Μια θάλασσα από Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που σχεδιάζεται σε δεκάδες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επαίρεται για τις μελλοντικές εξαγωγές πράσινης ενέργειας.
Το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, δηλαδή ανεμογεννητριών που θα επιπλέουν δεμένες στον βυθό, με ειδικές διατάξεις προσδιορίζει τις επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) και εκτιμά την ισχύ των έργων που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές σε μεσοπρόθεσμο (έως το 2030-2032) και μακροπρόθεσμο (μετά το 2030-2032) χρονικό ορίζοντα. Συνολικά περιλαμβάνονται 25 περιοχές, συνολικής έκτασης 2.712 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτιμώμενης ελάχιστης ισχύος 12,4 Γιγαβάτ (ας σημειωθεί ότι η ισχύς που χρειάζεται η Ελλάδα στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες δεν ξεπερνά τα 10 Γιγαβάτ).
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΥΕΠ, με βάση αυτόν τον σχεδιασμό «η Ελλάδα δύναται να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προώθηση νέων τεχνολογιών, να αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία και να αναπτύξει την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα». Οπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η Ελλάδα, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και των κλιματικών χαρακτηριστικών της, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς το ηλιακό και αιολικό δυναμικό της, ιδίως το υπεράκτιο».
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων αποτελεί εθνική προτεραιότητα όχι μόνο γιατί θα συνδράμει αποφασιστικά στην ενεργειακή μας αυτονομία, αλλά και γιατί δίνει τη δυνατότητα «να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον και εξαγωγές πράσινης ενέργειας». «Μας δίνει, συνεπώς, τη δυνατότητα για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και θωράκιση του ρόλου της χώρας μας ως ένας κρίσιμος, περιφερειακός, ενεργειακός κόμβος.» Πού σχεδιάζονται τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα; Στη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης εντοπίζονται σε:
● Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα παράλληλα με μεγάλο μήκος των ανατολικών ακτών, αλλά και στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου του Μιραμπέλλου, με συνολική ισχύ 800 μεγαβάτ.
● Νότια της Ρόδου με ισχύ μεταξύ 300 και 550 μεγαβάτ.
● Κεντρικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα κυκλωτικά γύρω από τη Γυάρο και δίπλα στη Δονούσα, με ισχύ μεταξύ 200 και 450 μεγαβάτ.
● Στον άξονα Εύβοιας-Χίου και πιο συγκεκριμένα νότια της Κύμης και βόρεια της Χίου, με μέγιστη ισχύ 300 Μεγαβάτ.
● Στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας, στα Διαπόντια Νησιά, με μέγιστη ισχύ 450 μεγαβάτ.
Ορίζονται επίσης δύο περιοχές πιλοτικής ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, η μία στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου και η άλλη νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της νήσου Σαμοθράκης, με συνολική ισχύ 600 μεγαβάτ.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα τοποθετούνται:
● Στα νότια και δυτικά της Ικαρίας, σε διάφορες περιοχές
● Βόρεια της Δονούσας
● Σε πολλές περιοχές γύρω από τον Αγιο Ευστράτιο
● Στα βόρεια της Καρπάθου και στα νότια της Κάσου
● Σε πολλές περιοχές γύρω από τα Αντικύθηρα
● Στη νήσο των Ψαρών
● Εξω από την Κύμη της Εύβοιας
● Βόρεια και νότια της Ανατολικής Κρήτης
Η συνολική ισχύς των σταθμών του μακροπρόθεσμου σταδίου υπολογίζεται στα 6,9 γιγαβάτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου