31 Μαΐου 2021

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 - 24ωρη Πανελλαδική Απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και κυβέρνησης Ν.Δ.: Συμμετοχές σε πανελλαδικό επίπεδο (συνεχής ενημέρωση)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μετάθεση της ημερομηνίας της 24ωρης απεργίας της 3ης Ιουνίου για τις 10 Ιουνίου από την ΑΔΕΔΥ

  

ΑΔΕΔΥ: Το αντιλαϊκό κι αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, -οι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις. Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.
  2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία.Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.

Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!!!

  1. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82.Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

  1. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.

Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα
(100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

  1. Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες  εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έδωσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση με τη μαζική απεργιακή κινητοποίησή τους στις 6 του Μάη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 3 του Ιούνη και σειρά πολύμορφων δράσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις), ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

24ωρη απεργία, για τις 3 του Ιούνη, αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και δεκάδες άλλα σωματεία του Ιδιωτικού Τομέα.

Χρειάζεται γενικευμένος και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 3ης Ιουνίου και στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουμε:

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
  • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
  • Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
  • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας
ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ανακοίνωση – 24ωρη απεργία 3 Ιουνίου – Αθήνα

Ανακοίνωση – 24ωρη απεργία 3 Ιουνίου – Περιφέρεια

Αφίσα – 24ωρη απεργία 3 Ιουνίου – Αθήνα

Αφίσα – 24ωρη απεργία 3 Ιουνίου – Περιφέρεια

*****

13 Ναυτεργατικά Σωματεία: 24ωρη Πανελλαδική - Παναυτεργατική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων - Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα

Πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 σύσκεψη των εκπροσώπων των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και ναυτεργατικά προβλήματα την περίοδο που διανύουμε.

Κορυφαίο πρόβλημα που αναδείχθηκε στην σύσκεψη είναι το υπό κατάθεση αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση και αναμένεται να πάρει σύντομα τον δρόμο για την Βουλή.

Σε ότι αφορά τον χαρακτήρα αυτού του νομοσχεδίου εκτιμούμε ότι αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.

- Ειδικότερα με το προωθούμενο νομοσχέδιο ξεθεμελιώνεται η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση, αυτή του 8ωρου, που θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας πριν 100 χρόνια και οι ώρες εργασίας φτάνουν τις 50 την εβδομάδα (μέσω των ατομικών συμβάσεων). Το νομοσχέδιο δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

- Νομιμοποιεί τις ευέλικτες μορφές εργασίας με την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας.

- Αυξάνει τις υπερωρίες σε ετήσια βάση και ταυτόχρονα μειώνει την αμοιβή τους.

- Μονιμοποιεί και επεκτείνει την τηλεργασία αυξάνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας στο σπίτι, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου.

- Καταργεί το σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μετατρέποντας το σε "Ανεξάρτητη Αρχή".

- Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, η ίδια η απεργία. Απαγορεύει την περιφρούρηση, δηλαδή την υπεράσπιση του αγώνα από τους ίδιους τους απεργούς, επικαλούμενη το «δικαίωμα στην εργασία» τη μέρα της απεργίας.Βάζει τα συνδικάτα να ορίζουν «απεργοσπάστες», αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι.

- Θεσπίζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω της απογραφής σε νομοθετημένο μητρώο, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται για τις Γενικές Συνελεύσεις και τα άλλα συλλογικά όργανα των συνδικάτων.

Πρόκειται για αντεργατικές- αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν τομή και κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν ως πρόσημο την στήριξη των δυνάμεων του κεφαλαίου και αποσκοπούν από τη μία στην θωράκιση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και από την άλλη να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρήσεων σε βάρος της μισθωτής εργασίας, η οποία καλείται για άλλη μία φορά να πληρώσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Από αυτή τη σκοπιά η εναντίωση μας είναι σφοδρή, απόλυτη και κατηγορηματική. Θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο να μην φθάσει στη Βουλή!

Την ίδια χρονική περίοδο στον χώρο της ναυτεργασίας τα προβλήματα αυξάνονται και επιδεινώνονται ως συνέπεια της επίθεσης κυβέρνησης - εφοπλιστών.

Ήδη μέσω του ΝΑΤ προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες και μεγάλος αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών εγκαινιάζουν την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει ο νόμος 4714/2020για την κατάργηση των ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο αυτές οι αντιδραστικές ρυθμίσεις να επεκταθούν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλους τους Ναυτεργάτες.

Οι πετσοκομμένες και επικίνδυνες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων παραμένουν, οι αυθαιρεσίες στην επάνδρωση των πλοίων των ναυτιλιακών εταιρειών με την συναίνεση του ΥΕΝ συνεχίζονται, η ανεργία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και την ίδια στιγμή τα επιδόματα ανεργίας, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το Πάσχα στους ανέργους δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, ενώ το ίδιο ισχύει για τους χιλιάδες Ναυτεργάτες που βρίσκονται σε αναστολή των συμβάσεών τους λόγω επιδημιολογικού προβλήματος και στους οποίους ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το έκτακτο επίδομα για τον μήνα Φλεβάρη 2021!!!

Η ίδια αρνητική κατάσταση είναι και για τους συνταξιούχους Ναυτεργάτες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πολύχρονες καθυστερήσεις στις προσωρινές και στις κύριες συντάξεις τους, στο επικουρικό και στις εφάπαξ παροχές.

Οι διάφορες υποσχέσεις της κυβέρνησης και του ΥΕΝ σχετικά με την επιτάχυνση στην απόδοση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους δεν έχουν κανένα έως τώρα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Οι ΣΣΕ στην φορτηγό ναυτιλία επί μία δεκαετία δεν έχουν ανανεωθεί ενώ για την επιβατηγό δεν έχουν ακόμη εγκαινιαστεί οι διαπραγματεύσεις τόσο για το 2020 αλλά ούτε και για το 2021. Οι εφοπλιστές όμως μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχουν ήδη εισπράξει από το κράτος 67 εκατομμύρια ευρώ ενώ για τους Ναυτεργάτες έχουν διατεθεί μόνο 15 εκατομμύρια ευρώ!!!!

Αποτελεί και αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τίνος συμφέροντα υπηρετεί η ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική....

Μπροστά σε αυτή την επώδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τα εργατικά και ναυτεργατικά δικαιώματα, και χωρίς αυταπάτες ότι τα αναφερόμενα μέτρα ισχύουν για άλλους και όχι για μας, το αντεργατικό αυτό κατασκεύασμα μας αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, και πρέπει σύσσωμος ο ναυτεργατικός κόσμος να αντισταθεί, να παλέψει για να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο οδοστρωτήρα σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση οργανώνουμε και ενημερώνουμε τους Ναυτεργάτες και δίνουμε μαχητικά και ενωτικά τον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας στις 3 Ιούνη 2021 για να εμποδίσουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή .

Παίρνουμε μαζικά όλοι μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και των Σωματείων στις 10.00 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά.

Έναρξη απεργίας 3 Ιούνη 2021 ώρα 00.01- Λήξη απεργίας 3 Ιούνη 2021 ώρα 24.00

Οι Διοικήσεις των Σωματείων

  1. Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν
  2. Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν
  3. Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ε.Ν
  4. Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων Ε.Ν
  5. Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  6. Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν
  7. Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν
  8. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν
  9. Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν
  10. Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν
  11. Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν
  12. Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν
  13. Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ
*****

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μας θέλουν σκλάβους – Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο λαιμητόμος-έκτρωμα

Επιδιώκοντας να μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε μια απέραντη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των διακοσίων (200,00) ευρώ, και να τους έχουν στη διάθεσή τους επτά (7) ημέρες την εβδομάδα, με εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νέο αντεργατικό Νομοθετικό έκτρωμα», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ – ΟΤΑ και τονίζει:

«Τώρα προχωρούν ακόμα πιο αποφασιστικά να βάλουν οριστική ταφόπλακα στα Εργατικά Δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ο νέος αντεργατικός Νόμος που ετοιμάζεται να φέρει η σημερινή κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή εκτός από την επιβολή της 10ωρης εργασίας προβλέπει και κατάργηση της αμοιβής υπερωριών, μεγαλύτερη ευελιξία και ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας, ενώ επιχειρεί την κατάργηση βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προκειμένου να φιμώσει τα αγωνιστικά και μαχητικά συνδικάτα και να τα βάλει στο «γύψο».

Με την επιβολή της Ατομικής Σύμβασης Εργασίας, προσβλέπουν στην «ελεύθερη» όπως λένε «συμφωνία» μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη για να σπάσουν τον πιο ισχυρό δεσμό που δένει τους εργαζόμενους με τα συνδικάτα. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει ένας εργαζόμενος μόνος απέναντι στην εργοδοσία, πόσο ευάλωτος και ανυπεράσπιστος είναι σε κάθε αξίωση του εργοδότη.

Με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό Νόμο (Ν.1264/1982) επιδιώκουν να βάλουν τους εργατικούς αγώνες στο γύψο. Να προωθήσουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και να νομιμοποιήσουν την εργοδοτική τρομοκρατία. Να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, αφού επιβάλλεται εκτός από τον απαράδεκτο τρόπο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η νόμιμη απεργοσπασία για τους περισσότερους κλάδους.

Θέλουν συνδικάτα «κοινωνικούς εταίρους» να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνούν σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις. Απλούς παραστάτες στην παρέλαση των αντιλαϊκών Νόμων που ξηλώνουν κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα.

Η κυβέρνηση συνδέει οργανικά το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την εκταμίευση δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ομολογεί κυνικά ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ισοπέδωση κορυφαίων εργατικών κατακτήσεων για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, για να στηριχθούν οι Τράπεζες και να συνεχίσουν το μακάβριο έργο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της περιουσίας του λαού που υποφέρει, για νέες επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας που εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στους ήδη «έχοντες και κατέχοντες».

Το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την μόνιμη τηλεργασία και τους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς των Ο.Τ.Α.» δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αλλά και αυταπάτης ότι σκέφτονται «για το καλό μας».

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνουν τη φωνή τους μαζί με όλους τους κλάδους εργαζομένων για να δώσουν την δική τους δυναμική, ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση για την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και αίμα κατακτήθηκαν.

Υπερασπιζόμαστε κατακτήσεις και κεκτημένα δικαιώματα, όπως το σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.). Διεκδικούμε Εργασία και Ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους. 

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να ενημερωθούν εδώ και τώρα στους χώρους εργασίας τους.

Το Νομοσχέδιο λαιμητόμος-έκτρωμα «Χατζηδάκη» δεν θα περάσει!!!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

*****

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ): Όλοι στην απεργία στις 3 Ιουνίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα.

Η βαρβαρότητα δεν εκσυγχρονίζεται, δεν διευθετείται! Μόνο ανατρέπεται!

Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο έκτρωμα που εξαφανίζει το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, καθιερώνει την 10ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει ασφυκτικά τη συνδικαλιστική δράση, μετατρέπει τα σωματεία από όργανα συλλογικής διεκδίκησης σε απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Στο δυστοπικό τοπίο που θέλουν να διαμορφώσουν σε βάρος μας, μία είναι η απάντηση. Η συλλογική διεκδίκηση για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει! Η υπεράσπιση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας!

Θέλουν να επιβάλουν στον 21ο αιώνα συνθήκες δουλειάς του 1920. Να μην τους το επιτρέψουμε.

Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ότι το νομοσχέδιο φέρνει νέα δικαιώματα, νέες ευκαιρίες, νέες επιλογές.

Απόδειξη ότι οι αντεργατικές αλλαγές που φέρνει είναι προαπαιτούμενο για να τσεπώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τα 37δις του Ταμείου Ανάκαμψης και να δημιουργήσουν νέα πεδία κερδοφορίας. Για αυτούς προορίζεται ο πακτωλός χρημάτων που προέρχεται από τη δουλειά των εργαζόμενων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ούτε ένα ευρώ δε θα δοθεί για να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές, δασκάλους και καθηγητές, για να αυξήσουν τους μισθούς μας, για να επαναφέρουν τον 13ο και 14ο μισθό.

Πρόκειται για το περίφημο σχέδιο Ελλάδα 2, το νέο super μνημόνιο.

Απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων είναι η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και η «ευελιξία». Αυτό προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που θέλει η κυβέρνηση της Ν.Δ να γενικευτούν στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Απαίτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ήταν και ο νόμος για το ωράριο των γιατρών που ψήφισε το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενσωμάτωνε ρυθμίσεις που είχαν θέσει ως επείγουσα προτεραιότητα παραμονές της κατάθεσης του νόμου στη Βουλή οι βιομήχανοι, οι οποίοι απαιτούσαν χαρακτηριστικά να «ανέβει ο βαθμός ευελιξίας στον δημόσιο τομέα υγείας».

Διευθέτηση και ευελιξία σημαίνει δουλειά για όσο, όποτε και όταν θέλουν. Σημαίνει περισσότερες ώρες απλήρωτης δουλειάς, υπερωρίες που δε θα αμείβονται αλλά θα «αντισταθμίζονται», θα τις ρεφάρουν με ρεπό.

Οι γιατροί και οι υγειονομικοί βιώνουμε στο πετσί μας τι σημαίνει αυτό. Εκατοντάδες, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό.

Κανένας «αντισταθμιστικός» χρόνος ανάπαυσης μέρες ή μήνες μετά, δεν ισοφαρίζει την κούραση, τις κλεμμένες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας, τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας. Κανένας αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης δεν ισοφαρίζει την πρόωρη φθορά, τις ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας. Η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι 55 ή και παραπάνω ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τους ρωτάμε αντισταθμίζει ο θάνατος τη ζωή;

Η κατάργηση του 8ωρου, η δουλειά 10 και 12 ώρες την ημέρα για όσο διάστημα θέλουν το κράτος και η εργοδοσία, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η γενίκευση της τηλεργασίας αφορά και τους γιατρούς, αφορά και τους υγειονομικούς. Γιατί αφορά τη ζωή της οικογένειας μας, το ζοφερό εργασιακό μέλλον που προετοιμάζουν για τα παιδιά μας. Έχουμε καθήκον απέναντι στους εαυτούς μας, στις οικογένειες μας, στα παιδιά μας να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, τη ζωή που μας στερούν.

Έχουμε χρέος και μπορούμε να τους σταματήσουμε! Όλοι μαζί ενωμένοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Μπορεί να έχουν τους εργαζόμενους όπως έχει ο εφοπλιστής Λαζαρίδης τον Πρωθυπουργό, αλλά μας φοβούνται! Φοβούνται την οργή μας! Ξέρουν τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Τον συλλογικό αγώνα, τη συλλογική διεκδίκηση και δράση. Για αυτό θέλουν να μας απομονώσουν τον έναν από τον άλλο. Να είμαστε μόνοι μας, άοπλοι απέναντι στις διοικήσεις, στο κράτος και την εργοδοσία. Θέλουν να μας αφοπλίσουν!

Για αυτό στο ίδιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και την πληρωμή των υπερωριών, βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

_Πριν την προκήρυξη της απεργίας θέλουν να καταθέτουμε τα αιτήματά μας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στον οποίο είναι μέλη το κράτος και η εργοδοσία και χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες.

_Θα υποχρεώνουν τα σωματεία να εξασφαλίζουν κατά τη διάρκεια της απεργίας την «ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία», το 33% των υπηρεσιών. Πρακτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν απεργοί την ημέρα της απεργίας. Κόπτονται δήθεν για την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία αυτοί που με την πολιτική τους έφτασαν τα νοσοκομεία να λειτουργούν κάτω από τα ελάχιστα όρια ασφαλείας. Απύθμενο το θράσος τους.

_Εξισώνουν τη συνδικαλιστική δράση ούτε λίγο ούτε πολύ με εγκληματική ενέργεια. Τα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων που θα καλούν σε απεργία στην πύλη του νοσοκομείου, θα κατηγορούνται για βία και παρενόχληση!

θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε συνδυασμό με την νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία απαιτείται το 50%+1 των μελών του σωματείου για να ληφθεί απόφαση για απεργία, βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα της απεργίας. Θέλουν δήθεν να αποφασίζουν οι πλειοψηφίες την ώρα που έχουν στα σκαριά νόμο για να εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες με το 43% και να παίρνουν τα 3/5 των εδρών. Αναφέρονται στην εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος, στην πραγματικότητα όμως επιδιώκουν να χτυπήσουν τα πιο υγιή και ζωντανά κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος, να τα νεκρώσουν! Νομιμοποίησαν τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας στις οποίες συμμετείχε μόλις το 4,5% των εργαζομένων. Αυτές τις πλειοψηφίες θέλουν.

Στις 3 Ιουνίου οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουμε τα σχέδια τους. Θα πάρουν απάντηση. Τους πήραμε χαμπάρι. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 3 Ιουνίου που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, η ΟΕΝΓΕ, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα. Εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μια γροθιά.

Η επιτυχία της πανελλαδικής γενικής απεργίας στις 3 Ιούνη έχει καθοριστική σημασία ως μια πρώτη συλλογική αγωνιστική απάντηση. Μια πρώτη αναμέτρηση. Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, η απόκρουση της κλιμάκωσης της επίθεσης της κυβέρνησης απαιτεί συνεχή, πολύμορφο αγώνα διαρκείας με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις. Απαιτεί μαζική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Απαιτούμε:

_Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα.

_Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ!

*****

ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη απεργία, στις 3/6. Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου, στις 17/6. Πανελλαδική κινητοποίηση, στις 16/6

Τη συμμετοχή της στην απεργία της 3ης Ιουνίου με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και ευρύτερο πρόγραμμα δράσης, ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ. Συγκεκριμένα η ομοσπονδία των υγειονομικών ανακοίνωσε:

24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση ημέρα κατάθεσης του αντεργατικού Νομοσχεδίου 3 Ιουνίου

Τετάρτη 16 Ιουνίου Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση. Πανελλαδική Συγκέντρωση 9πμ στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και πορεία στο Υπουργείο Υγείας. Παναττική Στάση Εργασίας 7πμ έως 12 το μεσημέρι. Στην Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας καλούνται να συμμετέχουν τα Σωματεία μέλη των γύρω νομών με όποια μορφή δράσης επιλέξουν.

– Καλούνται επίσης να συμμετάσχουν Συνδικαλιστικά Στελέχη και Εργαζόμενοι όλων των Σωματείων της χώρας. Πέμπτη 17 Ιουνίου, Γενικό Συμβούλιο για κλιμάκωση της δράσης.

Διεκδικούμε:

• Ένταξη στα ΒΑΕ

• Μονιμοποίηση εκτάκτων

• Ισχυρή δημόσια υγεία

• Αυξήσεις στους μισθούς

• Εργατικό Ατύχημα ο θάνατος συναδέλφων από κορονοϊό

•Απόσυρση του αντεργατικού νόμου.

***** 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ): Συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία | Πέμπτη 3 Ιουνίου


Μέσα στην πανδημία, με την οικονομική κρίση να έχει ήδη αρχίσει να χτυπάει την ελληνική οικονομία, με την ανεργία να καλπάζει, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να νομοθετήσει την διάλυση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει μετά από δέκα χρόνια Μνημονίων. Η κατάργηση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποδυνάμωση του δικαιώματος της απεργίας και του συνδικαλίζεσθαι, είναι μόνο μερικές από τις αντεργατικές διατάξεις που προσπαθεί να προωθήσει. Παρουσιάζει μία ωραιοποιημένη εικόνα της αγοράς εργασίας, όπου ο εργαζόμενος θα έχει τη δύναμη να διαπραγματεύεται ατομικά με τον εργοδότη του, ενώ την ίδια στιγμή διαλύει την Επιθεώρηση Εργασίας, το μόνο όπλο που έχει απομείνει στον εργαζόμενο έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ο κόσμος της εργασίας οφείλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί να επιστρέψει στον 19ο αιώνα, δεν θα δεχτεί την κατάργηση των εργασιακών του δικαιωμάτων, προς όφελος των οικονομικών ελίτ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ενώνει τη φωνή της με την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και συμμετέχουμε στην απεργία της 3ης Ιούνη.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, ΣΤΙΣ 11 π.μ.

*****

ΟΛΜΕ: Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!

Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη!

Η κυβέρνηση κατέθεσε σε διαβούλευση  νομοσχέδιο που ανατρέπει πλήρως δικαιώματα που με τους αγώνες τους έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες. Εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα περιορίζονται ή και καταργούνται πλήρως.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Κατάργηση του 8ωρου και αύξηση των υποχρεωτικών απλήρωτων υπερωριών
  • Θεσπίζει τη λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» με ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, με εκβιαστικούς όρους για τους εργαζόμενους, καταργώντας έτσι τις συλλογικές συμβάσεις
  • Καταργεί την υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων στην περίπτωση που κριθεί δικαστικά ως παράνομη και άκυρη η απόλυσή τους
  • Καταργεί επί της ουσίας το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)
  • Υποχρεώνει τα συνδικάτα να λειτουργούν με «ηλεκτρονικές» διαδικασίες, χτυπώντας τα στην καρδιά της λειτουργίας τους που είναι η επικοινωνία, η ζύμωση και ο διάλογος μεταξύ των εργαζομένων.
  • Υποχρεώνει τα συνδικάτα να εγγραφούν στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε., το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του κράτους και βάζει πολλαπλά εμπόδια και περιορισμούς στη διαδικασία κήρυξης απεργίας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση που τόσο καιρό νομοθετεί εν μέσω πανδημίας με σκοπό να   περιορίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, προχωρά ένα βήμα παραπέρα σχεδιάζοντας την πλήρη αποδυνάμωση των συνδικάτων, ώστε να μπορεί ανενόχλητη να νομοθετεί όσα έχει προσχεδιάσει.

Καλούμε:

  • Τους συναδέλφους και τις ΕΛΜΕ να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 26 Μάη στις 7.00μμ στα Προπύλαια. Να πραγματοποιήσουν ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
  • Όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Πέμπτη 3 Ιουνίου.

Να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

*****

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ): Απεργία 3 Ιουνίου. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα

Το Διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΛ στην συνεδρίαση του στις 25 Μαΐου επικύρωσε την απόφαση του για νέα απεργιακή απάντηση απέναντι στο νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά. Προχωρούμε σε πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 3 Ιουνίου.

Ήδη σωματεία του κλάδου έχουν πάρει απόφαση για απεργία όπως και πολλά σωματεία άλλων κλάδων, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα. Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις αυτές θα πληθύνουν.

Καλούμε όλα τα σωματεία μέλη μας, τις λίγες μέρες που έχουν μείνει, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, να συνεδριάσουν οι επιτροπές αγώνα σε πόλεις και χώρους εργασίας, να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου για το νομοσχέδιο και να απεργήσουν μαζικά.

Είναι ώρα μάχης για τους εργαζόμενους. Η απεργία της 6ης Μαΐου ήταν η πρώτη απάντηση. Το αν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα στην Βουλή και αν θα ψηφιστεί, θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των εργαζόμενων. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα! Όλοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία 3 Ιουνίου.

3 Ιουνίου Απεργούμε!

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει,
να μην τολμήσει να το καταθέσει στη Βουλή.
 
***** 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 3 ΙΟΥΝΗ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10π.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ:

  • 10 ως 13 ώρες δουλειά την ημέρα, ως 78 τη βδομάδα.
  • Ως 150 ώρες υπερωρία με 20% λιγότερη προσαύξηση.
  • Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Νομιμοποίηση της τηλεργασίας, χωρίς όρια.
  • Απελευθέρωση των απολύσεων, ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του εργαζόμενου.
  • Νέα εμπόδια στην Απεργία και την περιφρούρησή της.
  • Ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία.
  • Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ που νομοθέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που βασίστηκε πάνω στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου όπως προβλέπει η πρόταση νόμου σωματείων και ομοσπονδιών που συνυπογράφουμε κι εμείς.  Νόμοι όπως:

  • Του 2011 (ΠΑΣΟΚ) για τη διευθέτηση του χρόνου στον ιδιωτικό τομέα τον οποίο καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε, που σήμερα γίνεται προσπάθεια να γενικευτεί με «ατομική συμφωνία» του εργαζόμενου.
  • Του 2017(ΣΥΡΙΖΑ) για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, που καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά.
  • Αυτούς που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
  • Του «μίνι εργασιακού»της κυβέρνησης της ΝΔ που πέρασε μέσα στην πανδημία.
  • Αυτούς που διαδοχικά επέβαλαν δουλειά 32 Κυριακές το χρόνογια τους εμποροϋπαλλήλους και που σήμερα η κυβέρνηση γενικεύει για όλες τις Κυριακές σε δεκάδες ακόμα κλάδους.

Στον κλάδο μας, η μέχρι σήμερα εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας μάς έχει οδηγήσει: 

  • Να δουλεύουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να απολυόμαστε κάθε καλοκαίρι με την ελπίδα να επαναπροσληφθούμε από Σεπτέμβρη.
  • Να μας θεωρούν «συνεργάτες» και να απαιτούν να έχουμε «μπλοκάκι».
  • Να δουλεύουμε λίγες ώρες την ημέρα, λίγες μέρες το μήνα, λίγους μήνες το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε σταθερό εισόδημα που να μας επιτρέπει να ζούμε, να έχουμε ελεύθερο χρόνο, να φτιάξουμε οικογένεια… και βέβαια να κάνουμε δύο και τρεις δουλειές!!!
  • Να μην συνυπολογίζονται στο χρόνο εργασίας μας οι επιστημονικές ομάδες, η καταγραφή των συνεδριών, οι αξιολογήσεις κλπ…
  • Αντί να πληρωνόμαστε τις υπερωρίες μας, να τις παίρνουμε σε άδειες και ρεπό, χάνοντας εισόδημα ενώ ξεπατωνόμαστε στη δουλειά και «καιγόμαστε» ως επαγγελματίες, ως εργαζόμενοι στον ευαίσθητο κλάδο της ειδικής αγωγής και αποκατάστασης που προϋποθέτει δύναμη ψυχής.

Είναι αυτή η επέκταση του εργάσιμου χρόνου, πέρα ακόμη κι από τα όρια της αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού που έχει σαν αποτέλεσμα σύμφωνα με την έρευνα του ΠΟΥ ότι μόνο το 2016, πέθαναν 745.000 εργαζόμενοι από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις, μόνο και μόνο επειδή δούλευαν 55 ώρες τη εβδομάδα. Πόσοι άραγε θα πεθάνουν το 2021 όταν οι ώρες εργασίας τη βδομάδα θα φτάνουν τις 78!!! Αν σήμερα εμείς βιώνουμε αυτή τη βαρβαρότητα, με το νομοσχέδιο που φέρνουν στην Βουλή, εμείς και τα παιδιά μας, θα ζήσουμε έναν σύγχρονο Μεσαίωνα!

Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα γιατί ουσιαστικά μας λέει ότι:

  • «Δύναμη στον εργαζόμενο» είναι πως δεν θα μπορεί να υπολογίζει πότε, πόσο και πώς θα δουλεύει. Η εργασία θα επιτρέπεται να είναι ως 13 ώρες την ημέρα, συνεχόμενα ή σπαστά, από το σπίτι ή από το χώρο εργασίας, Κυριακές και αργίες. Πόση δύναμη έχει όποιος δεν ξέρει πότε θα δει το παιδί του, πόσο εισόδημα θα φέρει στο σπίτι, πού θα  είναι ο χώρος εργασίας του, ποια μέρα θα ξεκουραστεί; Ποιος γονιός παιδιού με αναπηρία μετά τα εξαντλητικά 10ωρα θα έχει κουράγιο να το τρέξει στις αναγκαίες θεραπείες; Πως θα εξασφαλίζεται το ήρεμο και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον;
  • Τα μέτρα παίρνονται «για το καλό μας» γιατί το «καλό μας είναι»:
    • Το διευθυντικό δικαίωμα της απόλυσης να μην αναιρείται πλέον ούτε από τα δικαστήρια.
    • Οι απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών να μην συναντούν ούτε το παραμικρό εμπόδιο, αφού μια μικρή αποζημίωση θα είναι ικανή να πετάξει στα αζήτητα όποιον αντιδράσει, ατομικά ή συλλογικά.
    • Οι απεργίες να θεωρούνται εγκληματική ενέργεια, ή στην καλύτερη περίπτωση μια συμβολική πράξη, αφού οι απεργοί θα είναι όσοι επιτρέπει το κράτος των εργοδοτών, δίχως να μπορούν να περιφρουρήσουν την ίδια τους τη διεκδίκηση.

Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη βοήθεια των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ! Απόδειξη πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ που όλους αυτούς τους μήνες καλλιεργεί την αναμονή γιατί δήθεν δεν γνωρίζει τις διατάξεις του νομοσχεδίου είπε, ή μάλλον του ξέφυγε, πως η διάταξη για το ΣΕΠΕ προστέθηκε τον τελευταίο μήνα και συνεχίζει να εμπαίζει λέγοντας πως περιμένει να δει μήπως γίνουν διορθώσεις…. Όπως ακριβώς η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ και η ΕΣΑΜΕΑ έδωσαν τα φώτα τους για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία με το οποίο προβλέπεται κλείσιμο ειδικών σχολείων στο όνομα της συμπερίληψης και της δήθεν ένταξης, κλείσιμο των ιδρυμάτων στο όνομα της αποασυλοποίησης, κατακρεούργηση επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας με εργαλείο την λειτουργικότητα.

Τα  νομοσχέδια αυτά τα έγραψαν οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, οι έμποροι της αναπηρίας! Είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκοκαλίσουν το Ταμείο Ανάκαμψης του οποίου την αποπληρωμή θα φορτώσουν και πάλι στις δικές μας πλάτες. 

Απόδειξη αποτελούν τα όσα κυνικά δήλωσε ο εφοπλιστής Λασκαρίδης: “Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει ό, τι της λέει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Οι εφοπλιστές έχουν χεσμ… τον Πρωθυπουργό”. Να ποιοι είναι πίσω από τις κυβερνήσεις, ποιοι έχουν την πραγματική εξουσία, ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι των εργαζομένων, ποιοι θέλουν να ζούμε σαν σκλάβοι τον 21ο αιώνα για να ζούνε αυτοί σαν βασιλιάδες!

ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ!

Απαιτούμε να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό τερατούργημα, διεκδικώντας  σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. 

Δεν θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

Έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα!

Να μείνει στα χαρτιά!

Είμαστε σε ετοιμότητα για κλιμάκωση της δράσης μας!

*****

Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία 3 Ιουνίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.) αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία συντονίζοντας την δράση του με όλα τα ναυτεργατικά σωματεία – ομοσπονδίες – εργατικά κέντρα κλπ για τις 3 Ιουνίου 2021 ημέρα Πέμπτη και από ώρες 00:01 έως 24:00.

Θεωρούμε αδιανόητο και ακραίο, επαγγελματίες πολιτικοί που κατέχουν περιστασιακά προσωρινή εξουσία, να λαμβάνουν αποφάσεις γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Αυτούς δηλαδή που παράγουν  τον πλούτο που απολαμβάνουν οι κάθε λογής ΣΕΒ – ΕΕΕ – Τραπεζίτες κ.α.

Το οκτάωρο, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι απεργίες και τα συνδικάτα είναι κατακτήσεις όλων των εργαζόμενων και έτσι θα μείνουν για πάντα.

Μην τολμήσετε γιατί θα εισπράξετε τις ανάλογες απαντήσεις.
 
*****

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου