06 Δεκεμβρίου 2024

Σαντορίνη: Έγκλημα άγριας ζωής σε έναν τουριστικό παράδεισο - Καταγγελία από Committee Against Bird Slaughter (CABS) για παράνομη παγίδευση πουλιών στη Σαντορίνη (ΕΙΚΟΝΕΣ & VIDEO)

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, ειδικοί από την Committee-Against Bird Slaughter (CABS) χαρτογράφησαν και κατέγραψαν περισσότερες από εκατό μεγάλες παράνομες εγκαταστάσεις παγίδευσης για τη ζωντανή σύλληψη προστατευόμενων φλώρων, καρδερίνων, τρυγονιών και άλλων αποδημητικών ωδικών πτηνών.

Στη Σαντορίνη, τα πουλιά αλιεύονται με δίχτυα. Οι χώροι παγίδευσης συχνά αποτελούνται από μια μικρή πηγή νερού, διάφορα φυτά τροφής για τα πουλιά και ζωντανά δολώματα. [πηγή: Committee Against Bird Slaughter (CABS)]

Η ομάδα ανέφερε ότι οι λαθροθήρες χρησιμοποιούν μεγάλα δίχτυα-παγίδες καθώς και ζωντανά και ηλεκτρονικά δολώματα για να παρασύρουν τα πουλιά στις παγίδες τους. «Τα σημεία παγίδευσης λειτουργούν στις παραλίες, κοντά σε εκκλησίες, ακριβώς δίπλα σε κεντρικούς δρόμους και κοντά σε σημαντικά τουριστικά μέρη, όπως τα Φηρά, η Οία, το Καμάρι και το Ακρωτήρι», δήλωσε η εκπρόσωπος της CABS Stefania Travaglia. «Με βάση τα στοιχεία της έρευνάς μας, εκτιμούμε ότι αρκετές χιλιάδες πουλιά παγιδεύονται παράνομα κάθε φθινόπωρο, κυρίως τον Νοέμβριο».

Οι ομάδες CABS βρήκαν περισσότερες από 100 θέσεις παγίδευσης στο νησί [πηγή: Committee Against Bird Slaughter (CABS)]


 

Η CABS παρατήρησε επίσης ότι οι τοπικές αρχές – παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν το πρόβλημα – δεν φαίνεται να έχουν λάβει σοβαρά μέτρα/δράσεις για να σταματήσουν τους λαθροθήρες πουλιών. «Αντιλαμβανόμαστε ότι σε σύγκριση με την κλίμακα του προβλήματος η τοπική αστυνομία και οι θηροφύλακες δεν διαθέτουν αρκετούς -αν όχι καθόλου- πόρους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκλήματος κατά της άγριας ζωής» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της CABS Axel Hirschfeld, καταλήγοντας ότι η συνεχής έλλειψη επιβολής έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση αναρχίας όπου οι λαθροθήρες μπορούν να δρουν ατιμώρητοι και οι τοπικές αρχές -υποστελεχωμένες πέρα από την ανάκτηση- δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν τα στραβά μάτια.

Χιλιάδες άγρια πτηνά, προστατευόμενα, κατά τα άλλα, είδη, πέφτουν θύματα μιας εγκληματικής νοοτροπίας στο νησί της Σαντορίνης, μπροστά στα μάτια όλων.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία διάθεση από τις αρχές να σταματήσει αυτή την κατάσταση που κρύβεται πίσω από την δήθεν παράδοση και υποτιθέμενους “συλλόγους”.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου σε πρόσφατες επισκέψεις του στο νησί, αλλά και στο παρελθόν, μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει καταγγείλει στις αρχές αυτή την εκτεταμένη παρανομία.

Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

«Η Σαντορίνη και τα άλλα νησιά του Αιγαίου αποτελούν σημαντικό σταθμό για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά στο εξαμηνιαίο ταξίδι τους μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και της Αφρικής.
Η μεγάλης κλίμακας και ανεξέλεγκτη λαθροθηρία – όπως παρατηρήθηκε από τις ομάδες μας στη Σαντορίνη – αποτελεί διεθνές πρόβλημα διατήρησης», δήλωσε ο Axel Hirschfeld και πρόσθεσε ότι η αγνόηση ή η ανοχή της αποτελεί σοβαρή παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά. Ως εκ τούτου, η CABS καλεί την κυβέρνηση στην Αθήνα να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να διασφαλίσει ότι οι ελληνικοί και διεθνείς περιβαλλοντικοί νόμοι τηρούνται.


Το διάσημο ελληνικό νησί διακοπών της Σαντορίνης αποτελεί εστία λαθροθηρίας στην ανατολική Μεσόγειο. Εκεί που το καλοκαίρι τα κρουαζιερόπλοια κατακλύζουν τα γραφικά χωριά με τουρίστες, το φθινόπωρο εκατοντάδες παγιδευτές πουλιών βγαίνουν θρασύτατα στο κυνήγι των αποδημητικών ωδικών πτηνών. Το νησί στο Αιγαίο Πέλαγος είναι γεμάτο με σημεία παγίδευσης όπου οι δράστες πιάνουν παράνομα με δίχτυα παγίδευσης μεταξύ άλλων φλώρους και καρδερίνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται «ζωντανά δολώματα» πουλιών – μερικές φορές ανάλγητα δεμένα στο έδαφος. Τα πουλιά καταλήγουν κλεισμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά και εκτίθενται παντού σε χωριά, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής της CABS αυτό το φθινόπωρο, οι εμπειρογνώμονες μας βρήκαν συνολικά 107 ενεργά σημεία παγίδευσης – συχνά εύκολα ορατά από όλους στην περιοχή των χωριών και των δρόμων. Οι παγιδευτές δραστηριοποιούνται ακριβώς δίπλα σε τουριστικά αξιοθέατα όπως οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι. Η απόλυτη κλίμακα της παγίδευσης πουλιών δείχνει ότι η αστυνομία και οι κυνηγετικές αρχές της Σαντορίνης είναι εντελώς πελαγωμένες από την κατάσταση.

Τα πτηνά καταλήγουν αργότερα σε μικρά κλουβιά σε γκαράζ, σε τοίχους σπιτιών ή σε εισόδους [πηγή: Committee Against Bird Slaughter (CABS)]

 

Η CABS προειδοποίησε επίσης τις αρχές να μην εξαπατηθούν από τον ισχυρισμό των παγιδευτών ότι τα περισσότερα από τα πουλιά απελευθερώνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Όπως ανέφερε η Stefania Travaglia: «Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το πόσα ακριβώς πουλιά απελευθερώνονται, ενώ από την άλλη πλευρά βλέπουμε παντού στη Σαντορίνη πτηνοτροφεία γεμάτα με πουλιά σε κλουβιά».

Διαβάστε ακόμα:

Committee Against Bird Slaughter (CABS)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου