Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου η ιδρυτική συνέλευση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητών/ ερευνητριών, διδακτόρων/ διδακτορισσών και εργαζομένων σε ερευνητικά κέντρα και προγράμματα σε όλη την Ελλάδα.
Στην ανακοίνωσή της η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σημειώνει:
«Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 15/05/2021 οι διαδικασίες ψήφισης του καταστατικού του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στις διαδικασίες ψήφισης συμμετείχαν περισσότεροι από 300 συνάδελφοι/ισσες όλων των ειδικοτήτων (υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, μη μόνιμοι διδάσκοντες, εργαζόμενοι σε ερευνητικά κέντρα και προγράμματα) από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με παράλληλη διαδικτυακή σύνδεση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, γεγονός πρωτοποριακό και καινοτόμο για το συνδικαλισμό στην Ελλάδα.
Η ψήφιση του καταστατικού αποτελεί την κορύφωση των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αυτόν τον 1,5 χρόνο, αναπτύχθηκε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για τα χαρακτηριστικά της εργασίας στην έρευνα, τις πολλαπλές μορφές απασχόλησης των εργαζομένων, τον χαρακτήρα της έρευνας και τους τρόπους οργάνωσης για την καλύτερη διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Θεωρούμε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου όπως η μεγάλη κινητικότητα των εργαζομένων, η πανελλαδικότητα των ζητημάτων, η δυσκολία συγκρότησης σε μικρές πόλεις, είναι ζητήματα που μπορούν να απαντηθούν μόνο με πανελλαδική συγκρότηση.
Στόχο του σωματείου αποτελεί η έκφραση αυτών που δεν έχουν φωνή, των «αόρατων» ερευνητών/τριων στα εργαστήρια, των αναλώσιμων της έρευνας, αυτών που κάποιοι αποκαλούν «χομπίστες». Δεν θα υπήρχε έρευνα και εργαστηριακή εκπαίδευση στην Ελλάδα και πουθενά στον κόσμο, αν δεν υπήρχαν οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι μεταδιδάκτορες, το επισφαλές κομμάτι της έρευνας και της εκπαίδευσης. Όλοι και όλες εμείς ενωθήκαμε ώστε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: την αναγνώριση της εργασίας μας ως τέτοιας, τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, την ασφάλιση, και την αμοιβή μας σύμφωνα με την υψηλού επιπέδου εργασία που παρέχουμε και βάσει των σύγχρονων αναγκών μας.
Η ίδρυση του σωματείου αποτελεί για εμάς την απαρχή της δράσης μας. Ενάντια στον κατακερματισμό, ενάντια στον αδυσώπητο ανταγωνισμό και τις ατομικές διεξόδους, που προωθεί η εργοδοσία, εμείς απαντάμε με την οργάνωση μας, τους συλλογικούς μας αγώνες. Το αμέσως επόμενο διάστημα επιδιώκουμε να εγγραφούν όσο το δυνατό περισσότερα μέλη, ώστε η φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά. Ήδη, η ίδρυση του σωματείου αποτελεί την καλύτερη απάντηση από πλευρά μας στον αντιεκπαιδευτικό και αντιδημοκρατικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Με αισιοδοξία για το μέλλον, γιατί οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δε δόθηκαν».
Περισσότερα για το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσηστη στη σελίδα του στο facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου