Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προϋπολογίζει άλλη μια ληστρική υφαρπαγή από τους συνταξιούχους μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης, το Ελεγκτικό Συνέδριο ψάχνει και δεν καταφέρνει να βρει τι γίνεται και πού πηγαίνουν τα ποσά που εισπράττονται από τους συνταξιούχους. Οπως προκύπτει από την ανάγνωση του προϋπολογισμού για το 2025, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), τον κουμπαρά του ασφαλιστικού συστήματος, οι συνταξιούχοι και για το 2025 θα καταβάλουν μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης ποσό της τάξης των 886 εκατ. ευρώ (766 εκατ. ευρώ από την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις και 120 εκατ. ευρώ από την ΕΑΣ στις επικουρικές).
Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή όπως προκύπτει από την πλευρά της κυβέρνησης και η οποία πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα αναδεικνύει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο στην έκθεσή του για το ΑΚΑΓΕ ψάχνει να εξεύρει ένα ποσό πάνω από 1 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να το εντοπίσει, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να παίζουν κρυφτούλι για να μην αποκαλύψουν τι συμβαίνει με τη μαύρη τρύπα ύψους 1,04 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΑΚΑΓΕ. Το πιθανότερο είναι να… βουλώνουν τρύπες εντός του προβληματικού ΕΦΚΑ που ναι μεν παρουσιάζει αυξημένα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο «αιμορραγεί» λόγω των αυξημένων δαπανών που φέρνουν οι νέες συνταξιοδοτήσεις.
Συνεχής επιβάρυνση
Σύμφωνα μάλιστα με τον προϋπολογισμό 2025, το ποσό των 886 εκατ. ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων για το 2025 είναι το ίδιο που εισπράχθηκε και πέρυσι. Αυτό συμβαίνει διότι ως φαίνεται η κυβέρνηση σταμάτησε σε επίπεδο εισφοράς αλληλεγγύης τα «παιχνίδια» δίνω αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και τα παίρνω πίσω μέσω της μη τιμαριθμοποίησης των σχετικών φορολογικών κλιμάκων. Ετσι θα μετατοπιστεί ισόποσα το όριο για την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Συγκριμένα με την αύξηση στις συντάξεις για το 2025 που υπολογίζεται να είναι της τάξης του 2,4%, η καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα ξεκινά από τα 1.434 ευρώ και όχι από τα 1.400 που είναι σήμερα. Ετσι η «ληστρική» αφαίμαξη των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ και καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης δεν θα εκκινεί από τα 1.400 ευρώ αλλά από τα 1.434 ευρώ, καθώς θα έχει ενσωματώσει την αύξηση του 2,4%.
Καθίσταται προφανές ότι πρόκειται για τον τρόπο μέσω του οποίου κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αυξήσει τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης που για το 2023 ανέρχονται σε σχέση με το 2019 σε ποσοστό 122% (στις κύριες συντάξεις ) και 567% (στις επικουρικές συντάξεις), ενώ για το 2024 υπολογίζεται η ποσοστιαία αύξηση να ανέλθει στο 166% (κύριες) και 567% (επικουρικές). Πλέον με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας δεν θα καταγράφονται νέα υποζύγια αλλά θα επιβαρύνονται όλα τα προηγούμενα.
Οταν λοιπόν ο Κυρ. Μητσοτάκης πέρυσι ανακοίνωνε αυξήσεις στις συντάξεις (7,5% για το 2023 και 3% για το 2024) γνώριζε την παγίδα που έστηνε σε 550.000 συνταξιούχους. Μέσα σε αυτήν τη διετία ενέπλεξε στις δαγκάνες της εισφοράς αλληλεγγύης άλλους 200.000 συνταξιούχους αφού δεν τιμαριθμοποίησε την κλίμακα. Συνολικά σε 550.000 υπολογίζονται αυτοί που πληρώνουν αυτήν τη διπλή φορολόγηση. Πρόκειται για διπλής ενεργοποίησης έγκλημα, αφού αφενός μειώνεται η αγοραστική δύναμη αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων ενώ από την άλλη οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας στερούνται αυτό τον τζίρο που τελικά κατευθύνεται σε άγνωστους ακόμη και για το Ελεγκτικό Συνέδριο αποδέκτες.
Είναι χαρακτηριστικό προς τούτο η επισήμανση στη σύνοψη συμπερασμάτων, στην οποία αναγράφεται επί λέξει: «Για τους ίδιους, ως επί το πλείστον, λόγους, οφειλές του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προς το ΑΚΑΓΕ, όχι επακριβώς προσδιορισμένου, αλλά μεγάλου σε κάθε περίπτωση, ύψους, έχουν συσσωρευτεί και με εξαίρεση μεμονωμένες κατά καιρούς ενέργειες, ελάχιστα έχουν γίνει για την είσπραξή τους από το Κεφάλαιο».
Πού πήγαν τα λεφτά;
Ομως το ερώτημα παραμένει: Πού πάνε τα χρήματα από τη φοροληστρική επιδρομή στους συνταξιούχους μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης; Κανονικά υπό το κράτος των νόμων θα έπρεπε άμεσα τα σχετικά κονδύλια που αποτελούν πόρους του να πηγαίνουν στο ΑΚΑΓΕ. Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας έχει καθιερώσει τέτοιες θολές πρακτικές που ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορούν να εξεύρουν τον προορισμό των χρημάτων. Οπως προκύπτει από την Εκθεση Ελέγχου του ΑΚΑΓΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο εντοπίζει ως κύριο εύρημα την πλημμελή λογιστική παρακολούθηση του ΑΚΑΓΕ. Για να αποφύγει μάλιστα τον έλεγχο το υπουργείο Εργασίας σκαρφίστηκε το επιχείρημα ότι θα αναλάβει τη λογιστική αποτύπωση η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, κάτι που σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να ευσταθεί.
Οπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση 2024, στα μέχρι τώρα ελεγκτικά της προγράμματα δεν έχει συμπεριλάβει η συγκεκριμένη μονάδα τη διαχείριση του ΑΚΑΓΕ, ενώ αν το αναλάβει, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της που αφορά τον έλεγχο των οργανικών μονάδων του υπουργείου Εργασίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού προσπαθεί να «θολώσει» τη λογιστική αποτύπωση για να διαχειριστεί εκείνη κατά το δοκούν τα τεράστια εισπραττόμενα κονδύλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου