγκεντρώνει στα υπόλοιπα μαθήματα. Συνέπεια αυτού είναι ο ασυνόδευτος ανήλικος να αποκλειστεί από τις πανελλήνιες εξετάσεις, αφού για μισή μονάδα δεν συγκέντρωνε την απαιτούμενη βάση.
Ο ίδιος, μετά την εξέλιξη αυτή, έγραψε ένα συγκινητικό γράμμα στον καθηγητή που αποδεικνύεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του: «Κύριε Π., έμαθα πως μου βάλατε 7 στο μάθημά σας και με αυτό το βαθμό δεν μπορώ να πάρω το πτυχίο μου. Κύριε Π., ήρθα εδώ από πολύ μακριά για να προσπαθήσω να έχω ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτόν τον λόγο, προσπάθησα πολύ, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Εμαθα την ελληνική γλώσσα, ολοκλήρωσα 3 χρόνια στο σχολείο και όλα αυτά έγιναν πραγματικά με πολύ κόπο.
Το μόνο που ήθελα ήταν να τελειώσω το σχολείο και να μπω στο πανεπιστήμιο για να κάνω περήφανους τους γονείς μου και για να έχω μια καλύτερη εργασία από τα χωράφια. Γι’ αυτά τα πράγματα προσπαθώ ακόμη και θα συνεχίσω να προσπαθώ. Εφτασα ένα βήμα από το τέλος. Σας παρακαλώ λοιπόν να δείξετε λίγη επιείκεια και κατανόηση της κατάστασής μου και να μου βάλετε έναν βαθμό παραπάνω ώστε να μπορέσω να συνεχίσω τη διαδρομή μου, μη με ξαναγυρίσετε στην αρχή της».
Δυστυχώς, ο εν λόγω καθηγητής εργαστηρίων πληροφορικής, παρά την έκκληση τόσο του μαθητή όσο και των συναδέλφων του, δεν ανταποκρίθηκε. Και κάπου εδώ το πράγμα πήρε άλλη τροπή. Ο φιλομαθής και επιμελής Σαζέμπ, που χάνει σημαντική ευκαιρία ζωής, αναγκάστηκε να στραφεί στον Συνήγορο του Πολίτη αναφέροντας τα περιστατικά αποκλεισμού του από τις εξετάσεις.
Το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώθηκαν επίσης για το θέμα. Για την υπόθεση αυτή ο 18χρονος προτίθεται να απευθυνθεί και προς τον επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς κάθε άλλη αρμόδια εθνική ή ευρωπαϊκή δικαστική ή διοικητική αρχή, προς απόδοση της δικαιοσύνης.
Φυσικά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο απλά, αλλά κάποιοι φαίνεται ότι δεν το θέλουν. Και πρώτη και καλύτερη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με το καθοριστικό «όχι» της. Χαιρετίσματα από το Αφγανιστάν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου