Aκόμη ένας φωτοβολταϊκός σταθμός-μαμούθ βρίσκεται στα σκαριά στην Αιτωλοακαρνανία, σε μια περιοχή με αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για τον φωτοβολταϊκό σταθμό στη θέση «Καλαμάκι» της Δημοτικής Ενότητας Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου, ισχύος 100 MW, με σύστημα αποθήκευσης χωρητικότητας 100 MWh. Η έκταση που θα καταλαμβάνει θα είναι λίγο μικρότερη από αυτήν της πόλης του Αγρινίου!
Ο σταθμός, που θα βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης του Αστακού, θα καταλαμβάνει έκταση 418.865 τετραγωνικών μέτρων, το 40% της οποίας αποτελείται από καλλιέργειες σιτηρών, ελαιώνες, αμπελώνες, οπωροφόρα δέντρα και χωράφια σε αγρανάπαυση και περίπου το άλλο 40% από δασική έκταση βελανιδιάς και πουρναριού.
Συνολικά, θα αποτελείται από 148.306 φωτοβολταϊκά πλαίσια με απόδοση μόλις 21% (!) και από 25 οικίσκους μπαταριών, συνολικής έκτασης 2,5 στρεμμάτων. Θα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της Αιτωλοακαρνανίας.
Επικίνδυνες μπαταρίες
Η περιοχή του έργου χρησιμοποιείται σε τακτική βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για βόσκηση από τους κτηνοτρόφους των οικισμών Αστακός, Μπαμπίνη, Μαχαιράς, Σκουρτού και Χρυσοβίτσα. Σύμφωνα με την ίδια τη μελέτη του έργου, η εκτίμηση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου που υπάρχει στην υπό μελέτη περιοχή και στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνάει τα 34.000 ζώα, κυρίως πρόβατα.
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα πρώτα σπίτια των χωριών Μαχαιράς (140 μέτρα), Μπαμπίνη (250 μ.) και Σκουρτού (300 μ.), κυριολεκτικά μπροστά από τις αυλές των σπιτιών. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του έργου καθώς και η γραμμή μέσης τάσης χωροθετούνται στην κοινότητα Μαχαιράς, ενώ μικρό μέρος του έργου χωροθετείται στην κοινότητα Μπαμπίνης.
Το έργο θα περιλαμβάνει σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συσσωρευτές (μπαταρίες), μια τεχνολογία άκρως επικίνδυνη και διόλου δοκιμασμένη στην Ελλάδα και εφαρμοσμένη σε πειραματικό στάδιο σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Εντούτοις, ο μελετητής του έργου είτε «ξέχασε» είτε απέκρυψε σκόπιμα πολύ σημαντικά στοιχεία, όπως το ότι για τους Σταθμούς Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σε κανένα πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για τις ιδιαιτερότητες των συσσωρευτών, δηλαδή από τι υλικά αποτελούνται, τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα κ.λπ.
Κι ακόμη παρέλειψε αναλυτική αναφορά για τις συνέπειες του σταθμού αποθήκευσης στο περιβάλλον και στους οικισμούς που περιλαμβάνουν την πιθανή διαρροή επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, την ύπαρξη υδατορέματος σε κοντινή απόσταση, τον κίνδυνο πυρκαγιάς εντός δασικής έκτασης, την έκλυση τοξικών αερίων σε περίπτωση πυρκαγιάς και την κοντινή απόσταση από κατοικημένες περιοχές.
«Μαύρη ανάπτυξη»
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της επέλασης των φωτοβολταϊκών στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται τεράστιες εκτάσεις κυρίως των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου, περιοχές με αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα (γεωργία - κτηνοτροφία), στις οποίες τα τελευταία χρόνια αδειοδοτούνται και εγκαθίστανται ήδη μεγάλοι ή μικρότεροι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και οι οποίες παράλληλα έχουν ήδη υποβαθμιστεί από δεκάδες ανεμογεννήτριες στις κορυφές βουνών και λόφων, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση αρκετών δεκάδων ακόμη.
«Δεν πρόκειται για πράσινη αλλά για μαύρη ανάπτυξη. Αν αυτή η εξάπλωση και η άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνεχιστεί, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας στην περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα γενικότερα. Η αλλαγή στη χρήση γης θα έχει ολέθρια αποτελέσματα όχι μόνο για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες-γεωργούς-κτηνοτρόφους αλλά και για τους καταναλωτές και το μικροκλίμα της περιοχής», επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας. Και καλεί:
● Τους δημότες Ξηρομέρου, τα τοπικά συμβούλια, τους συλλόγους της περιοχής, τους κατοίκους και τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη από όλη την επικράτεια να ενημερωθούν και να δηλώσουν την εναντίωσή τους στα έργο αυτό, γνωμοδοτώντας-συμμετέχοντας στη διαβούλευση που λήγει στις 18 Δεκεμβρίου.
● Τον Δήμο Ξηρομέρου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να λάβουν γνώση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), να γνωμοδοτήσουν-συμμετάσχουν στη διαβούλευση και να σταθούν έμπρακτα δίπλα στους κατοίκους της περιοχής.
● Τις αρμόδιες υπηρεσίες να μελετήσουν πολύ σοβαρά τα αναγραφόμενα της ΜΠΕ, να μην προσυπογράψουν την περαιτέρω καταστροφή της ευρύτερης περιοχής, καταθέτοντας τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις και να μην γνωμοδοτούν θετικά, δίχως να διαβάζουν καν τις μελέτες!
● Το υπουργείο Περιβάλλοντος ως αδειοδοτούσα αρχή να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών και των πολιτών και να μην εγκρίνει την περαιτέρω υποβάθμιση-καταστροφή της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου και την υποβάθμιση της ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στην Αιτωλοακαρνανία.
Τα κόστη
Κι αυτά διαδραματίζονται όταν έρευνα του 2019 από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ε.Ε. υπολογίζει ότι στην Ελλάδα μόνο τα φωτοβολταϊκά στέγης μπορούν να καλύψουν το 32% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την παραγωγή ενέργειας εντός των κέντρων κατανάλωσης περιορίζεται η απώλεια ενέργειας κατά τη μεταφορά της, οι πολίτες γίνονται επιδοτούμενοι παραγωγοί – σε αντίθεση με τον ισχύοντα νόμο που δίνει προτεραιότητα στους μεγάλους παραγωγούς, δεν χρειάζονται νέοι δρόμοι, αποδάσωση και εκχερσώσεις ώστε να εγκατασταθούν τα πάνελ και δεν χάνονται θέσεις εργασίας. Δηλαδή μειώνονται τα οικονομικά, τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά κόστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου