01 Ιουλίου 2021

Ζήτω η «αλλοίωση» - Του Δημήτρη Χριστόπουλου

Μα σου λέει ο άλλος: «μαύροι στις Άλπεις; τι δουλειά έχουν οι μαύροι κι οι Αλβανοί στις Άλπεις;». Ό,τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στο Σικάγο και στη Μελβούρνη.
 

 
Σέρβοι, Αλβανοί, Κοσοβάροι, Μαυροβούνιοι, Μαροκάνοι, Αλγερινοί, Βερβέροι, Ισπανοί, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Κροάτες, Νιγηριανοί, Γκανέζοι, Σενεγαλέζοι, άσπροι, μαύροι (Ινδούς δεν πρόσεξα και Κινέζους, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος) συγκροτούν τις εθνικές ομάδες που χθες προσφέραν ένα από τα ωραιότερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του Euro. Ενάντια στα προγνωστικά, η Ελβετία νίκησε την πρωταθλήτρια Γαλλία και προκρίθηκε στη συνέχεια του τουρνουά.

Το δημοφιλέστερο σπορ στην Ευρώπη ήταν ανέκαθεν κι ένα εργαλείο εκτόξευσης της ταξικής κινητικότητας : βασικό καύσιμο του εργαλείου αυτού είναι οι μετακινήσεις πληθυσμών. Για το λόγο αυτό, οι εθνικές ομάδες των βόρειων εθνών της Γηραιάς Ηπείρου είναι ό,τι πιο ποικίλο από πλευράς εθνοτικής καταγωγής των παικτών τους. Να η απάντηση λοιπόν στη συζήτηση περί υπογεννητικότητας, γονιμότητας και δημογραφικού προβλήματος στην Ευρώπη. Εγώ δεν βλέπω άλλη, αν βρει κάποιος μια άλλη είμαι διατεθειμένος να την ακούσω.

Αυτή την απάντηση θα δώσει η ιστορία μπροστά μας όπως ήδη την έχει δώσει, απλώς κάποιοι δυσκολεύονται να το αντέξουν ή να το παραδεχθούν. Η Ευρώπη για να μπορέσει να επιβιώσει, θα μετασχηματιστεί, θα αναζωογονηθεί με τη φρεσκάδα και τη δίψα για ζωή των ανθρώπων που ακόμη προσφεύγουν σε αυτήν για ένα καλύτερο αύριο. Ναι, λοιπόν η Ευρώπη θα «αλλοιωθεί». Πάντα αλλοιωνόταν, και για να αντέξει θα συνεχίζει να αλλοιώνεται ώστε και καλύτερο ποδόσφαιρο να βλέπουν αυτοί που θέλουν και οι υπόλοιποι να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον πιο ήρεμο και ασφαλές.

Μα σου λέει ο άλλος: «μαύροι στις Άλπεις; τι δουλειά έχουν οι μαύροι κι οι Αλβανοί στις Άλπεις;». Ό,τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στο Σικάγο και στη Μελβούρνη κι ευτυχώς που υπάρχουν για να ζουν και να προχωράει η υφήλιος όλοι αυτοί.

Διαβάστε αν θέλετε τον Παπαρρηγόπουλο, τον εθνικό ιστορικό της Ελλάδας να δείτε πώς το είχε πιάσει ήδη από τον 19ο αιώνα: «Πολλοί μεταξύ ημών θεωρούσι την επιμιξίαν ως δυστύχημα μέγα, επιθυμούσι να αποδειχθή ιστορικώς ανύπαρκτος (πράγμα αδύνατον) και στοχάζονται παν άλλον ιστορικό σύστημα ανάξιον της ελληνικής φιλοτιμίας. […] Τα μεγαλύτερα μεγαλουργήσαντα των εθνών υπήρξαν προϊόν τοιαύτης και έτι πλείονος επιμιξίας. […] Μη μας ταράττη άρα η επιμιξία του νεώτερου ελληνικού έθνους μετά πολλών ξένων». 

Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου