08 Δεκεμβρίου 2024

Κανείς δεν μιλά για τους νεκρούς εργάτες… - Της Ιωάννας Αναστασίου

Βαρύς είναι ο φόρος αίματος στους χώρους εργασίας με τους νεκρούς εργαζόμενους χρόνο το χρόνο να αυξάνονται δραματικά. Τα νούμερα καταγράφονται σε ψυχρούς καταλόγους αστυνομικών δελτίων. Μετά από αυτό ούτε που ασχολείται κάποιος με “τα γιατί και τα πως” των ολοένα και αυξανόμενων εργατικών ατυχημάτων. Έως και το τέλος Νοεμβρίου 132 σκληρές ιστορίες κρύβονται πίσω από αυτόν τον αριθμό θανάτων. Εργατικά ατυχήματα που παραμένουν αόρατα στις στατιστικές του κράτους, αλλά κι όταν αυτά καταγράφονται από τον αρμόδιο φορέα, την Επιθεώρηση Εργασίας, τα στοιχεία είναι ελλιπή. Είναι χαρακτηριστικό πως η πιο πρόσφατη αναφορά για τα εργατικά ατυχήματα και τους θανάτους σε ώρα εργασίας στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας είναι το 2022. Έκτοτε δεν υπάρχει οποιαδήποτε μέριμνα ή θωράκιση. Τα εργατικά ατυχήματα περνάνε στις πίσω σελίδες στα Μέσα ενημέρωσης, δεν ενδιαφέρουν και δεν προβάλλονται στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ. 

Οι αόρατοι από τις στατιστικές έφθασαν στην Κομισιόν

Το 11μηνο του 2024 σκοτώθηκαν σε ώρα εργασίας 132 εργαζόμενοι, ενώ υπάρχουν και 219 τραυματίες από εργατικά ατυχήματα. Τα σοκαριστικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ανεξάρτητη έρευνα Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζόμενων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.Τ.Ε.Ε.), η οποία κατέθεσε τα στοιχεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα υπό καταγράφονται από τις στατιστικές”, σημειώνεται στην αναφορά προς την Κομισιόν. Η απουσία οποιασδήποτε θεσμικής παρέμβασης με την παράλληλη ασυδοσία που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, αναφέρονται ως κύριες αιτίες για τη μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σκοτώθηκαν σε εργασιακούς χώρους 179 εργάτες, σχεδόν ένας θάνατος κάθε δύο ημέρες, ενώ υπήραν 287 σοβαρά τραυματίες. Για τους 11 μήνες του 2024 η αύξηση θανάτων από εργατικό ατύχημα είναι τεράστια, πάνω από 18% και ακόμη δεν τελείωσε η χρονιά. Τα τρία τελευταία χρόνια οι νεκροί σε εργατικά ατυχήματα φτάνουν τα 600 άτομα!

Σχεδόν τα τρία στα τέσσερα εργατικά δυστυχήματα περνάνε «κάτω από τα ραντάρ» των ελεγκτικών αρχών και είναι αόρατα από τις επίσημες στατιστικές, δηλώνει ο Αντρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασίας (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η καταγραφή των θανάτων στην εργασία από την Επιθεώρηση Εργασίας δίνεται στη δημοσιότητα με καθυστέρηση δύο ετών αλλά και πάλι καταγράφει μόνο το 1/3 ή 1/ 4 των περιστατικών. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφονται από επίσημο φορέα οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες. Επίσημες έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΥΑΕ μιλούν για περίπου 2.500 θανάτους κάθε χρόνο. 

Μια από τις αιτίες, όπως αναφέρεται, είναι και η πλημμελής τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία που συνδέονται άμεσα με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η απουσία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 85% και στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 29%, στις δε μικρές εταιρείες βρίσκεται μόλις στο 10%, έχει σημαντικές επιπτώσεις στους όρους της ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας. 

Ένα επιπλέον στοιχείο που καταδεικνύει την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για τα εργατικά δυστυχήματα είναι ότι η Επιθεώρηση εργασίας συμμετέχει στην “Ευρωπαϊκή Εκστρατεία της Επιτροπής Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC) Σχετικά με τα Εργατικά Ατυχήματα – Βελτίωση της Πρόληψης των Εργατικών Ατυχημάτων” στα χαρτιά. Στην ιστοσελίδα της αρμόδιας υπηρεσίας υπάρχουν μόνο οι “στόχοι” της εκστρατείας 2023-2024 χωρίς κάποιο στοιχείο έρευνας ή καταγραφής. 

Η “επαγγελματική” κατανομή των εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων στην έρευνα, δείχνει πως τα περισσότερα καταγράφηκαν στον αγροτικό τομέα, συνολικά 28, έπεται ο κατασκευαστικός κλάδος -Οικοδομικές εργασίες-εργοτάξιο- τεχνικά έργα, όπου καταγράφηκαν 26 εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα. Στις άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως υπάλληλοι-εργάτες-μισθωτοί έγιναν 32 εργατικά δυστυχήματα. Σε δήμους καταγράφηκαν 6 θάνατοι, σε οδηγούς 7, σε ναυπηγεία και λιμάνια άλλα 8. Σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας υπάρχουν 2, σε Υπηρεσίες Γραφείου 3 και σε Διανομείς επίσης δύο. 

Οι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώνονται τα περισσότερα εργατικά δυστυχήματα είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όταν στις κακές συνθήκες εργασίας αλλά και στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας, προστίθενται οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Ετσι τον Ιούλιο σημειώθηκαν 16 εργατικά δυστυχήματα και τον Αύγουστο άλλα 15. 

Σε ότι αφορά τα εργατικά δυστυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν από την Eurostat για το 2022. Σύμφωνα με αυτά τα εργατικά δυστυχήματα στοίχισαν τη ζωή σε 3.286 άτομα στιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξαν σχεδόν 2,97 εκατομμύρια μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3% από το 2,88 εκατομμύρια στη διάρκεια του 2021. Τα 3.216 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα του 2022 αντιστοιχούν στο 0,1% του συνόλου των ατυχημάτων. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου