Χρειάζεται τόλμη, θυσίες, ενσυναίσθηση και όραμα για να υιοθετήσει πραγματικά κανείς έναν βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων που πλήττουν το περιβάλλον και τελικώς εμάς τους ίδιους.
Οι ψαράδες της Αμοργού διαθέτουν όλα τα παραπάνω και αυτό το αποδεικνύουν έμπρακτα μέσα από την πρωτοβουλία τους με τίτλο “Αmorgorama”.
Με πράξεις που δείχνουν σεβασμό προς τον τόπο, τη θαλάσσια ζωή και το επάγγελμά τους, οι αλιείς βρίσκονται σήμερα πίσω από ένα σπουδαίο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα που όπως όλα δείχνουν θα εμπνεύσει ανθρώπους κάθε ειδικότητας μέσα και πέρα από την Αμοργό.
Όπως μου λέει ο κ. Μιχάλης Κρόσμαν, επαγγελματίας ψαράς εδώ και 40 χρόνια και κάτοικος Αμοργού, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του μεταβαίνουν στις ακτές του νησιού προκειμένου να συλλέξουν τα απορρίμματα.
«Τα πιο πολλά τα βρίσκουμε στις ακτές μετά από τις φουρτούνες. Και μόλις κοπάσει το μελτέμι γίνεται χαμός».
Για την εικόνα, δε, που έχουν αντικρίσει ως τώρα στις ακτές, ο ψαράς έχει να πει:. «Φανταστείτε ότι σε μία ακτή 25 μέτρων μαζέψαμε 40 με 45 τσουβάλια με πλαστικά. Έχουμε επίσης εντοπίσει πέντε με έξι ψυγεία. Τα ξεβράζει η θάλασσα, ίσως έχουν ξεφύγει κιόλας από κάποια χωματερή. Κάτι το περίεργο, που μου έκανε και εμένα εντύπωση είναι πλαστικά μπουκάλια νερού κινεζικά. Αυτά υπολογίζω πως έφυγαν από κάποιο φορτηγό μέσα στη Μεσόγειο. Κάποιοι ναύτες θα τα είχαν μέσα στο πλοίο και θα τα πέταξαν στη θάλασσα. Ό, τι μπορείτε να φανταστείτε όμως υπάρχει στις ακτές. Πλαστικές καρέκλες, σωλήνες και καθετί που παράγει ο άνθρωπος».
Ο κ. Κρόσμαν και οι υπόλοιποι ψαράδες έχουν αποφασίσει συν τοις άλλοις να απέχουν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από την αλιεία.
«Οι δύο αυτοί μήνες είναι μήνες αναπαραγωγής για τα περισσότερα είδη ψαριών. Εμείς κοιτάζουμε αυτούς τους δύο μήνες να γίνονται και οι δράσεις ώστε να πετύχουμε δύο στόχους. Από τη μία να συλλέγουμε τα σκουπίδια και από την άλλη όποτε βγαίνουμε για σκουπίδια να απέχουμε από την αλιεία».
Και διευκρινίζει: «Το Amorgorama στηρίζει και απαρτίζει ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού».
Ο ψαράς και πρόεδρος του Συλλόγου κάνει λόγο για ένα πάρα πολύ δυνατό ΔΣ, τα μέλη του οποίου διατηρούν μία άψογη συνεργασία.
«Δεν υπάρχει ψαράς που σου λέει ότι αυτό που κάνετε είναι σαχλαμάρα», σημειώνει.
Όλα ξεκίνησαν το 2010, μαθαίνω, όταν οι ψαράδες ήρθαν αντιμέτωποι με τη σημαντική μείωση της παραγωγής τους.
Υπήρξε, λοιπόν, μεγάλος προβληματισμός για το τι θα συμβεί στο εξής.
Οι ψαράδες είχαν τότε την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάποια συνέδρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Βλέποντας ότι τα προβλήματα είναι κοινά και με αφορμή το κάλεσμα του Υπουργείου Γεωργίας το 2015 να κάνουμε προτάσεις για την αλιεία και την προστασία των αποθεμάτων, δώσαμε ένα σχέδιο διαχείρισης για το νησί μας. Αυτό, βεβαίως, δεν είχε ανταπόκριση, αφού απορρίφθηκε το 2018. Έτσι, ξεκινήσαμε εμείς να στήνουμε ένα crowdfunding. Το Amorgorama ξεκίνησε, με άλλα λόγια, το 2021 ως crowdfunding».
Από το crowfunding συγκεντρώθηκαν αρχικά λίγα χρήματα και στις αρχές του Απριλίου συντελέστηκαν οι πρώτες «πράσινες» δράσεις.
Το εγχείρημα στηρίζει, όμως, από την πρώτη κιόλας στιγμή το “Cyclades Preservation Fund”, ίδρυμα που πραγματοποιεί παρόμοιες δράσεις στις Κυκλάδες. Επίσης, η Εναλεία, ο Δήμος Αμοργού, πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και η ΔΕΗ.
«Στόχος μας είναι να είναι καθαρές οι ακτές της Αμοργού, να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ένας επόμενος στόχος είναι μετά από δύο, τρία, τέσσερα χρόνια να βλέπουμε την παραγωγή μας να αυξάνεται σιγά σιγά, διότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί μέσα σε έναν χρόνο και ένας τελευταίος στόχος είναι να το δουν και αλλού, να ταξιδέψει δηλαδή το Amorgorama και σε άλλα νησιά», είναι τα λόγια του κ. Κρόσμαν για όσα έχουν στο μυαλό τους οι ψαράδες του νησιού.
Στα ζητήματα που απασχολούν τους ψαράδες συμπεριλαμβάνονται οι ζώνες υποπροστασίας.
«Ζώνες υποπροστασίας σημαίνει ουσιαστικά απαγόρευση της αλιείας. Σε συνεργασία με τους επιστήμονες να ξέρουμε ότι εδώ είναι χώρος αναπαραγωγής για τα ψάρια οπότε να μην αλιεύουμε. Σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία αυτό έχει γίνει», κλείνει λέγοντας ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου.
Είναι στο σημείο αυτό ακριβώς που αισθάνομαι πως οι ψαράδες της Αμοργού, συμπεριλαμβανομένου του κυρίου Κρόσμαν, αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα με υπευθυνότητα και φυσικά κάθε άλλο παρά βραχυπρόθεσμα. Είναι «εδώ» ακόμη που νιώθω πως αυτοί οι 40 άνθρωποι έχουν αντιληφθεί πλήρως μια μεγάλη αλήθεια:
Θα πρέπει πράγματι να σέβεσαι τη γη, τη θάλασσα, τη Μητέρα Φύση, αν θες να ανταμειφτείς στο μέλλον. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού. Πρόκειται για υπόθεση όλων όσοι βρισκόμαστε απ’ άκρη σ’ άκρη.
* Στο μέλλον θα είναι δυνατό να υποστηρίξετε το “Αmorgorama” και με άλλους τρόπους, ωστόσο προς το παρόν μπορείτε να καταθέσετε εφόσον επιθυμείτε ένα ποσό κατευθείαν στο λογαριασμό του συλλόγου (χρησιμοποιήστε τη λέξη ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ για τη δωρεά σας). Οι υποστηρικτές έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται με ακρίβεια και σαφήνεια για τους σκοπούς, την εξέλιξη του project αλλά και την πορεία των χρημάτων τους. Τα χρήματα πηγαίνουν 100% στους ψαράδες. H διαφάνεια του προγράμματος αποδεικνύεται από τις δράσεις που ήδη έχουν συντελεστεί και δημοσιοποιηθεί, αλλά και από πρόσθετο, σχετικό βίντεο που θα αναρτήσει ο σύλλογος στο τέλος του Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω email: info@amorgorama.com
Ακολουθούν φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου