Χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ μισθωτών (πρώην ΙΚΑ) που βρίσκονται στο όριο συνταξιοδότησης «φορτώνονται» από πέντε έως επτά έτη περισσότερης εργασίας αν είναι άντρες και μέχρι και δώδεκα αν είναι γυναίκες. Είναι μια έμμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δη ένα νέο φίλτρο που προσθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όσους μπορούσαν να εξέλθουν υπό καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης (και μειωμένης σύνταξης).
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 121 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου (μίνι ασφαλιστικό) που τιτλοφορείται «Προϋποθέσεις ασφαλιστικού δεσμού μειωμένης σύνταξης για το έτος 2020» για τους ασφαλισμένους πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993 που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, σε περίπτωση που δεν συμπληρώνουν 100 ημέρες ασφάλισης εντός του έτους 2020 η αναζήτηση της πενταετίας του ασφαλιστικού δεσμού εκτείνεται για επιπλέον ένα έτος. Την ίδια ώρα λοιπόν που ο Αδωνης Γεωργιάδης διαβεβαίωνε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2027, διαψεύδοντας τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου που μιλούσε για αύξηση ορίων ηλικίας, έθετε σε διαβούλευση το μίνι ασφαλιστικό που αυξάνει εμμέσως τα όρια ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Το χρονικό όριο για τα 100 ένσημα κατ’ έτος
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο Αδ. Γεωργιάδης με την ιδιότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αυξάνει στα έξι από τα πέντε έτη το χρονικό όριο για τα 100 ένσημα ανά έτος που απαιτούνται ώστε κάποιος που ασφαλίστηκε πρώτη φορά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1992 (για τους ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ισχύει η ειδική διάταξη των 750 ημερών ασφάλισης τουλάχιστον την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης) να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα με μειωμένη σύνταξη και με 4.500 ημέρες ασφάλισης (15 έτη) όταν πιάσει το ηλικιακό όριο των 60 (για όσους συμπλήρωσαν τις 4.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012) ή των 62 ετών.
Μέχρι να ψηφιστεί και να ισχύσει ο νέος νόμος αυτό που ισχύει είναι ότι για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος με μειωμένη σύνταξη έχοντας τις ηλικιακές προϋποθέσεις πρέπει κάθε χρόνο να έχει 100 ένσημα (δηλαδή 500 στην πενταετία).
Οι όροι για χορήγηση πρόωρης σύνταξης
Η πραγματοποίηση 4.500 ημερών (15 έτη) ασφάλισης θεωρείται βασική προϋπόθεση χορήγησης σύνταξης. Προσοχή, για όσους θέλουν να εξαγοράσουν πλασματικούς χρόνους για να συμπληρώσουν απαιτούνται 3.600 ημέρες (δώδεκα έτη) πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης. Συνεπώς, η συμπλήρωση του χρόνου κάτω των 3.600 ημερών γίνεται μόνο με αυτασφάλιση, που και γι’ αυτήν απαιτούνται επίσης 3.000 ημέρες ασφάλισης ή η υποβολή της αίτησης εντός έτους από τη διακοπή της εργασίας. Επίσης, η χρήση πλασματικών χρόνων για τη συμπλήρωση των 4.500 ημερών για τους (άντρες) περιορίζεται στη στρατιωτική θητεία, στους χρόνους ασθένειας και τακτικής ανεργίας.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία που θίγουν Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τσακλόγλου, προσθέτοντάς τους από πέντε έως επτά έτη επιπλέον εργασίας ως προϋπόθεση μειωμένης σύνταξης (62 ετών με 4.500 ημέρες ασφάλισης), απαιτείται και ασφαλιστικός δεσμός. Δηλαδή τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία πέντε έτη (57-61) που προηγούνται της αίτησης για σύνταξη. Ο χρόνος για τη συμπλήρωση των 100 ημερών δεν εξαγοράζεται, ισχύει μόνο ο χρόνος του ταμείου ανεργίας ή της προαιρετικής ασφάλισης (αυτασφάλιση). Το δικαίωμα αυτασφάλισης ασκείται μέχρι τρεις φορές, η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε ένα χρόνο από τη διακοπή της εργασίας ή οποτεδήποτε όταν υπάρχουν 3.000 ημέρες στην ασφάλιση.
Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι επιλέγουν να εξέλθουν του εργασιακού τους βίου παρότι προβλέπεται μειωμένη σύνταξη που ανέρχεται σε 0,5% για κάθε μήνα που υπολείπεται του 67ου έτους (6% ανά έτος ή 30% για πέντε έτη) επί του ποσού εθνικής σύνταξης (σήμερα είναι 413,76 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί από 1 Ιανουαρίου 2024 κατά 3,1% και να ανέλθει στα 426,58 ευρώ).
Ποιοι θίγονται
Θίγεται μια τεράστια δεξαμενή υποψήφιων συνταξιούχων οι οποίοι εργάζονται κυρίαρχα σε χειρωνακτικές εργασίες που απαιτούν μυϊκή δύναμη και καλή φυσική κατάσταση και δύσκολα βρίσκουν 100 μεροκάματα στα τελευταία έτη του εργασιακού τους βίου (αλιείς, γεωργοί, οικοδόμοι, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι σε πλοία, εργοστάσια κ.λπ.). Ομως στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και πολλές γυναίκες, κυρίως εμποροϋπάλληλοι και καθαρίστριες, που αναγκάστηκαν να βγουν στην εργασία αργότερα και δεν έχουν πολλές ημέρες ασφάλισης (ένσημα). Επιπρόσθετα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν και την εισβολή της τεχνολογίας και του αυτοματισμού στους χώρους εργασίας που περιορίζουν τις χειρωνακτικές εργασίες, με αποτέλεσμα να προβάλλει σ’ αυτούς έντονα το φάσμα της ανεργίας.
Πλέον όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, με χαμηλές αποδοχές κατά το συντριπτικό τους ποσοστό –άρα και με μικρό συντάξιμο ποσό–, πέραν της γήρανσης και της έλλειψης της απαιτούμενης φυσικής κατάστασης έχουν να αντιμετωπίσουν ως εχθρούς και τους Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Τσακλόγλου, που προσθέτουν ένα φίλτρο (επιπλέον ένα έτος και άλλα 100 ένσημα) στον ασφαλιστικό δεσμό, με αποτέλεσμα να πρέπει να εργαστούν άλλα 5-12 έτη για να εξέλθουν του εργασιακού τους βίου στα 67.
Διαβάστε επίσης: Σύνταξη στα 72, κάθε έτος και ένα βήμα πιο κοντά
Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι – Οργή για τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου