29 Μαΐου 2021

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Ανακοίνωση για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, στην ίδρυση των οποίων προχωρούν οι Δήμοι (VIDEO)


Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι -ισσες

Οι περισσότεροι δήμοι στη χώρα προχωρούν στην ίδρυση Αναπτυξιακών Οργανισμών και συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με αυτούς, για σειρά αρμοδιοτήτων τεχνικού αντικειμένου, που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ.

Γενικότερα, με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές αποκτούν ένα σημαντικό εργαλείο για να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, να αξιοποιούν τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, λόγω των επισφαλών εργασιακών σχέσεων που προβλέπεται για τη στελέχωσή τους και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες.

Με τη λειτουργία των νέων Α.Ε, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της όλο και μεγαλύτερης υποβάθμισης των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών και του μόνιμου προσωπικού σε Περιφέρειες και Δήμους, αξιοποιώντας και τον δημοσιονομικό κορσέ που δεν επιτρέπει τις προσλήψεις.

Είναι φανερό ότι θέλουν να φτιάξουν «παραμάγαζα», για να έχουν έναν ευέλικτο μηχανισμό, εργασιακά ομήρων, που δεν θα αμφισβητεί ούτε τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που τίθενται, ούτε τις διαδικασίες .

Όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές τους αρχές, διαχρονικά επέλεξαν την υποστελέχωση και τη διάλυση Δημοτικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών, για να αποκτήσουν τη δικαιολογία για απορρόφηση των κονδυλίων μόνο μέσω των Αναπτυξιακών. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στους Δήμους και στις Περιφέρειες είναι ήδη με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας, όπως έκτακτοι ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 4μηνα, 8μηνα, 11μηνα ΕΣΠΑ και αυτό θα γενικευθεί. Αντί μόνιμου προσωπικού, αναθέτουν σε μια Ανώνυμη Εταιρεία να απασχολεί ένα φθηνό, ελαστικά εργαζόμενο και σε ομηρία προσωπικό, αφού τις προσλήψεις θα αποφασίζει διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος! Διαμορφώνουν έτσι το έδαφος για την δημιουργία μίας διοικητικής ιεραρχίας που θα λειτουργεί για να διευκολύνει την υλοποίηση των πολιτικών στήριξης των ιδιωτικών συμφερόντων και διοχέτευσης των κάθε είδους κονδυλίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο νόμος καθορίζει ότι ανά πάσα στιγμή οι εργαζόμενοι σε αυτές απολύονται. Υπάρχει εμπειρία από το αμαρτωλό παρελθόν των δημοτικών αναπτυξιακών εταιρειών, που φόρτωσαν τα χρέη τους στο λαό, που λειτούργησαν σαν dealers επιχειρηματικών συμφερόντων που παίρνουν δουλειές και έργα από τους Δήμους και την Περιφέρεια, πολλές φορές με το αζημίωτο.

Οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» των ΟΤΑ, χωρίς καμιά άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, καμιά λογοδοσία απέναντι στο λαό, αναγορεύονται σε φορείς ισότιμους με τους ΟΤΑ που μπορούν, πλέον ανεμπόδιστα - με εκχώρηση – να ασκούν αρμοδιότητές των ΟΤΑ και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες, καπελώνοντας έτσι τους ΟΤΑ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως και προς όλες τις κατευθύνσεις (Παρατηρήσεις στο Σ/Ν για την Ιθαγένεια του Υπ. Εσωτερικών για τους ΟΤΑ και τις ΥΔΟΜ  έγγραφο της ΠΟ) ότι οι μεταβιβάσεις αποφασιστικών αρμοδιοτήτων είναι παράνομες και θα δημιουργήσουν μεγάλα θέματα νομιμότητας σε πλήθος διοικητικών πράξεων που θα εκδοθούν. Δικαίωμα θεώρησης, έγκρισης μελετών, Τευχών Δημοπράτησης, Ανάθεσης και κατακύρωσης Διαγωνισμών, έχουν μόνο μόνιμα και αορίστου χρόνου στελέχη της Διοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος και σχετικών Αποφάσεων του ΣτΕ.

Ζητούμε από τους συναδέλφους μέλη μας, να συνδράμουν ώστε να μην περάσει στα δημοτικά συμβούλια μια μαύρη αναδιάρθρωση που στόχο έχει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ένα μικρό επιτελικό κράτος που θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία.

Να μας ενημερώνουν σχετικά με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και τις προγραμματικές συμβάσεις του φορέα που εργάζονται, ώστε, αφενός να παρεμβαίνουμε σχετικά όπου αυτό είναι εφικτό και αφετέρου να μας αποστέλλουν στοιχεία των Αναπτυξιακών Οργανισμών που βρίσκονται σε λειτουργία και σε «αγαστή» συνεργασία με τους εκάστοτε δημάρχους.

Δείτε και το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ», Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου