04 Δεκεμβρίου 2023

Αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση αλλά συντρίβονται οι πολίτες από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και το κόστος στέγασης

Fitch: Αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο – Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, χρεοκοπούν οι πολίτες

Προετοιμάζεται το έδαφος για τη «δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή» που διαβλέπει ο Fitch, με συνέπεια ακόμα πιο σφιχτή οικονομική πολιτική

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της στη βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+. Σε διθυραμβικές δηλώσεις προέβησαν οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Παπαθανάσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη «δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή» που διαβλέπει ο Fitch, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό για ακόμα πιο σφιχτή οικονομική πολιτική.

Ο Fitch είναι ο τέταρτος οίκος που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είχαν προηγηθεί ο Scope Ratings τον Αύγουστο, ο DBRS τον Σεπτέμβριο και ο S&P τον Οκτώβριο.

Oι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Fitch, είναι η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, η ανθεκτική ανάπτυξη, η συνέχεια της πολιτικής και η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

«Μεταρρυθμίσεις σε τομείς, όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, το κράτος δικαίου και η αγορά εργασίας, βρίσκονται καθ’ οδόν και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν κάποιες διαρθρωτικές αδυναμίες. Η δέσμευση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παραμένει ισχυρή, με την Ελλάδα να κάνει σταδιακή πρόοδο σε όρους εκταμίευσης και σχεδιασμού, αν και εξακολουθούν να παραμένουν κάποιοι κίνδυνοι στην υλοποίηση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οίκος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για αυτήν την εξέλιξη, με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει πανηγυρικά ότι «Η σημερινή αναβάθμιση είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, με τη συνέχιση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας με την κοινωνική ευαισθησία». Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε πως «Η επενδυτική βαθμίδα που κατακτά η Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας. Το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται και καθιστά τους ελληνικούς τίτλους πιο ορατούς από θεσμικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές διεθνώς. Προκαλεί νέα μείωση του κόστους δανεισμού. Μεγεθύνει τις προοπτικές περαιτέρω αυξήσεων των εισοδημάτων για όλους, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους».

Προφανώς, για όλους αυτούς το γεγονός ότι τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας, του πληθωρισμού, του κόστους στέγασης, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται να συνεχιστεί η εκτόξευση των ανατιμήσεων, δεν τους… απασχολεί ιδιαίτερα. 

***

Νέες ανατιμήσεις και το 2024 – Πληθωρισμός, ακρίβεια και κόστος στέγασης συντρίβουν τα νοικοκυριά

Όλα τα στοιχεία είναι συντριπτικά: το ράλι των ανατιμήσεων όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά θα συνεχίσει την πορεία του «ξεζουμίζοντας» και ό,τι ελάχιστο έχει απομείνει από τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Η πρόσφατη είδηση ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου -μέχρι και 100 δολάρια το βαρέλι- είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει άμεσα τα νοικοκυριά, όχι μόνο στο επίπεδο της αγοράς ενέργειας, αλλά και στο σύνολο των παραγόμενων από πετρέλαιο αγαθών.

Την ίδια ώρα, λόγω της ακρίβειας παρατηρείται μείωση στις αγορές ακόμα και στα τρόφιμα, σε είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακά είδη για το επόμενο 12μηνο προβλέπεται για έναν στους δύο Έλληνες καταναλωτές, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας. Ταυτόχρονα 7 στους 10 σχεδιάζουν να περιορίσουν δευτερεύουσες ανάγκες όπως ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πραγματικοί μισθοί έχουν υποστεί νέα καθίζηση. Νέα στοιχεία δείχνουν πως το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών βαίνει διαρκώς μειούμενο, καθώς, παρά το… success story, που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί κατά 0,2% το 2023! Την ίδια ώρα, τα πραγματικά κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 5,9%

Το σπιράλ των ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, κυρίως σε προϊόντα τροφίμων, με βάση όσα εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Κι αυτό την ώρα που τα “χτυπήματα” που αναμένεται να δεχτούν τα νοικοκυριά, το 2024 προέρχονται και από άλλα μέτωπα. Ήδη, οι αυξήσεις, από το νέο έτος των διοδίων, αλλά και η άρση των μέτρων για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και η έλευση των νέων τιμολογίων, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής επιστρέφει, έστω και κεκαλυμμένα, δημιουργεί ανασφάλεια.

Εκτιμήσεις του υποδιοικητή της ΤτΕ

Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, θα πέσει αλλά όχι οι τιμές” ανέφερε, επίσης, πριν λίγες μέρες, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πελαγίδης ανέφερε πως “Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα πέσει ο ρυθμός του πληθωρισμού, που ήδη αποκλιμακώνεται και μάλιστα αρκετά γρήγορα”. Ωστόσο όπως σχολίασε “τα επίπεδα των τιμών δεν θα πέσουν στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς έχουν ήδη προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα οι μισθοί-στην Ευρώπη έχουμε φέτος 6% με 7% αύξηση των μισθών, οι αμοιβές των παραγωγικών συντελεστών, τα ενοίκια, τα κέρδη, όλα αυτά. Για να πέσουν οι τιμές στα προηγούμενα επίπεδα πρέπει να ληφθούν πίσω όλα. Και τα κέρδη” τόνισε ο κ. Πελαγίδης θέτοντας επί τάπητος, ένα άλλο παράγοντα κομβικό για τον πληθωρισμό, που είναι τα “κέρδη απληστίας”.

Απλησίαστη η στέγη

Αν κάτι, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, κρατούσε την όποια αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών σε ανεκτά επίπεδα, ήταν τα σχετικά χαμηλά κόστη της στέγασης. Τώρα πλέον και αυτό έχει αλλάξει, μετατρέποντας τη στέγη σε απλησίαστη πολυτέλεια. Συγκεκριμένα, με ρυθμό 11,9% «έτρεξαν» οι αυξήσεις των τιμών των διαμερισμάτων στη χώρα το γ΄ τρίμηνο συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία της τελευταίας, τουλάχιστον, τριετίας, καθιστώντας πανάκριβη τη στέγη στην Ελλάδα. Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 11,6% και των παλαιών στο 12,2%, ενώ με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 12% στην Αθήνα, 15,4% στη Θεσσαλονίκη, 12,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 9,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου