19 Μαΐου 2021

«Η φύση δεν χωρά τα μηχανήματά σας»: Οι κάτοικοι ενάντια στο νέο αιολικό πάρκο στο Νυμφαίο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην ισοπέδωση των βουνών και την καταστροφή της βιοποικιλότητας προχωρούν οι κάτοικοι του Νυμφαίου Φλώρινας, μετά την νέα επιχείρηση διάνοιξης δρόμου στο βουνό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την κατασκευή αιολικού πάρκου στο . «Θα μας βρίσκουν πάντοτε μπροστά τους» δηλώνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες απέκλεισαν τον δρόμο προς το δάσος εμποδίζοντας την πρόσβαση των μηχανημάτων, ενώ το Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά υπογραμμίζει πως «αναμένουμε την αναχώρηση των μηχανημάτων. Αυτή η φύση δεν χωρά τα μηχανήματά σας. Η αστυνομία δεν χρειάζεται, ούτε και άλλη καταστροφή χρειάζεται. Τα βουνά της χώρας δεν χωρούν άλλα βιομηχανικά αιολικά “πάρκα”. Φτάνει!».

Για αφανισμό του οικοσυστήματος του ορεινού όγκου και καταστροφή της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Νυμφαίου Φλώρινας, οι οποίοι κινητοποιούνται εκ νέου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την κατασκευή νέου αιολικού πάρκου, μετά την εμφάνιση σκαπτικών μηχανημάτων λίγο έξω από τον οικισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Περισκόπιο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ισχυρίζονται πως έχουν στα χέρια τους νόμιμη αδειοδότηση, η οποία φέρει τις υπογραφές της Διεύθυνσης Δασών της Π.Ε. Φλώρινας, του δήμου Αμυνταίου, καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με τους κατοίκους να αντιδρούν έντονα, δηλώνοντας ότι αυτό δεν ευσταθεί, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενστάσεις και εξώδικα Περιβαλλοντικών Οργανώσεων αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο.

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε πότε δόθηκαν οι άδειες πλέον. Βρισκόμαστε στο 2021. Άλλωστε τα μηχανήματα πήγαν σήμερα εκεί χωρίς άδ3εια και η περιφέρεια έσπευσε να εκδώσει άδεια (αλήθεια τι άδεια;) μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook το Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας – Ελεύθερα Βουνά. «Όχι άλλη καταστροφή. Ούτε 4, ούτε 5 ούτε 180 που προβλέπεται να μπουν σε όλο το νομό, όπως και οι χιλιάδες σε όλη τη χώρα» καταλήγει το Δίκτυο.

 
«Οι κερδοσκόποι, βιομήχανοι, εργολάβοι της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των λεγόμενων ΑΠΕ βάλθηκαν να καταστρέψουν, εγκαθιστώντας τερατώδες ανεμογεννήτριες, ακόμα και το Νυμφαίο! Ένα παραδοσιακό χωριό απαράμιλλης ομορφιάς που αποτελεί τουριστικό προορισμό για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Ανέσυραν από τα συρτάρια τους άδεια παραγωγής του 2013 για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση «Αερορράχη» και έστειλαν χθες σκαπτικά μηχανήματα για να ξεκινήσουν την “πράσινη ανάπτυξη”» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» και απευθύνει κάλεσμα σε κατοίκους και τοπικούς φορείς «να παραβρεθούν σήμερα στο Νυμφαίο για να αποτρέψουμε την καταστολή ενάντια στους κατοίκους και την ακύρωση αυτής της βλαβερής για τους κατοίκους και τον τόπο εγκατάστασης ανεμογεννητριών».

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση θέλοντας να προστατεύει τα συμφέροντα των κερδοσκόπων εργολάβων θα στείλει σήμερα τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν τους κατοίκους που αγωνίζονται για τα αυτονόητα. Εμείς ως “Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία” πιστοί στις αρχές μας και την πολιτική μας Γραμμή, που ήταν εξ αρχής ενάντια σ αυτές τις καταστρεπτικές εγκαταστάσεις, δηλώνουμε την Αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Νυμφαίου και όλων των Περιοχών που αγωνίζονται για τα ίδια ζητήματα» αναφέρει η οργάνωση καλεί επίσης «την Κυβέρνηση, την Αποκεντρωμένη διοίκηση και την Περιφερειακή Αρχή να ακυρώσουν άμεσα αυτή την άδεια εγκατάστασης Αιολικών στο Νυμφαίο η οποία κάνει τεράστια και πολύπλευρη ζημιά στον Τόπο μας».

ΠΗΓΗ

*Σχετικό και το ακόλουθο σημερινό ρεπορτάζ:

Μπλόκο σε ανεμογεννήτριες στο Νυμφαίο Φλώρινας


Κάτοικοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εμπόδισαν την έναρξη εργασιών για την τοποθέτηση εννέα ανεμογεννητριών σε γνωστό βιότοπο - περιοχή Natura.

Οι σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων του Νυμφαίου Φλώρινας, του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων εμπόδισαν διαδοχικά το περασμένο Σάββατο, αλλά και χθες, την έναρξη εργασιών για τοποθέτηση εννέα ανεμογεννητριών σε μια περιοχή εξαιρετικού κάλλους και γνωστό βιότοπο-περιοχή χαρακτηρισμένη NATURA.

«Ηρθαν το Σάββατο το απόγευμα, μέσα στη βροχή, να περάσουν το βαρύ ερπυστριοφόρο όχημα, να ανεβεί στο βουνό για να αρχίσει τις εργασίες. Δεν είχαν καν άδεια για μετακίνηση βαρέος μηχανήματος. Τους το είπα καθαρά: Θα προχωρήσετε μόνο πάνω από το πτώμα μου...». Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» δεν κρύβει καθόλου τον θυμό του για όσα συμβαίνουν ο κ. Μπουτάρης, που κινήθηκε μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος, Καλλιστώ, Ορνιθολογική Πρεσπών) και νομικά: «Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες. Υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες. Εχουνε βγάλει άδειες πριν από 13 χρόνια, το 2008. Κανένας δεν μας λέει αν ισχύουν ακόμη, κανένας δεν λέει τίποτα. Δεν μας δείχνουν τις άδειες και το αρμόδιο υπουργείο κάνει λόγο για αδειοδότηση σε εξέλιξη».

Χθες τη θέση του κ. Μπουτάρη μπροστά στο σκαπτικό μηχάνημα πήραν κάτοικοι του Νυμφαίου, του Αμυνταίου και χωριών της περιοχής, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι και με αστυνομικές δυνάμεις από τις οποίες ζητούσαν να τους επιδειχθούν οι άδειες των εργασιών, εμποδίζοντας, όπως λένε, την καταστροφή του τόπου τους και τονίζοντας ότι υπάρχει ανατροπή στον σχεδιασμό που έχει γίνει στην περιοχή για οικοτουριστική ανάπτυξη.

«Θέλουν να μετατρέψουν όλη την περιοχή σε... μπαταρία της Ελλάδας. Ε, δεν είμαστε μπαταρία να το καταλάβουν καλά», λέει στην εφημερίδα μας ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Αμυνταίου, που βρέθηκε στο σημείο μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες. Κι όπως τονίζει, «εμείς δεν έχουμε αυταπάτη ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι υπέρ τους και ο μόνος τρόπος να τους σταματήσουμε είναι να βρισκόμαστε μπροστά τους και να σταματάμε την καταστροφή. Να σταματήσει η ασύστολη καταστροφή στον τόπο μας. Είμαστε εδώ για το αυτονόητο, να σταματήσουμε την καταστροφή. Δήμος και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι συνένοχοι».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Φλώρινας, ο ιδιοκτήτης παραδοσιακού ξενώνα Γιάννης Ιατρίδης είπε πως «δεν είμαστε κατά των ανεμογεννητριών της “πράσινης” ανάπτυξης, αλλά κατά της άναρχης τοποθέτησής τους και ειδικά σε περιοχές Νatura, όπως εδώ στο Νυμφαίο. Ο κ. Μπουτάρης και ο “Αρκτούρος” κατέθεσαν ήδη ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την ακύρωση της άδειας τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. Θα μείνουμε όλοι μαζί μπροστά από τα μηχανήματα ώσπου να τα πάρουν από εδώ και να σταματήσουν οι εργασίες».

Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει από την πλευρά της ότι έχουν άδειες από τη Διεύθυνση Δασών της Π.Ε. Φλώρινας, τον Δήμο Αμυνταίου, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Αποκεντρωμένη Δ/κηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Είναι πολύ χαρακτηριστική η σκηνή που κατέγραψαν τοπικά δίκτυα, με τον αντιδήμαρχο Αμυνταίου Στέλιο Δεμερτζίδη να συζητά έντονα με τον ιερέα του Νυμφαίου, καθώς ο παπα-Γιάννης είχε σταθεί μπροστά στο μηχάνημα για να το εμποδίσει.

«Το 2008 δόθηκε η άδεια, παππούλη. Σαν δημοτικό συμβούλιο γνωμοδοτήσαμε να μειωθεί η ισχύς των ανεμογεννητριών και από πέντε να γίνουν τέσσερις. Εμείς γνωμοδοτούμε, τις αποφάσεις παίρνουν άλλοι» και τον ιερέα να του απαντά «Να μας πείτε καθαρά αν είστε υπέρ ή κατά. Εμείς δεν τις θέλουμε. Το δάσος είναι δικό μας, των παππούδων μας και των πατεράδων μας. Δεν θα περάσουν από δω. Ενα κι ένα κάνουν δυο, τελείωσε. Εσείς φταίτε που τους αφήσατε...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου