22 Μαΐου 2021

Καίει τα δάση η «ανάπτυξη»

Η Αττική στις στάχτες


Ακόμα δεν μπήκε το καλοκαίρι και όλη η Αττική μυρίζει κάρβουνο. Όμως, ακόμα πιο βαριά είναι η οσμή οργανωμένου εμπρησμού με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση των τελευταίων παρθένων περιοχών της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως το πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς της Κινέτας το 2018, αφήνοντας «κρανίου τόπο» τα Γεράνεια Όρη, τα οποία θεωρούνται «φιλέτο» για πολύφερνους επενδυτές. Επιτροπές κατοίκων της περιοχής μιλούν για «εξαιρετικά ύποπτη και βολική σύμπτωση» η πυρκαγιά να ξεσπάσει λίγους μήνες μετά τις κινητοποιήσεις και το μπλοκάρισμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Κορινθία, σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura.

Εγκατάλειψη και εμπορευματοποίηση βάζουν φωτιές στα δάση

«Οι καθαρισμοί, τα κλαδέματα, η διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών […] πρέπει να αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου». Είναι τα λόγια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, το Σάββατο 15 Μαΐου από την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μόλις έξι ημέρες μετά, τουλάχιστον 40.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους, καθώς και εξοχικές κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Κορινθίας, στη βόρεια πλαγιά των Γερανείων, έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Εκτός από τη χλωρίδα, ανυπολόγιστη είναι η ζημιά και για την πανίδα της περιοχής, ενώ για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές χρειάστηκε να εκκενωθεί ακόμα και το Αλεποχώρι. Η αντιπυρική σεζόν του 2021 έκανε «ποδαρικό» με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας ξανά τις τραγικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε ανθρώπους, μέσα και σχεδιασμό.

Τρία χρόνια μετά το Μάτι, ο αριθμός των πυροσβεστών παραμένει τραγικά χαμηλός, ενώ εκατοντάδες έχουν αποσπαστεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως οι αυτοκινητόδρομοι, η Fraport, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα δάση παραμένουν παραμελημένα, γεμάτα εύφλεκτα υλικά (ξερά χόρτα και κλαδιά, μπάζα, σκουπίδια) και ιδιοκτησιακό καθεστώς που ευνοεί τις πυρκαγιές (οι δασικές εκτάσεις στον Σχίνο ήταν ιδιωτικές). Ασυντήρητες γραμμές υψηλής και μέσης τάσης του απαξιωμένου προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ διέρχονται σε πολλές περιπτώσεις δίπλα από τα κλαδιά των δέντρων. Χρειάζεται «απλώς» η εγκληματική αμέλεια ή ο δόλος, τον οποίο τροφοδοτεί η αντιμετώπιση της δασικής γης ως εμπόρευμα, από κυβερνήσεις και κεφάλαιο, για να προκληθούν καταστροφές όπως αυτή στο εναπομείναν πράσινο των Γερανείων.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου