16 Νοεμβρίου 2023

ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ: Μετά τα βουνά έρχεται η σειρά των θαλασσών μας - Πρόβλεψη για τη Γυάρο και τη Δονούσα - Δύο συζητήσεις στις 17 και 18/11/2023 (ΧΑΡΤΗΣ)

1η Συζήτηση 17/11/2023 από την Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων


Στις 31/10/2023 η ΕΔΕΥΕΠ, η αρμόδια αρχή διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και προσδιορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), ανακοίνωσε το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
 
Τα αρχικά της αρχής αυτής σημαίνουν "Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων". Το ότι η ίδια αρχή είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των επενδύσεων σε εξορύξεις υδρογονανθράκων και των "πράσινων" επενδύσεων ανεμογεννητριών μοιάζει οξύμωρο. Γίνεται ωστόσο κατανοητό από το γεγονός ότι οι βιομηχανικές ΑΠΕ προϋποθέτουν ορυκτά καύσιμα για την λειτουργία και εξισορρόπησή τους και ότι οι ίδιες οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επενδύουν σε ΑΠΕ. Η "μαύρη" και η "πράσινη" οικονομία δεν είναι ανταγωνιστικοί αλλά συμπληρωματικοί τομείς.
 
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε εκτιμά την ισχύ των αιολικών που μπορούν να αναπτυχθούν στη θάλασσα σε 12,4 GW και δεσμεύει 25 θαλάσσιες περιοχές, συνολικής έκτασης 2.712 τ. χλμ.
 
Υποτίθεται ότι έχει γίνει μια μακροχρόνια και πολυπαραγοντική έρευνα για την χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Μια ματιά ωστόσο στο χάρτη που παρουσιάστηκε σε αυτήν την εκδήλωση, τον οποίο επισυνάπτουμε, δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Οι "μελετητές" και "επιστήμονες" που εργάστηκαν για το θέμα κατάφεραν να προτείνουν περιοχές για τα θαλάσσια αιολικά, που:
 
1. Είναι επάνω σε μεταναστευτικούς διαδρόμους πουλιών.
 
2. Είναι μέσα ή ακριβώς δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
 
3. Είναι στο σύνολό τους σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά (εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης των 6 μιλίων που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία), κάτι που τις καθιστά ιδιαίτερα ενοχλητικές οπτικά.
 
4. Είναι σε τουριστικά μέρη.
 
5. Είναι σε περιοχές που συχνάζουν θαλάσσια θηλαστικά ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ανεμογεννήτριες.
 
6. Είναι σε ζώνες σημαντικές για την παράκτια αλιεία.
 
Συγκεκριμένα, τα μέρη που προτείνεται να μπουν οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με βάση το χάρτη (επισυνάπτεται) είναι:
 
1η φάση: Η Αλεξανδρούπολη, το δέλτα του Έβρου και η βόρεια ακτή της Σαμοθράκης.
 
2η φάση: Η περιοχή των Αγ. Αποστόλων της Νότιας Εύβοιας, τα Διαπόντια Νησιά της Κέρκυρας, η Γυάρος, ο Πατραϊκός Κόλπος, το Πρασονήσι της Ρόδου, οι θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Ελούντας και ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, η Δονούσα και η βόρεια Χίος.
 
3η φάση: Ο Αγ. Ευστράτιος, η νότια και δυτική Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κάσος, τα Αντικύθηρα, η Δονούσα (επέκταση), τα Ψαρά, ο κόλπος της Κύμης στην Εύβοια και η θαλάσσια περιοχή μπροστά στη Σητεία της Κρήτης.
 
Τα σχέδιά τους δεν πρέπει να περάσουν! Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, που έχουν ύψος μέχρι 270 μέτρα, θα αλλάξουν για πάντα την εικόνα του Αιγαίου και του Ιονίου!
 
Καταθέτουμε όλοι/ες τα σχόλιά μας στη δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά, που διαρκεί μέχρι τις 30/11. H μελέτη είναι διαθέσιμη για λήψη εδώ: https://herema.gr/announcement-seia-ndp-owf/
 
Ο σχολιασμός της μελέτης γίνεται με αποστολή email στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (email: sec.dipa@prv.ypeka.gr).
 
Η Κίνησή μας θα διοργανώσει διαδικτυακή συζήτηση σε σχέση με το θέμα των υπεράκτιων αιολικών με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και κατοίκων των περιοχών που πλήττονται την Παρασκευή 17/11 στις 20:00. Όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, μπορεί να στείλει email στο nisidesaigaiou@gmail.com με ένα σύντομο κείμενο όπου αναφέρεται σε ποια περιοχή κατοικεί και γιατί ενδιαφέρεται για το θέμα.
 
 

2η Συζήτηση στις 18/11/2023 από την Ευτοπία: περιοδικό-εκδόσεις


Συζήτηση για τα σχέδια εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών εργοστασίων: Εντευκτήριο της Ευτοπίας (Ναυαρίνου 17), Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 6 μ.μ.
 
Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συζήτηση για το τεράστιο μέτωπο που ανοίγει με τα υπεράκτια αιολικά εργοστάσια. 
 
Μεγάλες θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές θα δεσμευτούν από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη διάλυση των τοπικών κοινωνιών, καθιστώντας τους ανθρώπους, ξένους στα ίδια τους τα μέρη και σπρώχνοντάς τους διαρκώς προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. 
 
Στην Εύβοια, στην Ικαρία, στον Άη Στράτη, στη Γυάρο, βόρεια της Σαμοθράκης και αλλού, ετοιμάζονται μεγάλες υπεράκτιες αιολικές βιομηχανίες. 
 
Οι αγώνες των τελευταίων χρόνων κατά των αιολικών στα βουνά έχουν αποδείξει ότι, όπου υπάρχουν αποφασισμένοι άνθρωποι και έχουν διαμορφωθεί ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες, μπορούν να γίνουν πολλά και αρκετά από αυτά να σχέδια να ακυρωθούν, αναπτύσσοντας μια νέα, πρωτόγνωρη κοινωνική δυναμική. 
 
Είναι επιτακτική ανάγκη να αναδυθούν νέες κοινότητες αγώνα στα και για τα μέρη που απειλούνται από αυτά τα σχέδια. 
 
Νέες πρωτοβουλίες, επιτροπές και συλλογικότητες που θα έχουν ως βασικό στόχο να νικήσουν, και όχι απλά να καταδείξουν. 
 
Είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί ανοιχτός ζωτικός χώρος, για να μην σφίξει ο κλοιός ακόμα περισσότερο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου